4 min.
Na czym polega ketoza? Jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?

Ketoza — popularny system żywienia
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Ze względu na skuteczne spalanie tłuszczu, a co za tym idzie spadek masy ciała, ketoza zyskuje coraz większą popularność. Niestety nie wszyscy przestrzegają zasad prawidłowego wdrażania diety ketogenicznej, co ma odwrotny skutek do zamierzonego. Co to jest ketoza? Na czym polega dieta ketogeniczna? Kto powinien ją stosować? Jak zachować zdrowy balans w odżywianiu? Dowiedz się więcej.
Spis treści
Co to jest ketoza?
Ketoza to stan, w wyniku którego spalane są zapasy tłuszczu i produkowana jest energia. Dochodzi do niego w momencie, kiedy stężenie ciał ketonowych we krwi jest wyższe niż poziom glukozy. Ketozę można wywołać za pomocą diety tłuszczowej, którą nazywa się dietą ketogenną. Jest ona zalecana osobom (szczególnie dzieciom), które zmagają się z padaczką. Ma także zastosowanie w leczeniu cukrzycy, czy też chorób neurodegeneracyjnych.
Do stanu ketozy dochodzi w momencie, kiedy poziom ciał ketonowych we krwi wynosi więcej niż 0,5 mmol/litr przy równoczesnym niskim i stabilnym poziomie insuliny oraz glukozy. Ketogeneza, czyli proces powstawania ciał ketonowych odbywa się w wątrobie. Wyróżnia się trzy rodzaje ketozy:
- odżywczą,
- kliniczną,
- powysiłkową.
Jak rozpocząć przygodę z ketozą?
Pierwsza zasada w prawidłowym żywieniu to umiar. Dlatego, jeśli ktoś rozważa wprowadzenie diety ketogenicznej, powinien zrobić to stopniowo. Gwałtowne modyfikacje mogą prowadzić m.in. do problemów żołądkowych i ogólnego złego samopoczucia. Co więcej, trzeba zdawać sobie sprawę, że wejście w stan ketozy jest sprawą indywidualną. U jednej osoby może trwać kilka dni, a u drugiej kilka tygodni, a nawet miesięcy.
Należy także wiedzieć, że stan ketozy i dieta ketogenna nie jest dedykowana wszystkim. Z pewnością powinny zrezygnować z niej osoby z problemami wątrobowymi, chorobami trzustki czy nerek.
Na czym polega dieta ketogenna?
Dieta ketogenna opiera się na wyeliminowaniu z jadłospisu cukrów prostych i ograniczeniu węglowodanów, a w ich miejsce wprowadzeniu większej ilości tłuszczy. Proporcje żywieniowe polegają na tym, by do organizmu dostarczyć minimum 80% kalorii z tłuszczy, 15% z białka i około 5% kalorii z węglowodanów. Tego rodzaju dieta ma zastosowanie we wsparciu leczenia wielu chorób, a także w poprawie wyglądu sylwetki.
Do zalet diety ketogennej można zaliczyć:
- działanie lecznicze u osób zmagających się z padaczką,
- jest stosowana w walce z nadwagą,
- ogranicza efekt jo-jo,
- ograniczone wyrzuty insuliny, dzięki czemu poziom insuliny we krwi jest na podobnym poziomie,
- zmniejsza uczucie senności po posiłku,
- sprzyja skutecznej utracie tkanki tłuszczowej,
- zmniejsza ilość wody nagromadzonej w organizmie,
- wpływa na kondycję włosów, skóry i zębów,
- wpływa na prawidłową pracę jelit,
- wspiera walkę z depresją.
Wady stosowania diety ketogennej:
- nie jest odpowiednia dla wszystkich,
- może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, m.in. błonnika, wapnia,
- może prowadzić do problemów żołądkowych i powodować wymioty, nudności, czy też bóle brzucha,
- wymaga wykluczenia spożycia alkoholu i niezdrowego jedzenia.
Ketoza — skąd pozyskiwać tłuszcze?
W diecie ketogennej kluczowe jest zróżnicowanie źródeł tłuszczu. Absolutnie niedopuszczalne jest ograniczenie się tylko do jednego sposobu dostarczania go do organizmu. Rekomendowane źródła tłuszczy w diecie keto to:
- wysokiej jakości mięsa,
- tłuste ryby,
- owoce morza,
- oliwa z oliwek,
- olej kokosowy,
- wszystkie orzechy,
- awokado,
- nasiona sezamu, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane,
- szpinak, jarmuż, brukselka,
- jajka,
- rośliny strączkowe, np. soja.
O tym warto pamiętać…
Ketoza, podobnie zresztą jak wszystkie formy odżywiania się, powinna być wprowadzana w życie stopniowo i świadomie. Jeśli osoba, która się na nią decyduje, nie ma wystarczającej wiedzy i szerszego spojrzenia na temat, może wyrządzić sobie dużą krzywdę. Dlatego też, jeśli ktoś poważnie rozważa wprowadzenie diety ketogennej, warto skonsultować się ze specjalistą, który przynajmniej w początkowej fazie pomoże opracować konkretny plan działania i opracuje zbilansowaną dietę.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022