Przejdź do treści

Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Tekst o odpowiednich owocach dla insulinoopornych. Na zdjęciu: Dwie gruszki na marmurowym talerzu - HelloZdrowie
Owoce w insulinooporności /pexels Polina Tankilevitch
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Nie da się ukryć, że przy insulinooporności zdrowe jedzenie owoców rządzi się kilkoma prawami” – piszą dietetyczki z poradni online „Holistycznie Zdrowi”. Specjalistki stworzyły „ABC jedzenia owoców w insulinooporności”. Te rady warto zapamiętać!

Insulinooporność

Insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.

W życiu z insulinoopornością bardzo ważna jest dieta. W związku z tym wokół insulinooporności narosło wiele mitów. Jednym z nich jest unikanie wszystkich owoców. Czy tak faktycznie powinno się robić? Niekoniecznie. Prawdziwe jest jednak zdanie: z owocami przy insulinooporności należy uważać.

Nie przekraczaj ilości 200-300 gramów owoców na dzień. Staraj się, by było to maksymalnie 100-150 gramów na raz.

Owoce zawsze łącz ze źródłem białka i tłuszczu. Jeśli chcesz zjeść owoc w pojedynkę, niech będzie to deser po pełnowartościowym posiłku, np. obiedzie” – zalecają dietetyczki z „Holistycznie zdrowi”.

Jakich owoców unikać?

Zofia Katowska i Julia Fiedler dodają:

„Na co dzień jedz na surowo. Im mniej dojrzały owoc, tym lepiej. Jedz ze skórką, to źródło błonnika i witamin. Najlepsze są owoce w całości lub kawałkach. Unikaj 100 proc. owocowych soków, smoothie, musów”

Dietetyczki wyjaśniają też, dlaczego przy insulinooporności nie należy unikać wszystkich owoców.

„Chodzi tu szczególnie o duże ilości owoców suszonych, o owoce kandyzowane i owoce w puszkach. Mają one w sobie bardzo dużo cukru w małej objętości, dodatkowo owoce kandyzowane i w puszkach są dosładzane sacharozą, o czym musimy pamiętać” – piszą.

Holistycznie Zdrowi – Insulinooporność

Profil „Holistycznie Zdrowi – Insulinooporność” prowadzony jest przez dwie dietetyczki: Zofię Katowską i Julię Fiedler. Profil jest jednym z wielu należących do specjalistów poradni online „Holistycznie Zdrowi”. Jak ekspertki same o sobie piszą: „Uczymy jak zdrowo żyć z insulinoopornością, dzielimy się przepisami z niskim IG, bazujemy na badaniach naukowych”. Profil obserwuje coraz więcej osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?