Kwas oleinowy (OA) – jednonasycony kwas Omega-9 – czy jest zdrowy?
Znajdziesz w: oliwie z oliwek i oliwkach; oleju rzepakowym; awokado; orzechach ziemnych, laskowych i sezamie – oraz w tłoczonych z nich olejach; orzechach nerkowych, makadamia, pekan, pistacjach, migdałach.
Kwas oleinowy (OA) – dzienne zapotrzebowanie
Kwas oleinowy powinien stanowić minimum 36 procent wszystkich tłuszczów w diecie i co najmniej 12 procent całkowitego spożycia kalorii, co przy menu zapewniającym ok. 2000 kcal dziennie równa się dawce ok. 26 g kwasu oleinowego.
Kwas oleinowy (OA) – właściwości i zastosowanie
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym pomagają przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i chorobom serca m.in. przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu LDL, rozrzedzanie krwi i zmniejszanie skłonności do zakrzepów; wspomagają kontrolę poziomu cukru we krwi.
Znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów, m.in. piersi, prostaty, jelita.
Kwas oleinowy (OA) – skutki niedoboru i przedawkowania
Objawy niedoboru: zaburzenia lipidogramu krwi.
Skutki nadmiaru: podrażnienie układu trawienia (przy bardzo wysokich dawkach).
Kwas oleinowy (OA) – źródła w pożywieniu
Źródła: oliwa z oliwek i oliwki; olej rzepakowy; awokado; orzechy ziemne, laskowe i sezam – oraz tłoczone z nich oleje; orzechy nerkowe, makadamia, pekan, pistacje, migdały. Kwas oleinowy jest mniej wrażliwy na rozkład pod wpływem tlenu z powietrza, światła i ciepła niż kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.
Polecamy
Czarna słodycz, tajemnica włoskiej księżniczki i piemonckie złoto
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
Jaki wpływ na mózg może mieć post przerywany?
się ten artykuł?