Przejdź do treści

Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zauważyłaś kiedyś na etykiecie produktu ze sklepowej półki napis „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie u dzieci”? Jak podkreśla właścicielka portalu Czytamy Etykiety Agnieszka Pocztarska, musiał on zawierać którąś z substancji chemicznej należącej do tzw. „szóstki z Southampton”. Tłumaczy, dlaczego lepiej omijać ją szerokim łukiem.

Niechlubna „szóstka z Southampton”

Kolorowo znaczy zdrowo? Nie zawsze. Owoce i warzywa na naszych talerzach zdecydowanie popieramy, inaczej jest jednak w przypadku produktów spożywczych, które niestety tylko udają zdrowe.

„Kolorowa żywność jest czymś bardzo pożądanym w przemyśle spożywczym. I niestety… choć istnieje wiele naturalnych barwników, nadal stosuje się też te chemiczne” – podkreśla Agnieszka Pocztarska w swoim wpisie na Instagramie, na profilu @czytamyetykiety.

Jak wyjaśnia ekspertka, zestawienie chemicznych barwników, które są uznawane za najbardziej szkodliwe, to „szóstka z Southampton”. Są to substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na rozwój dzieci i ich zdrowie. Wpływają między na koncentrację, mogą wywoływać też nadpobudliwość.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zakupy

Na jakie barwniki lepiej uważać?

Agnieszka Pocztarska wymienia barwniki, które zaliczają się do owianej złą sławą „szóstki z Southampton”, i wyjaśnia, w jakich produktach możemy je spotkać:

  1. E 110 (żółcień pomarańczowa) – znajduje się m.in. w kisielu i cieście w proszku;
  2. E 104 (żółcień chinolinowa) – znajdziesz ją w napojach gazowanych oraz otoczkach leków i tabletek;
  3. E 122 (azorubina/karmoizyna) – często ten barwnik zawierają wina i napoje na bazie wina;
  4. E 129 (czerwień allura) – można ją spotkać w składzie galaretek i ciastek;
  5. E 102 (tartrazyna) – pojawia się w gazowanych napojach pomarańczowych;
  6. E 124 pąs 4R (czerwień koszenilowa) – wszelkie żelki, landrynki i cukierki często zawierają ten barwnik.

Pamiętaj, że jeśli już wybierasz żywność, która nie jest kolorowa z natury, to zdecydowanie lepiej postawić na barwniki naturalne, takie jak kurkumę czy karetonoidy. Kolorowo nie zawsze znaczy niezdrowo, ale warto być czujnym!

Czytamy Etykiety

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.

Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

Ekspertki z Czytamy Etykiety, z Agnieszką Pocztarską na czele, są też aktywne w mediach społecznościowych. Ich profil na Instagramie obserwuje 291 tys. osób. 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Agnieszka Pocztarska (@czytamyetykiety)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mrożonki

Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Przechowywanie mrożonej żywności

Myślisz, że rozmrożonego jedzenia nie wolno ponownie zamrażać? Poznaj inne mity na temat przechowywania żywności

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Źródło: iStockPhoto

Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Skorzystaj z tych kilku praktycznych wskazówek, nie tylko od święta!

Semolina z pszenicy durum – czym jest, skład, właściwości

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Skrobia - jakie ma właściwości i zastosowanie?

Skrobia – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Nie każde „E” jest złe. Niekoniecznie Dietetycznie o (nie)zdrowych dodatkach w żywności

Kobieta w sklepie

Mity żywieniowe. Glutaminian sodu, piwo bezalkoholowe, żywność GMO, szpinak. W co na ich temat wierzymy, co nie jest prawdą? Wyjaśnia dietetyczka Anna Reguła

Mrożone warzywa

Mrożone jedzenie – czy jest równie wartościowe, co świeże? Odpowiada dietetyk

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×