Przejdź do treści

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie
Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie/ Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o kilku produktach, które zostały wycofane ze sprzedaży. Powód? Znalezione w nich groźne bakterie i szkło. Chodzi m.in. o wędzonego łososia i buraczki ze słoika. Sprawdź, czy nie kupiłaś któregoś z tych produktów!

Co zostało wycofane z obrotu?

GIS wydał ostrzeżenia dotyczące kilku produktów, które z powodu zanieczyszczenia szkłem i obecności groźnych bakterii musiały zostać wycofane ze sprzedaży. To:

  • Buraczki wiórki 420 g o numerze partii 20.07.2023/A i dacie minimalnej trwałości 20.07.2023, których producentem jest VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. J.,
  • Classic ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g o numerze partii L39321 i dacie minimalnej trwałości: 22.10.2022 (wyprodukowano go dla sklepu Carrefour Polska Sp. z o.o.),
  • Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022, której producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o.

Powodem wycofania z obrotu partii buraczków była możliwość obecność fragmentów szkła. Natomiast w łososiu i kiełbasie wykryto niebezpieczną bakterię o nazwie Listeria monocytogenes. Jeśli kupiłaś któryś z tych produktów, absolutnie ich nie jedz!

„W przypadku wystąpienia objawów choroby (…) należy skontaktować się z lekarzem” – podkreśla GIS.

Buraczki

Buraczki/ fot. GIS

Metka łososiowa

Metka łososiowa/ fot. GIS

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Bakteria listeria monocytogenes

Bakteria listeria monocytogenes, którą wykryto w łososiu i metce łososiowej, może wywołać listeriozę. To choroba zakaźna, którą można się zarazić przez spożycie zakażonego pokarmu – najczęściej niepasteryzowanych produktów mlecznych – w szczególności serów pleśniowych, camembert, żółtych tartych oraz brie, niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowego mięsa, owoców morza, ryb.

Listerioza u dorosłych rozwija się częściej u osób starszych, z upośledzoną odpornością, w przebiegu chorób nowotworowych, w trakcie leczenia immunosupresyjnego, m.in. po przeszczepach, a także u ciężarnych. Jest groźna nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także rozwijający się płodu, który może się zarazić od przyszłej matki.

Człowiek chory na listeriozę może nie prezentować żadnych objawów – dzieje się tak zazwyczaj u osób z prawidłowo wykształconą odpornością. Choroba może jednak objawiać się gorączką, dreszczami, bólami mięśniowymi oraz niespecyficznymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, które trwają od 1 do 3 dni.

Łosoś/ fot. GIS

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kobieta je pizzę

Żywność, która zwiększa ryzyko wystąpienia raka mózgu i jajników. Po te produkty nie sięgaj za często

Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie? /fot. Adobe Stock

Nie tylko benzoesan sodu. Czym są dodatki do żywności i czy mają szkodliwe działanie?

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia / istock

Listeria monocytogenes w rybie z Carrefoura. Sklep wycofuje produkt, a producent szuka źródła zakażenia

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Żabka wycofuje bagietki z obrotu / istock

Popularna sieć sklepów wycofuje z obrotu bagietki. Powodem groźne bakterie

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Mięso mielone wycofane ze sklepów. Wykryto w nim salmonellę

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Ziarna sezamu

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Pizza

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

×