„Patrz na białko, nie na kalorie”. Sylwia Maksym o tym, jak jeść zdrowo i nie „świrować”
Ten odcinek to obowiązkowa pozycja nie tylko dla trenujących, ale dla każdej osoby, która chce świadomie budować zdrowie i energię na co dzień. Sylwia Maksym, dietetyczka sportowa i edukatorka żywieniowa, tłumaczy, dlaczego białko to coś więcej niż trend z Instagrama.
Posłuchaj nas również na:
„Zamiast patrzeć na kalorie, patrz na białko” – apeluje Sylwia Maksym, pokazując, że zdrowe jedzenie nie musi być skomplikowane ani pełne odżywek. Z rozmowy dowiesz się, jak rozpoznać prawdziwie wartościowe produkty, ile białka faktycznie potrzebujesz i jakie są alternatywy dla popularnego serka wiejskiego.
Będzie też o roślinnych źródłach białka, błędach podczas zakupów, magicznych owsiankach, płatkach drożdżowych i… królu Jasiu.
Partnerem podcastu jest marka suplementów diety Naturell.
Tabelę z aktualnymi normami zapotrzebowania na białko dla populacji Polski w zależności od wieku, płci, należnej masy ciała czy stanu zdrowia znajdziemy w „Normach żywienia dla populacji Polski 2024„.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

Obniży poziom cukru we krwi i spowolni tempo opróżniania żołądka. Białko serwatkowe wyrasta na nowy dietetyczny hit
08:13 min
Tata z ławki rezerwowych wchodzi na boisko. Łukasz Dominiak i dr Radek Wierzbiński o ojcostwie

Niepozorny eliksir z sadu. 4 ważne powody, dla których warto pić sok z wiśni

Lek. Róża Hajkuś: „Dzieci uczą się przez trzy rzeczy: przykładem, przykładem i przykładem”
się ten artykuł?