Przejdź do treści

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie

Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie
Kolejne produkty wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: znaleziono w nich szkło i bakterie/ Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o kilku produktach, które zostały wycofane ze sprzedaży. Powód? Znalezione w nich groźne bakterie i szkło. Chodzi m.in. o wędzonego łososia i buraczki ze słoika. Sprawdź, czy nie kupiłaś któregoś z tych produktów!

Co zostało wycofane z obrotu?

GIS wydał ostrzeżenia dotyczące kilku produktów, które z powodu zanieczyszczenia szkłem i obecności groźnych bakterii musiały zostać wycofane ze sprzedaży. To:

  • Buraczki wiórki 420 g o numerze partii 20.07.2023/A i dacie minimalnej trwałości 20.07.2023, których producentem jest VICTUS Mielczarek i Kowalska Sp. J.,
  • Classic ŁOSOŚ ALTANTYCKI wędzony na zimno 250 g o numerze partii L39321 i dacie minimalnej trwałości: 22.10.2022 (wyprodukowano go dla sklepu Carrefour Polska Sp. z o.o.),
  • Metka łososiowa Kiełbasa Surowa Metka (opakowanie MAP o średniej wadze ok. 1,4 kg) o numerze partii: 1F828092828 i terminie przydatności do spożycia 20.10.2022, której producentem jest Zakład Mięsny Peklimar 2 Sp. z o.o.

Powodem wycofania z obrotu partii buraczków była możliwość obecność fragmentów szkła. Natomiast w łososiu i kiełbasie wykryto niebezpieczną bakterię o nazwie Listeria monocytogenes. Jeśli kupiłaś któryś z tych produktów, absolutnie ich nie jedz!

„W przypadku wystąpienia objawów choroby (…) należy skontaktować się z lekarzem” – podkreśla GIS.

Buraczki

Buraczki/ fot. GIS

Metka łososiowa

Metka łososiowa/ fot. GIS

Bakteria listeria monocytogenes

Bakteria listeria monocytogenes, którą wykryto w łososiu i metce łososiowej, może wywołać listeriozę. To choroba zakaźna, którą można się zarazić przez spożycie zakażonego pokarmu – najczęściej niepasteryzowanych produktów mlecznych – w szczególności serów pleśniowych, camembert, żółtych tartych oraz brie, niedokładnie umytych owoców i warzyw, surowego mięsa, owoców morza, ryb.

Listerioza u dorosłych rozwija się częściej u osób starszych, z upośledzoną odpornością, w przebiegu chorób nowotworowych, w trakcie leczenia immunosupresyjnego, m.in. po przeszczepach, a także u ciężarnych. Jest groźna nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także rozwijający się płodu, który może się zarazić od przyszłej matki.

Człowiek chory na listeriozę może nie prezentować żadnych objawów – dzieje się tak zazwyczaj u osób z prawidłowo wykształconą odpornością. Choroba może jednak objawiać się gorączką, dreszczami, bólami mięśniowymi oraz niespecyficznymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, które trwają od 1 do 3 dni.

Łosoś/ fot. GIS

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: