Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)
![Kwas dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy (DHA i EPA)](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2012/08/kwas-dokozaheksaenowy-i-eikozapentaenowy-dha-i-epa-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Znajdziesz w: tłustych rybach morskich takich jak śledź, łosoś, makrela, sardynki i sardele (anchois), ale też nieco mniej tłustych, jak tuńczyk.
Zapotrzebowanie dobowe: 1250 mg DHA i EPA (EPA jest przekształcany w organizmie do DHA) lub 1–2,5 g DHA i 220 mg EPA; zwykle to 2–3 porcje tłustych ryb tygodniowo; w przypadku suplementów: 3–4 g standaryzowanego oleju rybiego.
Rola: budowa błon komórkowych i struktur tkanki nerwowej, m.in. mózgu i oczu; ochrona układu krążenia przez regulację gospodarki lipidowej (redukcja poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów, podwyższenie stężenia korzystnego cholesterolu HDL), rozrzedzanie krwi i przeciwdziałanie zakrzepom, obniżanie wysokiego ciśnienia krwi; prawidłowy rozwój mózgu i oczu dziecka; zachowanie płodności; działanie antynowotworowe.
Zwiększone zapotrzebowanie: nieprawidłowy lipidogram krwi, m.in. podwyższone stężenie trójglicerydów; nadciśnienie; wysokie spożycie prozapalnych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 – linolowego i arachidonowego – ze źródeł takich jak olej słonecznikowy i nasiona słonecznika, olej kukurydziany, arachidowy, krokoszowy. Zastosowanie przy chorobach układu krążenia, nerek i jelit, przy depresji i zaburzeniach pracy mózgu takich jak ADHD oraz neurologicznych; reumatoidalnym zapaleniu stawów; chorobach skóry na tle alergicznym.
Objawy niedoboru: suchość skóry; choroby oczu; chroniczne zmęczenie; problemy z pamięcią; choroby serca, zaburzenia krążenia i nastroju, depresja.
Skutki nadmiaru: zaburzenia żołądkowe, luźne stolce; rozrzedzenie krwi i ryzyko krwotoku, zwłaszcza przy przyjmowaniu leków przeciwzakrzepowych i aspiryny; interakcje również z innymi lekami, m.in. stosowanymi w cukrzycy; EPA jest niewskazany dla niemowląt.
Źródła: tłuste ryby morskie takie jak śledź, łosoś, makrela, sardynki i sardele (anchois), ale też nieco mniej tłuste, jak tuńczyk, halibut i pstrąg tęczowy; algi, np. Schizochytrium; kryl; olej z małża zielonego.
Działanie tlenu, światła i wysokiej temperatury powoduje rozkład omega-3.
Polecamy
![Owies - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/adobestock_435914854-kopia-1-850x489.jpg)
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
![Kobieta je kanapkę](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/post-przerywany-a-mozg-hello-zdrowie-gettyimages-900224852-850x519.jpg)
Jaki wpływ na mózg może mieć post przerywany?
![Kobieta siedzi w fotelu i je sałatkę](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/post-przerywany-moze-byc-niebezpieczny-hello-zdrowie-850x521.jpg)
Post przerywany może być szkodliwy. Naukowcy wykazali, że zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
![Kobieta rozciąga się na świeżym powietrzu /fot. www.freepik.com](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/zdjecieglowne-2-850x565.jpg)