Przejdź do treści

Jedyny skuteczny sposób na napady objadania się. „Ta droga nie zaczyna się od doraźnego siłowania się z objawami”

Kobieta je pizzę
Jedyny skuteczny sposób na napady objadania się. "Ta droga nie zaczyna się od doraźnego siłowania się z objawami"/ Pexels, fot. Damian Barczak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 zasad grillowania dobrych dla wątroby
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

„Robimy wiele, by wyglądać inaczej – przechodzimy na diety, robimy wykańczające treningi, odmawiamy sobie rzeczy, które lubimy. Nie wiem, czy wiesz, ale nadmierne skupienie swojej uwagi na wyglądzie, masie ciała czy odżywianiu to jedna z przyczyn kompulsywnego objadania się” – zaznacza Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk. Dietetyczka wyjaśnia, w jaki sposób odbudować kontrolę nad procesem jedzenia.

Czekając na lepszą wersję siebie…

Ile razy odmawiasz sobie czegoś, ponieważ czekasz na lepszą wersję siebie? Wstrzymujesz się, aż zrzucisz parę kilogramów, fałdki na plecach będą mniej widoczne, a brzuch nie będzie tak bardzo wystawał. Wtedy skorzystasz z życia, założysz ulubioną sukienkę, pójdziesz na basen lub na plażę. Problem ten podjęła na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Magdalena Hajkiewicz-Mielniczuk.

„Co myślisz o sobie, kiedy patrzysz w lustro? Zbyt wielu z nas marzy tylko o jednym: innej sylwetce i mniejszym rozmiarze ubrań. Wydaje nam się, że dopiero, jak będziemy szczupli, to zaczniemy żyć w pełni.

Będziemy robić to, chcemy (bo teraz z powodu wyglądu odmawiamy sobie np. chodzenia na basen i plażę).

Będziemy czuć się pewni siebie (bo teraz za bardzo staramy się ukryć swoje niedoskonałości, by czuć się ze sobą dobrze).

Będziemy się sobie podobać (bo teraz prawie wszystko chcemy w sobie zmienić)” – pisze ekspertka.

W tym czasie niestety wiele tracimy. Przy okazji serwujemy sobie w pakiecie często chroniczne zmęczenie, utratę energii, obniżenie nastroju, a także stany depresyjne, które mogą leżeć u źródeł problemu nadmiernego objadania się.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

„Ale schudłaś!” – czy na pewno to słowa, które chce usłyszeć każda kobieta? Odpowiada psychodietetyczka

„Napięcie głównym wyzwalaczem napadów objadania się”

Dietetyczka tłumaczy, że robimy wiele, by wyglądać inaczej. Niestety często za tym celem stoją restrykcyjne diety, wykańczające treningi i odmawianie sobie ulubionych rzeczy. Jak zaznacza ekspertka, w ten sposób zapędzamy się jedynie w jeszcze większy problem. Ataki kompulsywnego objadania się mogą wynikać bowiem z utraty kontroli po nadkontroli w ciągu całego dnia.

„Nie wiem, czy wiesz, ale nadmierne skupienie swojej uwagi na wyglądzie, masie ciała czy odżywianiu to jedna z przyczyn kompulsywnego objadania się.

Wielu osobom wydaje się, że jeśli wystarczająco docisną się z dietą i treningami, to uda im się wyeliminować napady objadania się, ponieważ będzie im szkoda „zmarnować” wypracowanych efektów. W rzeczywistości nadmierne kontrolowanie i zaabsorbowanie masą ciała i sylwetką jest źródłem dużego napięcia. A napięcie jest głównym wyzwalaczem napadów objadania się. I koło się zamyka” – alarmuje.

Hajkiewicz-Mielniczuk wyjaśnia, że to nie jest droga do odbudowania kontroli nad procesem jedzenia. Jak zaznacza, paradoksalnie trzeba wiele rzeczy odpuścić. Objadanie się, kompulsywne jedzenie, ataki nocnego głodu to oblicza problemu, którego źródłem nie jest wcale głód, jakiego doświadcza ciało. Na rozwój zaburzeń odżywiania mają wpływ m.in. czynniki biologiczne, psychologiczne i środowiskowe. I to w nich należy szukać przyczyny.

„Co więcej, skuteczna droga radzenia sobie z napadami objadania się nie zaczyna się od doraźnego siłowania się z objawami, ale od dotarcia do przyczyn (długo- i krótkoterminowych), a następnie zaplanowania strategii ich zmiany dopasowane do siebie i swoich możliwości” – podsumowuje.

Sprawdź, czy objadasz się kompulsywnie

Nie wiesz, gdzie przebiega granica między „lubię zjeść” a „kompulsywnie się objadam”? Sprawdź, czy doświadczasz następujących problemów:

  • podczas napadu spożywasz nienaturalnie duże ilości pożywienia. Nie jest tak, że mając ochotę na pizzę, zjesz pizzę (choćby i całą), ale po pizzy nastąpi zagryzanie, przekąszanie i desery, aż w domu nie zostanie praktycznie nic, co nadawałoby się do spożycia;
  • jesz szybko w trakcie napadu i nie czujesz w ogóle uczucia sytości;
  • masz dolegliwości pokarmowe będące skutkami napadów, np. silne bóle brzucha, ból żołądka, zaburzenia trawienia, ale to cię nie powstrzymuje przed kolejnym atakiem;
  • masz wyrzuty sumienia po „wielkim jedzeniu”. Czujesz się beznadziejna, myślisz, że znowu zawiodłaś siebie jedząc ponad miarę, czujesz na siebie złość z tego powodu;
  • jesz, gdy jest ci źle. To sposób na rozładowanie napięcia, poprawę humoru, rekompensowanie sobie niepowodzeń (prawdziwych lub domniemanych).

Wiem, co jem – Magda Hajkiewicz

Autorka bloga i profilu na Instagramie magda.wiemcojem, Magda Hajkiewicz, jest dietetyczką, psychodietetyczką i studentką psychologii. Pomaga w zmianie nawyków żywieniowych, „odzyskaniu radości z jedzenia” i naprawieniu relacji z nim. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 52 tys. osób.

„Nie chodzę na skróty. Nie interesują mnie szybkie i restrykcyjne diety, które przynoszą efekty tylko do pierwszego kryzysu. Interesuje mnie to, aby dobierać takie rozwiązania, które tym kryzysom zapobiegają i pozwalają cieszyć się wymarzoną sylwetką na lata (a nie na lato)” – zaznacza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

„To ciało, które przetrwało lata złego traktowania, nadmiernego objadania się i głodzenia na zmianę”- słowa niezwykłej ultramaratonki przytacza Martyna Wojciechowska

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×