3 min.
Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Potrawy z owadów są w pełni bezpieczne oraz są źródłem wielu składników odżywczych źródło; Adobe Stock
To świetne źródło witamin, minerałów i przede wszystkim białka. Znajdziemy ją m.in. w chlebie, herbatnikach, sosach, makaronie i przekąskach. Produkty powstałe na bazie mąki ze świerszcza domowego można będzie dostać na terenie wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje mąkę jako sprawdzoną i bezpieczną.
Chlebek ze świerszcza, poproszę!
Już w 2022 roku Komisja Europejska orzekła, że świerszcz domowy, znany pod łacińską nazwą jako Acheta domesticus, może być rodzajem żywności. Od 24 stycznia tego roku do obrotu w krajach członkowskich UE wejdzie mąka ze świerszcza. A to oznacza, że od tego dnia jest dozwolona produkcja i sprzedaż żywności, które ją zawierają. Lista zatwierdzonych artykułów spożywczych na jej bazie to:
- chleb, bułki, krakersy, paluszki,
- herbatniki i batony zbożowe,
- analogi mięsa,
- produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych,
- sosy,
- czekoladowe produkty cukiernicze,
- zupy i koncentraty zup, także te w proszku,
- surowe wyroby mięsne.
Pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała na razie tylko jedna firma – wietnamska Cricket One Co. Ltd. Na mocy rozporządzenia przedsiębiorstwo będzie mogło stosować mączkę w żywności przez kolejne pięć lat, ale jest duże prawdopodobieństwo, że w tym czasie będą się o to starały także inne firmy.
Z badań naukowych, analiz technicznych czy też mikrobiologicznych wynika, że mąka „nowej generacji” jest bezpieczna. Orzekł to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak z kolei wskazuje FAO (czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wykorzystanie owadów do produkcji żywności jest szczególnie ważne z uwagi na coraz wyższe koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.
Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. Ma ona „przyjemny, łagodny orzechowy smak”.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zdrowsza niż mąka tradycyjna
Wspomniane badania wskazują, że zmielone świerszcze mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. 100 gramów tej mąki zawiera ok. 74-78 proc. białka, 9-12 proc. tłuszczu, 4-8,5 proc. chityny. To także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej mąki. Znajdziemy w niej duże dawki:
- witaminy B12 i B2 oraz kwasu foliowego,
- żelaza,
- potasu,
- wapnia,
- miedzi,
- magnezu,
- selenu
Mąka ta zaliczana jest do produktów bezglutenowych, dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią. Mąki ze świerszczy nie powinny jednak spożywać osoby z alergią na skorupiaki.
źródło: PAP
Poleć artykuł znajomym!
Zobacz także

10 superfoods, które lepiej działają w parze

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

03.02.2023
„Rodzic nie może być przemytnikiem, dziecko powinno jeść świadomie” – mówi dietetyczka Marta Kostka, autorka książki „Rozgryzione”

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022