Przejdź do treści

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Stosowanie probiotyków / istock
Stosowanie probiotyków / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy

Okres jesienno-zimowych infekcji trwa w najlepsze. Każda z nas ma w swoim otoczeniu kogoś, kto właśnie skończył antybiotyk, właśnie jest w trakcie antybiotykoterapii albo niedługo będzie. My też, chociaż na każdym kroku staramy się wzmacniać naszą odporność, chorujemy. I też słyszymy w gabinetach: „a do tego antybiotyku proszę sobie wybrać jakiś probiotyk”. Potem go kupujemy i łykamy, nie zawsze o tej samej porze dnia. Czy działanie probiotyku jest zależne od tego, co (i kiedy) jemy? Wyjaśniamy.

Probiotyki – czyli co?

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdują się m.in. w kiszonkach, kefirze, maślance i w produktach sojowych.

Probiotyki wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z przewodu pokarmowego, chronią organizm przed toksynami i obniżają stężenie cholesterolu.

Ich stosowanie jest bardzo ważne nie tylko podczas antybiotykoterapii. Tak naprawdę produkty spożywcze czy kapsułki z probiotykami powinnyśmy przyjmować przez cały rok.

 

Probiotyki – kiedy je zażywać?

Wybrałaś opcję z probiotykami dostępnymi w aptece? Sprawdź, czy wchodzą w interakcje z jedzeniem. Zapytałam o to lek. Joannę Pietroń, internistkę z Centrum Medycznego Damiana. Odpowiedź na pytanie, czy lepiej brać probiotyki przed czy po jedzeniu, nie jest wcale taka łatwa, jak mogłoby się wydawać.

– To, czy probiotyk powinniśmy przyjąć przed jedzeniem czy po, zależy głównie od producenta (tego, jaki to szczep bakterii) i takie informacje znajdziemy na ulotce. Teoretycznie dobry probiotyk powinien być niewrażliwy na działanie soku żołądkowego.

Bardziej chodzi o to, czy jest on w stanie przejść i działać w jelitach, czy np. kwas solny go nie unieczynni. Często więc nie chodzi konkretnie o jedzenie, ale o to czy kupiliśmy na tyle dobry preparat, który będzie miał szansę działać – wyjaśnia lek. Joanna Pietroń, internistka z Centrum Medycznego Damiana.

Specjaliści zalecają, by kupować probiotyki w tzw. kapsułkach dojelitowych. Dzięki temu, że rozpuszczą się dopiero w jelitach, będą chroniły wszystkie organizmy probiotyczne.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń
Internistka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Probiotyki w ciąży / istock

Probiotyki w ciąży. Brać czy nie? Dietetyczka kliniczna odpowiada

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Tabletki

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj inne magiczne właściwości kiszonej kapusty!

Kiszona kapusta / istockphoto.com

Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Kapusta kiszona / istockphoto.com

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Fot. Pexels.com

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol