Przejdź do treści

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania Unsplsh.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Kwas ferulowy to substancja o szerokim zastosowaniu w dietetyce oraz przemyśle kosmetycznym. Jako antyoksydant może przyczyniać się do zapobiegania niekorzystnym zmianom w organizmie zachodzącym na poziomie komórkowym. Stosowanie kosmetyków z kwasem ferulowym na twarz zapobiega m.in. powstawaniu zmarszczek, a efektem uwzględnienia zawierających go produktów w diecie może być przeciwdziałanie rozwojowi nowotworów.

Co to jest kwas ferulowy?

Kwas ferulowy to związek organiczny naturalnie występujący w ścianach komórkowych niektórych roślin. Jako składnik diety może przynosić korzyści zdrowotne dzięki działaniu antyoksydacyjnemu. Kwas ferulowy wykorzystuje się również w przemyśle spożywczym w celu zapobiegania zmianie barwy produktów podczas ich przechowywania. Jest również popularnym składnikiem kosmetyków mających na celu m.in. przeciwdziałanie starzeniu się skóry.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

jedzenie na talerzu w kształcie serca

Gdzie występuje kwas ferulowy?

Do źródeł kwasu ferulowego zalicza się przede wszystkim dwie grupy żywności: produkty zbożowe oraz warzywa i owoce.

Produkty zbożowe bogate w kwas ferulowy to:

  • mąka żytnia i produkty z niej wytworzone,
  • płatki owsiane,
  • ryż,
  • kukurydza,
  • popcorn.

Wśród warzyw i owoców o wysokiej zawartości kwasu ferulowego warto wymienić:

  • kiełki bambusa,
  • bakłażany,
  • buraki,
  • szpinak,
  • rzodkiewki,
  • brokuły,
  • czerwoną kapustę,
  • grejpfruty,
  • pomarańcze.

Oprócz wymienionych wyżej produktów kwas ferulowy znajdziemy również w ziarnach kawy oraz orzechach.

Wątroba

Właściwości kwasu ferulowego

Kwas ferulowy w dietetyce

Potwierdzone naukowo informacje dotyczące wpływu spożywania kwasu ferulowego na zdrowie na razie są bardzo nieliczne. Wiemy, że substancja wykazuje właściwości przeciwutleniające i w związku z tym podejrzewa się, że regularne uwzględnianie w diecie bogatych w nią produktów może wykazywać korzyści w kontekście profilaktyki nowotworów, insulinooporności i cukrzycy, a także chorób układu krążenia oraz schorzeń wątroby.

Dotychczas brakuje jednak badań przeprowadzonych na ludziach, które bezpośrednio potwierdziłyby właściwości prozdrowotne wynikające ze spożywania kwasu ferulowego.

Kwas ferulowy jako składnik kosmetyków

Kwas ferulowy w przemyśle kosmetycznym również ceniony jest przede wszystkim ze względu na działanie antyoksydacyjne. Substancja ta przeciwdziała niszczeniu skóry przez wolne rodniki, powstające na skutek promieniowania UV czy kontaktu z zanieczyszczonym powietrzem. Właściwości antyoksydacyjne kwasu ferulowego wykorzystuje się więc, by zapobiegać przyspieszonemu starzeniu się skóry związanemu m.in. z negatywnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego.

Do efektów stosowania kwasu ferulowego zaliczyć można również nawilżenie skóry oraz działanie depigmentacyjne (przeciwdziałające przebarwieniom) i rozświetlające.

kobieta pielęgnująca twarz

Zastosowanie kwasu ferulowego

Kwas ferulowy w dietetyce i przemyśle spożywczym

Produkty zbożowe oraz owoce i warzywa bogate w kwas ferulowy są cennymi elementami codziennej diety (nie tylko ze względu na wysoką zawartość tego związku). Kwas ferulowy może być również potencjalnie wykorzystywany jako naturalna substancja konserwująca. Dotychczas stosowano go m.in. do zapobiegania niekorzystnym zmianom występującym podczas przechowywania owoców, tłuszczów spożywczych oraz słodyczy.

Kwas ferulowy w kosmetyce

Kwas ferulowy na twarz i skórę ciała możemy nakładać w domu, stosując zawierające go kosmetyki (serum, krem czy balsam). Substancję tę często wykorzystuje się w produktach w połączeniu z witaminą C, która dodatkowo zwiększa działanie antyoksydacyjne. Kosmetyki z kwasem ferulowym bez problemu można kupić w popularnych drogeriach oraz w sklepach internetowych. Nie ma przeciwwskazań, by w stężeniu wykorzystywanym w wymienionych kosmetykach kwas ferulowy stosować codziennie.

W ofercie wybranych gabinetów kosmetycznych znajdziemy zabiegi z zastosowaniem kwasu ferulowego. Dostępne są m.in. peelingi chemiczne, które zaleca się osobom chcącym poprawić napięcie skóry, zredukować zmarszczki, przebarwienia oraz blizny (np. potrądzikowe). W celu uzyskania optymalnych efektów profilaktycznych rekomenduje się stosowanie zabiegów z kwasem ferulowym na twarz dość często – co około 14 dni.

Źródła:

  1. Kumar N., Pruthi V. (2014) Potential applications of ferulic acid from natural sources, Biotechnology Reports, 4: 86-93.
  2. Mancuso C., Santangelo R. (2014) Ferulic acid: Pharmacological and toxological aspects, Food and Chemical Toxicology, 65: 185-195.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Picie drożdży – efekty, zalecenia i przeciwwskazania. Jak zrobić zdrowy napój z drożdży?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×