Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi
Kuchnia tajska jest bardzo smaczna, wydaje się pożywna oraz zdrowa. Większość z nas próbowała jednak jej wersji w stylu zachodnim. Owoce morza z warzywami i mnóstwem przypraw zostają zwykle podkręcane przez ogromne ilości soli i cukru. Na co zwrócić uwagę? Czy serwowane w restauracjach dania mają tylko wady, czy również zalety? Jakie potrawy najlepiej wybrać?
Zachodnia kuchnia tajska – co jest nie tak?
Tradycyjna tajska kuchnia jest z pewnością zdrowa i przemyślana. Niestety jej wersje zachodnie, w USA i Europie, zamieniają pewne składniki. Naturalne zioła i przyprawy są często uzupełniane dużymi ilościami soli, a – jak wiadomo – sód nie wpływa dobrze na nerki czy serce. Po zjedzeniu zbyt słonego curry organizm staje się odwodniony i męczy nas pragnienie. Drugim, często dodawanym do potraw składnikiem, jest cukier, który można znaleźć m.in. w mrożonej herbacie czy deserach w stylu tajskim. Nikomu nie trzeba mówić, że cukier odpowiedzialny jest za próchnicę, otyłość oraz wiele innych dolegliwości.
Większość potraw przygotowywanych jest również na głębokim tłuszczu, na przykład smażona dynia lub bułeczki jajeczne. A tłuszcz prowadzi do chorób serca i nowotworów. Obciążone serce, ryzyko cukrzycy i otyłości to również zasługa zbyt dużej ilości serwowanych rafinowanych węglowodanów, takich jak biały ryż i jasny makaron.
Zalety tradycyjnej kuchni tajskiej
Wszystkie podane wyżej wady mniej się tyczą oryginalnej kuchni tajskiej. Znaleźć w niej można wiele cennych i zrównoważonych właściwości odżywczych, szczególnie umiejętne połączenie białka, tłuszczów i węglowodanów. Owoce morza, tofu, chude mięso i niektóre warzywa to bardzo cenne źródła zdrowego białka. Większość wykorzystywanych w kuchni tajskiej warzyw to te bez skrobi. Należą do nich pomidory, papryka, marchew, brokuły, kapusta. Są one pełne błonnika i witamin regulujących trawienie i uzupełniają węglowodany oraz białko.
Tajskie jedzenie pomaga utrzymać energię na stałym poziomie i reguluje ciśnienie krwi.
Cenne składniki
Zioła, przyprawy oraz pojedyncze składniki, takie jak tofu, to podstawa smaku oraz zdrowych właściwości kuchni tajskiej. To m.in.:
- Galangal (tajski imbir) – często stosowany w sosach, pastach curry i zupach. Przypomina korzeń imbiru lub kurkumy. Wykazano, że ta roślina łagodzi ból i stany zapalne i prawdopodobnie zwalcza komórki rakowe;
- Trawa cytrynowa – zmniejsza poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Dodaje zupom świeżego smaku;
- Mleczko kokosowe – znakomity dodatek do zup i curry. Z badań wynika, że zwiększa poziom dobrego cholesterolu;
- Papaja – ten częsty składnik sałatek zawiera wiele likopenu, który chroni skórę oraz ma działanie przeciwnowotworowe;
- Tofu – jego główną zaletą jest obniżenie ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Po które dania sięgnąć?
Kuchnia tajska wyróżnia się niskokalorycznością, chudymi białkami, zdrowymi przyprawami oraz mnóstwem wersji wegetariańskich. Warto sięgnąć np. po:
- Sajgonki – warzywa zawijane w papier ryżowy;
- Sałatkę z papai – posiekana papaja zmieszana z chili, fasolką szparagową, orzeszkami ziemnymi i dressingiem z sosu rybnego;
- Zupę Tom Yum (gorąca i kwaśna) – krewetki, rosół, trawa cytrynowa, galangal, chili i inne składniki;
- Pad Thai – makaron ryżowy, warzywa, sos orzechowy, kiełki fasoli i chude białko do wyboru.
Źródło: healthline
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Najlepsze sosy do dań z grilla — nie tylko sos czosnkowy
Chcesz stosować „naturalny” Ozempic? Te produkty jedz na końcu
się ten artykuł?