Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?
W słoikach i innych szklanych opakowaniach, w plastikowych pudełkach, a czasem i w zwykłych foliówkach. Żywność przechowujemy na wiele sposobów, mniej lub bardziej ekologicznych. Czy wiesz jednak, w jaki sposób opakowanie wpływa na jakość twojego posiłku?
Przechowywanie żywności
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jakie funkcje spełnia opakowanie na żywność? Chroni przed wilgocią, temperaturą oraz przed promieniowaniem słonecznym. Dzięki opakowaniom możemy też przenosić jedzenie w różne miejsca i przechowywać je tak, by zachowało swoje właściwości. Właśnie dlatego warto wiedzieć, co pakować w papier, co w szkło, a co w opakowania z innych tworzyw.
Jakie powinno być dobre opakowanie? Przede wszystkim szczelne i odporne na uszkodzenia pod wpływem czynników mechanicznych. Nie może mieć też szkodliwego oddziaływania na produkt. Dzięki temu zachowamy jakość żywności przez możliwie długi czas.
– Opakowanie nie może stanowić zagrożenia dla produktów, zanieczyszczać ich ani powodować migracji szkodliwych substancji z opakowania do produktu – wymienia Adam Fotek z firmy badawczej J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
Opakowania szklane
Obecnie coraz częściej mówi się o zaletach opakowań szklanych.
– Szklane pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo odporne na wysoką temperaturę. Zapewniają też dłuższy czas użytkowania, mogą być wykorzystywane do przechowywania ciepłej i zimnej żywności o różnej konsystencji, nie wchłaniają zapachów i nie zmieniają smaku potraw. Żywność przechowywana w opakowaniu wykonanym ze szkła na długi czas zachowuje walory smakowe i aromatyczne – dodaje ekspert.
Kolejny plus? Mogą zostać poddane powtórnej przeróbce. Szkło produkuje się z piasku, wapienia i węglanu sodu, więc nadaje się do recyklingu. Podczas przewożenia żywności w szkle należy jednak pamiętać o zwiększonej ostrożności. Odłamki szkła są niebezpieczne.
Opakowania metalowe
Zdarza się też, że korzystamy z opakowań metalowych. Która z nas nie przewoziła zupy w metalowym garnku albo kotletów zawiniętych w folię aluminiową? Raz można. Gorzej jednak, gdy z folii aluminiowej korzystamy zbyt często. Nie jest to zbyt ekologiczne rozwiązanie.
– Należy też zaznaczyć, że wyroby z czystego aluminium takie jak folia lub garnki nie nadają się do pakowania produktów kwaśnych, gdyż ulegają korozji – dodaje specjalista.
Tworzywa sztuczne
Nie lubisz wyrobów z plastiku? My też za nimi nie przepadamy. Każda z nas ma jednak tego typu opakowania w swojej kuchni. Nie wyrzucajmy ich. Jeśli już je mamy, warto z nich korzystać. Specjalista dodaje też, że nie należy się ich bać.
– Większość informacji dostępna w mediach i internecie na temat ich szkodliwości jest nieprawdziwa. Na tych opakowaniach znajduje się symbol (trzy strzałki tworzące trójkąt). W środku umieszczona jest cyfra (od 1 do 7) i oznacza on jedynie rodzaj użytego tworzywa sztucznego, np. HDPE, PP, PET i inne. Podana cyfra w żaden sposób nie odnosi się jednak do szkodliwości zdrowotnej danego tworzywa i wszystkie takie materiały mogą być bezpiecznie stosowane do przechowywania żywności.
Nie jest też prawdą, że prawie wszystkie tworzywa sztuczne zawierają substancje zaburzające działanie układu hormonalnego człowieka, czyli bisfenol A BPA i ftalany. W opakowaniach do żywności te związki praktycznie nie występują. Opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, wytrzymałe, łatwe w produkcji i tanie. Obecnie nie mają one realnej alternatywy do innych materiałów opakowaniowych – dodaje Adam Fotek.
Nosisz jedzenie do pracy? Pakuj je w szklane pojemniki albo w opakowania z tworzyw sztucznych. Wiele z nas ma je w swoich kuchennych szafkach. One też są wielorazowe, o czym ostatnio coraz częściej zapominamy.
Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Agencji Face it!
Zobacz także
„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie
„Karton po soku to plastik czy papier?” Nowa aplikacja Pan Śmieciarz pomoże w segregacji odpadów. Przetestowaliśmy!
„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
Jaki chleb jest najzdrowszy? Jest prosta odpowiedź. Podaje ją dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska
się ten artykuł?