Przejdź do treści

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Potrawy z owadów są w pełni bezpieczne oraz są źródłem wielu składników odżywczych źródło; Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

To świetne źródło witamin, minerałów i przede wszystkim białka. Znajdziemy ją m.in. w chlebie, herbatnikach, sosach, makaronie i przekąskach. Produkty powstałe na bazie mąki ze świerszcza domowego można będzie dostać na terenie wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje mąkę jako sprawdzoną i bezpieczną.

Chlebek ze świerszcza, poproszę!

Już w 2022 roku Komisja Europejska orzekła, że świerszcz domowy, znany pod łacińską nazwą jako Acheta domesticus, może być rodzajem żywności. Od 24 stycznia tego roku do obrotu w krajach członkowskich UE wejdzie mąka ze świerszcza. A to oznacza, że od tego dnia jest dozwolona produkcja i sprzedaż żywności, które ją zawierają. Lista zatwierdzonych artykułów spożywczych na jej bazie to:

  • chleb, bułki, krakersy, paluszki,
  • herbatniki i batony zbożowe,
  • analogi mięsa,
  • produkty na bazie makaronu, pizza, produkty na bazie roślin strączkowych,
  • sosy,
  • czekoladowe produkty cukiernicze,
  • zupy i koncentraty zup, także te w proszku,
  • surowe wyroby mięsne.

Pozwolenie na stosowanie proszku ze świerszcza otrzymała na razie tylko jedna firma – wietnamska Cricket One Co. Ltd. Na mocy rozporządzenia przedsiębiorstwo będzie mogło stosować mączkę w żywności przez kolejne pięć lat, ale jest duże prawdopodobieństwo, że w tym czasie będą się o to starały także inne firmy.

Z badań naukowych, analiz technicznych czy też mikrobiologicznych wynika, że mąka „nowej generacji” jest bezpieczna. Orzekł to Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Jak z kolei wskazuje FAO (czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wykorzystanie owadów do produkcji żywności jest szczególnie ważne z uwagi na coraz wyższe koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.

Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. Ma ona „przyjemny, łagodny orzechowy smak”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Odporność, Good Aging
Naturell Witamina D 1000mg, 365 tabletek
70,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Multilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
Odporność
Naturell Omega-3 1000 mg, 120 kaps
54,90 zł
Odporność
Naturell Ester-C® PLUS 100 tabletek
57,00 zł

Zdrowsza niż mąka tradycyjna

Wspomniane badania wskazują, że zmielone świerszcze mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. 100 gramów tej mąki zawiera ok. 74-78 proc. białka, 9-12 proc. tłuszczu, 4-8,5 proc. chityny. To także zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej mąki. Znajdziemy w niej duże dawki:

Mąka ta zaliczana jest do produktów bezglutenowych, dlatego może być spożywana przez osoby z  celiakią. Mąki ze świerszczy nie powinny jednak spożywać osoby z alergią na skorupiaki.

źródło: PAP

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

Śniadaniowa miska zdrowia

Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

×