Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis
Kleik ryżowy to lekkostrawne danie, które podaje się małym dzieciom cierpiącym na biegunki. Tego typu posiłek poleca się też dorosłym chorującym na zatrucia pokarmowe oraz osobom w rekonwalescencji po przebytych operacjach. Choć kleik ryżowy to nic innego jak ryż ugotowany na wodzie lub mleku, jego przygotowanie może sprawiać czasem trudności. Ile wody dodać do ryżu, ile gotować ryż i jakimi dodatkami wzbogacić danie, by było smaczne? Przedstawiamy sprawdzony przepis na kleik ryżowy.
Kleik ryżowy dla niemowląt i dzieci
Kleik ryżowy bezsprzecznie kojarzy się z dzieciństwem. Niemowlętom podaje się go podczas rozszerzania diety, uzupełniając tym samym jadłospis o danie zbożowe. Z ryżem dostarczane są węglowodany w postaci skrobi oraz białko, błonnik pokarmowy, witaminy: B1, B3, B6 i minerały: magnez, potas, cynk, żelazo. Kleik ryżowy to łatwostrawny i łatwo przyswajalny posiłek, dlatego można go dawać do jedzenia nawet małym dzieciom. Dostarczane są z nim cenne składniki pokarmowe odpowiadające m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego oraz wzrost i regenerację tkanek. Kleik przydaje się nie tylko jako dodatek w codziennej diecie malucha, ale i również potrawa stosowana na biegunkę u dzieci. Gotowany ryż ma działanie zapierające, powoduje zwiększenie mas kałowych i pobudzenie perystaltyki jelit. Co jeszcze można stosować na biegunkę u dzieci? Domowym sposobem leczenia biegunki jest podawanie mało dojrzałego banana, pieczonego jabłka lub musu z gotowanego jabłka, pszennego pieczywa i dłużej gotowanego makaronu. Z zup poleca się zupy mleczne, czyste zupy warzywne i przetarte zupy owocowe.
Kleik ryżowy dla dorosłych
Po kleik ryżowy warto sięgać zarówno podczas zatruć pokarmowych, jak i w niestrawności, gdyż nie podrażnia on błony śluzowej żołądka i jelit, a ponadto działa odżywczo. Mogą go spożywać osoby cierpiące na celiakię, ze względu na fakt, iż ryż jest produktem bezglutenowym. Dietę kleikową zaleca się chorym w ostrych chorobach przewodu pokarmowego i nerek, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz po operacjach chirurgicznych. Oprócz kleiku ryżowego stosuje się też kleik jęczmienny i kleik z płatków owsianych. Pacjenci mogą pić gorzką herbatę i jeść sucharki. Tego typu dieta zalecana jest na okres 1-3 dni. Po tym czasie stopniowo wprowadza się dodatek mleka, przetarte owoce i wywary z warzyw.
Kleik ryżowy – przepis
Jak zrobić kleik ryżowy? Przepis na kleik ryżowy jest całkiem prosty. Potrawę przygotujesz szybko i przy użyciu zaledwie kilku składników. Wybierz krótkoziarnisty ryż, gdyż znajduje się w nim więcej amylopektyny niż w ryżu długoziarnistym. Składnik ten wpływa na większą kleistość ziaren podczas gotowania. Ryż dokładnie opłukaj i włóż do garnka. Ile wody wlać na szklankę ryżu? Jeśli chcesz uzyskać gęstą konsystencję, wlej 8 szklanek wody. Średnio gęsty kleik uzyskać dodając 10 szklanek wody, a wodnisty wlewając 12 szklankach wody. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i dalej gotuj, mieszając w garnku, aby ryż nie przypalił się od spodu. Ile gotować ryż? Gotuj do czasu, aż ryż wchłonie wodę. Jeśli chcesz przygotować kleik ryżowy na mleku, najlepiej dolać mleko do ryżu ugotowanego na wodzie. Mleko dolewaj małymi porcjami, aby uzyskać odpowiednią dla siebie konsystencję.
Z czym można podać kleik ryżowy? Smacznym dodatkiem będzie:
- odrobina masła i szczypta soli,
- owoce: banan, jabłko, gruszka;
- miód;
- orzechy;
- sok z pomarańczy;
- cynamon.
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie diety dziecka będą ciastka z kleiku ryżowego. Do ich przygotowania będziesz potrzebować dodatkowo 2 banany, 25 gramów masła, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i ok. 50 gramów rodzynek. Sposób przygotowania jest następujący: rozgnieć banana i połącz z utartym masłem. Dodaj 100 gramów kleiku ryżowego i proszek do pieczenia, dorzuć rodzynki. Uformuj spłaszczone kulki i rozmieść je na papierze do pieczenia tak, by nie stykały się ze sobą. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe!
Źródła:
- H. Ciborowska A. Rudnicka, „Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Warszawa 2014.
- Z. Zdrojewicz, A. Jagodziński, M. Kowalik, „Ryż to zdrowie – prawda czy mit?” Medycyna Rodzinna 1/2017, s. 53-59.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Zbadali jedzenie dla dzieci. Alarmujące wnioski: 2/3 produktów jest niezdrowych
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?