3 min.
Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Stosowanie probiotyków / istock
Okres jesienno-zimowych infekcji trwa w najlepsze. Każda z nas ma w swoim otoczeniu kogoś, kto właśnie skończył antybiotyk, właśnie jest w trakcie antybiotykoterapii albo niedługo będzie. My też, chociaż na każdym kroku staramy się wzmacniać naszą odporność, chorujemy. I też słyszymy w gabinetach: „a do tego antybiotyku proszę sobie wybrać jakiś probiotyk”. Potem go kupujemy i łykamy, nie zawsze o tej samej porze dnia. Czy działanie probiotyku jest zależne od tego, co (i kiedy) jemy? Wyjaśniamy.
Probiotyki – czyli co?
Probiotyki to żywe drobnoustroje, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdują się m.in. w kiszonkach, kefirze, maślance i w produktach sojowych.
Probiotyki wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z przewodu pokarmowego, chronią organizm przed toksynami i obniżają stężenie cholesterolu.
Ich stosowanie jest bardzo ważne nie tylko podczas antybiotykoterapii. Tak naprawdę produkty spożywcze czy kapsułki z probiotykami powinnyśmy przyjmować przez cały rok.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Probiotyki – kiedy je zażywać?
Wybrałaś opcję z probiotykami dostępnymi w aptece? Sprawdź, czy wchodzą w interakcje z jedzeniem. Zapytałam o to lek. Joannę Pietroń, internistkę z Centrum Medycznego Damiana. Odpowiedź na pytanie, czy lepiej brać probiotyki przed czy po jedzeniu, nie jest wcale taka łatwa, jak mogłoby się wydawać.
– To, czy probiotyk powinniśmy przyjąć przed jedzeniem czy po, zależy głównie od producenta (tego, jaki to szczep bakterii) i takie informacje znajdziemy na ulotce. Teoretycznie dobry probiotyk powinien być niewrażliwy na działanie soku żołądkowego.
Bardziej chodzi o to, czy jest on w stanie przejść i działać w jelitach, czy np. kwas solny go nie unieczynni. Często więc nie chodzi konkretnie o jedzenie, ale o to czy kupiliśmy na tyle dobry preparat, który będzie miał szansę działać – wyjaśnia lek. Joanna Pietroń, internistka z Centrum Medycznego Damiana.
Specjaliści zalecają, by kupować probiotyki w tzw. kapsułkach dojelitowych. Dzięki temu, że rozpuszczą się dopiero w jelitach, będą chroniły wszystkie organizmy probiotyczne.
Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń
Internistka
Zobacz także

„Porównać to można do samochodów: rodzaj bakterii, np. Lactobacillus to taka marka – Mercedes”. O tym, czy kefir to naturalny probiotyk, tłumaczy lekarka Małgorzata Ponikowska

„Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy dla kobiet w okresie rozrodczym to prawdziwy skarb” – o naszej odporności mówi dr Anna Romaniuk, mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk

10 rzeczy, za które pokochają cię twoje jelita. Zadbaj o nie, zanim zaczną strajkować
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go dalej!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022