Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego
Miodunka nie bez kozery dawniej nazywana była płucnikiem lekarskim. To ziele, które jak żadne inne sprawdza się w leczeniu chorób dróg oddechowych. Sprawdź, jak działa miodunka plamista, gdzie znajduje zastosowanie i jak zrobić z niej leczniczy wywar.
Co to jest miodunka?
Miodunka to bylina występująca w środkowej i południowej Europie. Należy do rodziny ogórecznikowatych szorstkolistnych. W Polsce można ją spotkać na terenach zielonych, najczęściej w lasach (stąd czasami mówi się, że miodunka to roślina leśna), a dokładniej mówiąc – na Pomorzu Zachodnim i na Pojezierzu.
W sumie istnieje 16 gatunków tej byliny (w tym miodunka pstra, miodunka węgierska i miodunka czerwona), na terenie Polski rosną dziko cztery odmiany miodunki:
- miodunka ćma (Pulmonaria obscura)
- miodunka miękkowłosa (Pulmonaria mollis)
- miodunka plamista lub lekarska (Pulmonaria officinalis L.)
- miodunka wąskolistna (Pulmonaria angustifolia L.)
Jedną z najpopularniejszych odmian jest miodunka plamista. Ta roślina o owalnych liściach pokrytych białymi plamami (plamki powstają dzięki temu, że miodunka ma otwory w blaszce liści, które są wypełnione powietrzem) jest wykorzystywana w celach leczniczych – dlatego bywa też nazywana miodunką leczniczą). Jej zbiory przypadają na okres od marca do maja. Zbiera się kwitnącą część łącznie z liśćmi, a łodyga zostawiana jest, aby bylina mogła na nowo odrosnąć. Co istotne, liście ziela rosną wtedy, gdy rosną kwiaty – co charakterystyczne, te młode mają czerwoną barwę, później stają się fioletowe.
Właśnie ze względu na mieniące się, dwubarwne kwiaty, miodunka plamista bywa również sadzona w ogrodach. Uprawa miodunki nie nastręcza trudności – nadaje się na stanowiska (można ją sadzić pod krzewami i drzewami)zacienione. Gleba powinna być zasobne w próchnicę, przepuszczalna i wilgotna.
Miodunka – właściwości lecznicze
Miodunka plamista (Pulmonaria officinalis, od pulmones czyli płuca) nie bez przyczyny niegdyś zwana była płucnikiem lekarskim. Dzięki zawartości alantoiny oraz krzemionki rozpuszczalnej świetnie działa na drogi oddechowe, a konkretnie na błony śluzowe dróg oddechowych. Wpływa korzystnie na gojące się tkanki płucne, a w szczególności na ich stany zapalne.
Ziele miodunki zwiększa również odporność pęcherzyków płucnych na szkodliwe płyny i substancje lotne. Saponina i śluz zawarte w roślinie mają działanie wykrztuśne. Z kolei zawarte w płucniku lekarskim garbniki wpływają na zmniejszenie stanów zapalnych w jamie ustnej i gardle, powstrzymując rozwój drobnoustrojów.
Miodunka – zastosowanie
Produkty, które w swoim składzie posiadają ziele miodunki, znajdują zastosowanie w leczeniu różnych chorób płuc, takich jak: gruźlica, zapalenie płuc. Miodunka pomaga na astmę, jest też wykorzystywana w leczeniu uszkodzonej tkanki płuc, która była narażona na pył cementu, azbestu, krzemu, węgla lub działanie dymu.
Ziele miodunki ma zastosowanie również w przetworach, ale należy zwracać uwagę na dobranie odpowiedniej ilości, ponieważ w zwiększonej dawce może powodować zaparcia i jest wtedy moczopędna. Syrop z miodunki jest polecany osobom, które cierpią z powodu nieżytu gardła i oskrzeli, suchego kaszlu, ból gardła i również tym osobom, które mają trudności z odkrztuszaniem. Na choroby płucne świetnie sprawdzą się również: nalewka i miód z miodunki.
Miodunka dla dzieci
Dobroczynne właściwości miodunki można wykorzystać również we wsparciu leczenia anginy i kokluszu u dzieci. W tym celu najlepiej zmieszać po 20 g ziela miodunki i liści babki (lancetowatej lub zwyczajnej) oraz po 30 g ziela tymianku i ziela jemioły. Zioła należy zalać wrzącą wodą (1,5 szklanki), następnie zakryć i odstawić na 1 godz.
Dzieciom i młodzieży mieszaninę najlepiej osłodzić miodem, najmłodszym podawać po 1 łyżeczce 3-4 razy dziennie, starszym po 1 łyżce.
Miodunka – przepis na wywar z ziela miodunki
Aby przygotować wywar z ziela miodunki, należy 2 szklankami wody zalać 2 łyżki ziela. Następnie podgrzewa się ziele do wrzenia, gotuje przez około 10 min. pod przykryciem. Odstawiony wywar po 5 minutach można przecedzić do termosu. Zalecane jest picie odwaru kilka razy dziennie w dawkach ⅓ szklanki lub ⅔ szklanki. Należy pamiętać, że powinno spożywać się go zawsze po posiłkach.
Zobacz także
„Ma zbawienne działanie w łagodzeniu objawów PMS, takich jak: rozdrażnienie, zmiany nastroju czy bóle w okolicach brzucha oraz piersi”. Niepokalanek mnisi i jego pieprzna moc
„Wiedźma to nie stara, zła, szpetna kobieta, mająca związek z siłami nieczystymi. Wiedźma to kobieta, która ma wiedzę” – mówi Agnieszka Waszak, zawodowa wiedźma
„Zioła mają potężną moc. Przekonujemy się o tym każdego dnia”. Kwestionariusz urodowy: Kosmetyki DLA
się ten artykuł?