Przejdź do treści

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Na dietach roślinnych trzeba szczególnie zwracać uwagę na to, żeby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość żelaza. Zofia Winczewska wyjaśnia, jakie błędy sprawiają, że gorzej je przyswajamy. Podpowiada, jak to naprawić.

Problematyczne żelazo niehemowe

Zofia Winczewska podkreśla, że żelazo niehemowe (czyli z produktów roślinnych) ma gorszą biodostepność od wersji hemowej (zwierzęcej). Według farmaceutki, aby poprawić wchłanialność żelaza z posiłku roślinnego, warto włączyć produkty bogate w witaminę C, które usprawnią proces przyswajania.

Jak dodaje specjalistka, cennym dodatkiem są także bakterie kwasu mlekowego (zawarte w kiszonkach) oraz odpowiednia „obróbka” żywności: moczenie nasion, kiełkowanie czy procesy fermentacji.

W przypadku niedoborów żelaza jego uzupełnianie z preparatów farmaceutycznych musi być monitorowane przez lekarza po stwierdzonym niedoborze – nie suplementuj żelaza na zapas, bo nadmiar jest niekorzystny (działa prozapalnie przez nasiloną produkcję wolnych rodników, a także wywołuje dysbiozę jelit [zaburzenia równowagi w jelitach – przyp. red.])” – podkreśla Winczewska.

Co wspomoże wchłanianie żelaza, a co nie?

Cennymi dodatkami do diety, które mogą poprawić przyswajalność żelaza i zredukować ewentualne działania niepożądane podczas terapii (bóle żołądka, zaparcia, nudności, biegunki) według Zofii Winczewskiej są:

  • laktoferyna,
  • szczep probiotyczny L.plantarum 299v (poza wspieraniem przyswajania może korygować dysbiozę),
  • witamina C.

Nie należy popijać ani posiłków, ani preparatów z żelazem herbatą, kawą czy produktami mlecznymi. Ponadto należy zachować odstęp z preparatami cynku/wapnia/magnezu, bo będą wzajemnie ograniczać swoje wchłanianie” – podkreśla farmaceutka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zofia Winczewska – kim jest?

Zofia Winczewska to farmaceutka, która aktywnie działa w mediach społecznościowych. Jest autorką bloga zosiawinczewska.pl. Na co dzień zajmuje się też prowadzeniem szkoleń i wykładów związanych z tematem suplementacji spersonalizowanej. Jej profil na Instagramie obecnie obserwuje ponad 12 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?