Przejdź do treści

Kobalt – właściwości, niedobór, źródła, alergia na kobalt

owoce morza
Kobalt/iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kobalt jest kluczowym składnikiem witaminy B12 i jest niezbędny do syntezy hemoglobiny. Zapotrzebowanie dzienne w organizmie na kobalt wynosi 10 mikrogramów. Takie ilości kobaltu można dostarczyć wraz z dietą. Nadmiar kobaltu jest szkodliwy i może prowadzić do zatrucia kobaltem. Ponadto niektóre osoby dotknięte są alergią na kobalt.

Co to jest kobalt?

Kobalt (Co) to pierwiastek zaliczany do grupy żelazowców. Gdzie występuje kobalt? Kobalt to pierwiastek występujący powszechnie w skorupie ziemskiej, a zawartość kobaltu w organizmie człowieka jest znikoma. Do czego wykorzystywany jest kobalt? Zastosowanie znalazł w akumulatorach litowo – jonowych czy niklowo – kadmowych. Ponadto pierwiastek ten wykorzystywany jest w medycynie do sterylizacji sprzętu medycznego, a także w radioterapii.

Rola kobaltu w organizmie

Zapotrzebowanie organizmu człowieka na kobalt jest znikome, jednak nie oznacza to, że rola tego pierwiastka jest mało znacząca. Kobalt to ważny składnik cyjanokobalaminy – witaminy B12 niezbędnej do budowy koenzymów. Witamina B12 odpowiada ponadto za wytwarzanie kwasów nukleinowych i czerwonych krwinek, przemiany energetycznych składników diety oraz prawidłowe funkcjonowanie tkanki nerwowej.

Dobowe zapotrzebowanie na kobalt

Dzienne zapotrzebowanie na kobalt nie zostało określone. Wynika to z faktu, że zapotrzebowanie organizmu na kobalt jest znikome i codzienna dieta powinna bez trudu zapewnić odpowiednią podaż tego pierwiastka.

Zwiększone zapotrzebowanie na kobalt

Zwiększone zapotrzebowanie na kobalt wykazują osoby stosujące dietę wegetariańską lub wegańską, a także cierpiące na zaburzenia odżywiania (anoreksja, bulimia) czy nadużywające alkoholu.

Źródła kobaltu w diecie

Kobalt w jedzeniu występuje przede wszystkim w tych produktach spożywczych, które bogate są w witaminę B12. Mowa o produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak:

  • owoce morza
  • mięso i podroby: wątroba, nerki
  • mleko

Należy pamiętać, że witamina B12 nie jest odporna na działanie światła, wilgoci, wysokiej i niskiej temperatury. Ponadto kobalt występuje w kakao, pełnoziarnistych produktach zbożowych,  zielonolistnych warzywach.

Niedobór kobaltu

Zbyt niski poziom kobaltu związany jest z jednoczesnym niskim poziomem witaminy B12. Objawy niedoboru kobaltu to m. in.:

  • osłabienie włosów
  • ból języka
  • anemia megaloblastyczna z objawami ogólnymi, takimi jak bladość, osłabienie, utrata apetytu, spadek masy ciała, drętwienie kończyn, apatia, depresja
  • objawy neurologiczne towarzyszące anemii megaloblastycznej – zaburzenia czucia, drętwienie i mrowienie kończyn, problemy z mową, pogorszenie koordynacji ruchowej.

 

Nadmiar kobaltu i zatrucie kobaltem

Do przedawkowania kobaltu może dojść w efekcie nadmiernego stosowania suplementów diety zawierających ten pierwiastek. Skutki nadmiaru kobaltu to przede wszystkim niewydolność krążenia, powiększenie serca i tarczycy wynikające z nadprodukcji krwinek czerwonych i uszkodzenia tych narządów.

Zatrucie kobaltem jest konsekwencją ekspozycji organizmu na kobalt i najczęściej dotyczy pacjentów, u których zastosowano implanty bioder zawierające kobalt.

Alergia na kobalt

Alergia na kobalt to rodzaj alergii kontaktowej. Zazwyczaj alergia na kobalt występuje łącznie z alergią na nikiel i chrom. Alergia na nikiel i kobalt może dotyczyć osób w każdym wieku. Po kontakcie skóry z przedmiotami zawierającymi kobalt pojawia się alergia na nikiel i kobalt. Objawy  np. sztuczną biżuterią, pojawia się zaczerwienienie skóry, świąd, wysypka grudkowa. Gdy pojawia się uczulenie na kobalt – czego unikać? Należy ograniczyć kontakt z zawierającymi kobalt:

  • biżuterią
  • tuszami do tatuażu
  • farbami
  • kosmetykami kolorowymi
  • barwników spożywczych.

Bibliografia:

Buczyłko K., Nie tylko alergeny IgE – zależne: kobalt; Alergia 4/ 2018

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

mięso, jaja i ryby

Azot – właściwości, źródła, skutki nadmiaru i niedoboru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?