Przejdź do treści

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Potrawy z owadów są w pełni bezpieczne oraz są źródłem wielu składników odżywczych źródło; Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

To świetne źródło witamin, minerałów i przede wszystkim białka. Znajdziemy ją m.in. w chlebie, herbatnikach, sosach, makaronie i przekąskach. Produkty powstałe na bazie mąki ze świerszcza domowego można będzie dostać na terenie wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje mąkę jako sprawdzoną i bezpieczną.

Chlebek ze świerszcza, poproszę!

Już w 2022 roku Komisja Europejska orzekła, że świerszcz domowy, znany pod łacińską nazwą jako Acheta domesticus, może być rodzajem żywności. Od 24 stycznia tego roku do obrotu w krajach członkowskich UE wejdzie mąka ze świerszcza. A to oznacza, że od tego dnia jest dozwolona produkcja i sprzedaż żywności, które ją zawierają. Lista zatwierdzonych artykułów spożywczych na jej bazie to:

  • chleb, bułki, krakersy, paluszki,
  • herbatniki i batony zbożowe,
  • analogi mięsa,
  • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych,
  • sosy,
  • czekoladowe produkty cukiernicze,
  • zupy i koncentraty zup, także te w proszku,
  • surowe wyroby mięsne.

Pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała na razie tylko jedna firma – wietnamska Cricket One Co. Ltd. Na mocy rozporządzenia przedsiębiorstwo będzie mogło stosować mączkę w żywności przez kolejne pięć lat, ale jest duże prawdopodobieństwo, że w tym czasie będą się o to starały także inne firmy.

Z badań naukowych, analiz technicznych czy też mikrobiologicznych wynika, że mąka „nowej generacji” jest bezpieczna. Orzekł to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak z kolei wskazuje FAO (czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wykorzystanie owadów do produkcji żywności jest szczególnie ważne z uwagi na coraz wyższe koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.

Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. Ma ona „przyjemny, łagodny orzechowy smak”.

Zdrowsza niż mąka tradycyjna

Wspomniane badania wskazują, że zmielone świerszcze mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. 100 gramów tej mąki zawiera ok. 74-78 proc. białka, 9-12 proc. tłuszczu, 4-8,5 proc. chityny. To także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej mąki. Znajdziemy w niej duże dawki:

Mąka ta zaliczana jest do produktów bezglutenowych, dlatego może być spożywana przez osoby z  celiakią. Mąki ze świerszczy nie powinny jednak spożywać osoby z alergią na skorupiaki.

źródło: PAP

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: