Przejdź do treści

Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?

Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Przechowywanie żywności / Ella Olsson, Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

W słoikach i innych szklanych opakowaniach, w plastikowych pudełkach, a czasem i w zwykłych foliówkach. Żywność przechowujemy na wiele sposobów, mniej lub bardziej ekologicznych. Czy wiesz jednak, w jaki sposób opakowanie wpływa na jakość twojego posiłku?

Przechowywanie żywności

Czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie funkcje spełnia opakowanie na żywność? Chroni przed wilgocią, temperaturą oraz przed promieniowaniem słonecznym. Dzięki opakowaniom możemy też przenosić jedzenie w różne miejsca i przechowywać je tak, by zachowało swoje właściwości. Właśnie dlatego warto wiedzieć, co pakować w papier, co w szkło, a co w opakowania z innych tworzyw.

Jakie powinno być dobre opakowanie? Przede wszystkim szczelne i odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Nie może mieć też szkodliwego oddziaływania na produkt. Dzięki temu zachowamy jakość żywności przez możliwie długi czas.

– Opakowanie nie może stanowić zagrożenia dla produktów, zanieczyszczać ich ani powodować migracji szkodliwych substancji z opakowania do produktu – wymienia Adam Fotek z firmy badawczej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Opakowania szklane

Obecnie coraz częściej mówi się o zaletach opakowań szklanych.

– Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne – dodaje ekspert.

Kolejny plus? Mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Szkło produkuje się z piasku, wapienia i węglanu sodu, więc nadaje się do recyklingu. Podczas przewożenia żywności w szkle należy jednak pamiętać o zwiększonej ostrożności. Odłamki szkła są niebezpieczne.

Opakowania metalowe

Zdarza się też, że korzystamy z opakowań metalowych. Która z nas nie przewoziła zupy w metalowym garnku albo kotletów zawiniętych w folię aluminiową? Raz można. Gorzej jednak, gdy z folii aluminiowej korzystamy zbyt często. Nie jest to zbyt ekologiczne rozwiązanie.

– Należy też zaznaczyć, że wyroby z czystego aluminium takie jak folia lub garnki nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych, gdyż ulegają korozji – dodaje specjalista.

Tworzywa sztuczne

Nie lubisz wyrobów z plastiku? My też za nimi nie przepadamy. Każda z nas ma jednak tego typu opakowania w swojej kuchni. Nie wyrzucajmy ich. Jeśli już je mamy, warto z nich korzystać. Specjalista dodaje też, że nie należy się ich bać.

– Większość informacji dostępna w mediach i internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa. Na tych opakowaniach znajduje się symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt). W środku umieszczona jest cyfra (od 1 do 7) i oznacza on jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego, np. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się jednak do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa i wszystkie takie materiały mogą być bezpiecznie stosowane do przechowywania żywności.

Nie jest też prawdą, że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają substancje zaburzające działanie układu hormonalnego człowieka, czyli bisfenol A BPA i ftalany. W opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, wytrzymałe, łatwe w produkcji i tanie. Obecnie nie mają one realnej alternatywy do innych materiałów opakowaniowych – dodaje Adam Fotek.

Nosisz jedzenie do pracy? Pakuj je w szklane pojemniki albo w opakowania z tworzyw sztucznych. Wiele z nas ma je w swoich kuchennych szafkach. One też są wielorazowe, o czym ostatnio coraz częściej zapominamy.


Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Agencji Face it!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

×