Przejdź do treści

Kiedy przyjmować probiotyk – przed czy po jedzeniu? Internistka odpowiada

Stosowanie probiotyków / istock
Stosowanie probiotyków / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Okres jesienno-zimowych infekcji trwa w najlepsze. Każda z nas ma w swoim otoczeniu kogoś, kto właśnie skończył antybiotyk, właśnie jest w trakcie antybiotykoterapii albo niedługo będzie. My też, chociaż na każdym kroku staramy się wzmacniać naszą odporność, chorujemy. I też słyszymy w gabinetach: „a do tego antybiotyku proszę sobie wybrać jakiś probiotyk”. Potem go kupujemy i łykamy, nie zawsze o tej samej porze dnia. Czy działanie probiotyku jest zależne od tego, co (i kiedy) jemy? Wyjaśniamy.

Probiotyki – czyli co?

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które przyjęte w odpowiedniej ilości wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Znajdują się m.in. w kiszonkach, kefirze, maślance i w produktach sojowych.

Probiotyki wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych z przewodu pokarmowego, chronią organizm przed toksynami i obniżają stężenie cholesterolu.

Ich stosowanie jest bardzo ważne nie tylko podczas antybiotykoterapii. Tak naprawdę produkty spożywcze czy kapsułki z probiotykami powinnyśmy przyjmować przez cały rok.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
Energia
Vigor UP! Fast o smaku pomarańczowym
23,07 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Mulltilac
Multilac Synbiotyk, 20 kapsułek
23,39 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw suplementów, 30 saszetek
99,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Probiotyki – kiedy je zażywać?

Wybrałaś opcję z probiotykami dostępnymi w aptece? Sprawdź, czy wchodzą w interakcje z jedzeniem. Zapytałam o to lek. Joannę Pietroń, internistkę z Centrum Medycznego Damiana. Odpowiedź na pytanie, czy lepiej brać probiotyki przed czy po jedzeniu, nie jest wcale taka łatwa, jak mogłoby się wydawać.

– To, czy probiotyk powinniśmy przyjąć przed jedzeniem czy po, zależy głównie od producenta (tego, jaki to szczep bakterii) i takie informacje znajdziemy na ulotce. Teoretycznie dobry probiotyk powinien być niewrażliwy na działanie soku żołądkowego.

Bardziej chodzi o to, czy jest on w stanie przejść i działać w jelitach, czy np. kwas solny go nie unieczynni. Często więc nie chodzi konkretnie o jedzenie, ale o to czy kupiliśmy na tyle dobry preparat, który będzie miał szansę działać – wyjaśnia lek. Joanna Pietroń, internistka z Centrum Medycznego Damiana.

Specjaliści zalecają, by kupować probiotyki w tzw. kapsułkach dojelitowych. Dzięki temu, że rozpuszczą się dopiero w jelitach, będą chroniły wszystkie organizmy probiotyczne.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Pietroń
Internistka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Po przebytej infekcji czujesz się osłabiona? Dowiedz się, jak zadbać o dietę po chorobie

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Kombucha – stwórz sobie własny probiotyk

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę /fot. Getty Images

7 powszechnych wyborów żywieniowych, które rujnują naszą skórę

Kiszona kapusta - Mercedes w walce z przeziębieniem

Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach/fot. materiały prasowe PZWL

„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Tabletki

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Urszula Gacek i jej Octovnia / Octovnia

Była ambasadorką Polski i konsulem generalnym RP w Nowym Jorku. Urszula Gacek dzisiaj warzy żywe (i bardzo zdrowe!) octy

Kiszona kapusta w niebieskiej miseczce

4 problemy, na które pomoże ci kiszona kapusta. Wymieniają eksperci z Zielone Koktajle

Kiszona kapusta / istockphoto.com

Probiotyk a prebiotyk. Czym się od siebie różnią?

Kapusta kiszona / istockphoto.com

Probiotyk, prebiotyk, synbiotyk. Czy wiesz, czym są? Dietetyczka kliniczka dobrze to wyjaśniła

„Żaden inny narząd tak mocno, jak narząd bakteryjny, nie wpływa na funkcjonowanie każdej komórki w naszym organizmie” – mówi doktor nauk biologicznych Patrycja Szachta

probiotyki brzuch

Jak wybrać dobry probiotyk?

Kobieta na polu słoneczników

Witaminy i suplementy – jakich potrzebujemy latem?

×