2 min.
Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

źródło: iStock
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Najnowsze badania przeglądowe Uniwersytetu Harvarda wskazują, że jedzenie przetworzonego mięsa wiąże się z zachorowalnością na raka piersi. Wyniki opublikował we wrześniu „International Journal of Cancer”. Choć procent może wydawać się skromny, w przypadku profilaktyki nowotworów jest to zależność istotna.
Badacze z Massachusets opracowali metaanalizę, bazująca na danych z 28 badań na łącznie ponad 2 milionach pacjentów. Wyniki pokazują, że jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa o 9 proc. ryzyko zachorowania na raka piersi. Dotychczas znany był wpływ konsumpcji przetworzonego mięsa na zachorowalność na nowotwory trzustki, prostaty i jelit. W badaniu harvardzkim odnotowano co prawda niższy, bo 6 proc. wzrost ryzyka nowotworu w przypadku jedzenia mięsa nieprzetworzonego, jednak Światowy Fundusz Badań nad Rakiem zaleca, by w całości unikać jedzenia czerwonych mięs, niezależnie od stopnia ich przetworzenia.
Biorąc pod uwagę zróżnicowanie w tendencjach i wskaźnikach związanych z rakiem piersi, ważne jest, aby identyfikować te czynniki ryzyka związane z dietą i sposobem życia, które możemy kontrolować.
Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje obie grupy jako czynniki ryzyka; mięso przetworzone znajduje się na liście substancji o potwierdzonym działaniu rakotwórczym (takich jak m.in. azbest i palenie papierosów); nieprzetworzone – na tzw. liście 2A, jako substancja „prawdopodobnie rakotwórcza dla ludzi”.
Przetworzone mięso to m.in. pasztety, kiełbasy, salami – słowem, każde mięso, które w produkcji zostało „wzbogacone” soleniem, wędzeniem, czy dodatkiem konserwantów. Jego szkodliwość bierze się prawdopodobnie z obecności cholesterolu, tłuszczów nasyconych oraz azotanów (to te substancje, które odpowiadają za różową barwę produktu finalnego).
Zobacz także
Podoba ci się ten artykuł? Podziel się nim z bliskimi.
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020