Miód manuka – właściwości, zastosowanie, spożywanie
Nazywany jest płynnym złotem ze względu na kolor, ale przede wszystkim przez właściwości, które posiada. Miód manuka jest nieocenionym źródłem dobroczynnych składników, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Z czego wynikają jego pozytywne opinie? Dlaczego zyskał taką popularność na całym świecie? Jakie właściwości ma miód manuka i czy każdy może go spożywać? Dowiedz się więcej.
Miód manuka – czym jest?
Miód manuka pozyskuje się z krzewów o tej samej nazwie. W dosłownym tłumaczeniu oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Jako pierwsi w lecznictwie stosowali go Maorysi. Na tle innych produktów tego typu wyróżnia go stosunkowo wysoki poziom MGO. Aby produkt zyskał miano „miodu manuka” musi spełnić konkretne kryteria:
- jest pozyskany tylko i wyłącznie z krzewu manuka,
- jest wyprodukowany w Nowej Zelandii,
- ma nieco gorzki posmak,
- wytwarza się go w czasie kwitnienia drzewa herbacianego.
Miód manuka charakteryzuje się ciemną i gęstą konsystencją o dość intensywnym smaku. Można w nim wyczuć nutę ziołową, kwiatową, z wyraźnym orzechowym akcentem.
Miód manuka — właściwości
Na podstawie przeprowadzonych badań zyskał tytuł najzdrowszego miodu na świecie. Zaliczany jest do grupy tzw. medical food, czyli produktów, które wyraźnie i korzystnie wpływają na ludzkie zdrowie. A wszystko za sprawą jednego składnika, którym jest metyloglioksal. Im wyższa jego wartość, tym lepsze jest działanie. Choć trzeba się wówczas liczyć z dość sporą ceną za słoiczek miodu.
Miód manuka ma działanie:
- antybakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwwirusowe,
- antyseptyczne,
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne.
Miód manuka ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, gdyż odpowiada za regulację flory bakteryjnej jelit. Wspomaga też leczenie wrzodów oraz zespołu nadwrażliwego jelita. Miód ten likwiduje zalegające gazy, a także stosuje się go przykładowo w leczeniu trądziku.
Miód manuka — zastosowanie
Najkorzystniej jest przyjmować go na czczo rano (m.in. 20 minut przed śniadaniem) lub wieczorem, tuż przed pójściem spać. Optymalna porcja dla osoby dorosłej do jednorazowego spożycia to 2-3 łyżeczki. Alternatywą dla samodzielnego spożywania może być podawanie go z innymi potrawami lub rozpuszczenie w szklance wody o temperaturze niższej niż 40 stopni Celsjusza.
Oprócz zastosowania spożywczego miód manuka sprawdza się także w zabiegach na skórę. Jest często wykorzystywany w procesie gojenia ran. Ułatwia ich oczyszczanie i przyspiesza gojenie, a co ważne minimalizuje ryzyko powstania blizn. Jest nieoceniony przy leczeniu oparzeń i trądziku.
Miód manuka można także stosować do zabiegów pielęgnacyjnych, których celem jest poprawienie kolorytu cery i regeneracja naskórka. W tym przypadku sprawdzą się z pewnością maseczki. Wystarczy nałożyć cienką warstwę produktu na twarz i pozostawić na minimum 15 minut, po czym dokładnie spłukać.
Miód manuka — przeciwwskazania do stosowania
Decyzja o wprowadzeniu do codziennej diety miodu manuka powinna być świadoma, co wiąże się z dokładnym poznaniem wszystkich efektów stosowania, a także skutków ubocznych. Ze względu na to, że miód ten jest bardzo kaloryczny, długotrwałe jego przyjmowanie może być przyczyną wzrostu wagi. Dodatkowo ze spożywania tego produktu powinny zrezygnować cukrzycy, a także osoby, u których stwierdzono reakcję alergiczną na produkty pszczele. Nie jest także zalecany dzieciom poniżej 1 roku życia.
Ze względu na duże zainteresowanie miodem manuka i słabą dostępność na rynku, dokonując zakupu, należy dokładnie sprawdzić wiarygodność sprzedawcy i jakość miodu np. na podstawie oficjalnych certyfikatów. Bardzo często zdarza się, że w obiegu krążą produkty, które z miodem manuka mają wspólną jedynie nazwę. Pierwszym sygnałem ostrzegawczym powinna być niska cena za słoiczek. Miód ten bowiem jest sporą inwestycją, gdyż za 250g produktu o wartości MGO 550+ trzeba zapłacić powyżej 220 złotych.
Polecamy
Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie
Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?
Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?
Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?
się ten artykuł?