„Patrz na białko, nie na kalorie”. Sylwia Maksym o tym, jak jeść zdrowo i nie „świrować”
Ten odcinek to obowiązkowa pozycja nie tylko dla trenujących, ale dla każdej osoby, która chce świadomie budować zdrowie i energię na co dzień. Sylwia Maksym, dietetyczka sportowa i edukatorka żywieniowa, tłumaczy, dlaczego białko to coś więcej niż trend z Instagrama.
„Zamiast patrzeć na kalorie, patrz na białko” – apeluje Sylwia Maksym, pokazując, że zdrowe jedzenie nie musi być skomplikowane ani pełne odżywek. Z rozmowy dowiesz się, jak rozpoznać prawdziwie wartościowe produkty, ile białka faktycznie potrzebujesz i jakie są alternatywy dla popularnego serka wiejskiego.
Będzie też o roślinnych źródłach białka, błędach podczas zakupów, magicznych owsiankach, płatkach drożdżowych i… królu Jasiu.
Partnerem podcastu jest marka suplementów diety Naturell.
Tabelę z aktualnymi normami zapotrzebowania na białko dla populacji Polski w zależności od wieku, płci, należnej masy ciała czy stanu zdrowia znajdziemy w „Normach żywienia dla populacji Polski 2024„.
Polecamy

„Boimy się, więc idziemy na siłownię”. Sylwia Maksym o tym, po co kobietom ćwiczenia z ciężarami

Naukowcy nie mają wątpliwości: więcej dwutlenku węgla w atmosferze to więcej gorszej żywności. Pomoże dieta roślinna

Mąka z owadów wkracza na polskie stoły. Stanisław Łoboziak: „Ma lekko orzechowy smak i jest przyjaznym dla środowiska źródłem białka”

Nowe przepisy w UE: Larwy mącznika młynarka dopuszczone do żywności
się ten artykuł?