Przejdź do treści

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska
Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi przekonanie, że choć, jak zwykle, zapewne będziemy jeść dużo, to zostanie nam mnóstwo jedzenia po świętach. Agnieszka Pocztarska z portalu  Czytamy Etykiety i kucharka Jagna Niedzielska podpowiadają, jak przygotować święta, żeby tego uniknąć. A dodatkowo oszczędzić sobie też stresu.

Jak przygotować świąteczne menu?

Jagna Niedzielska radzi, by świąteczne menu najlepiej uzgodnić z rodziną. Warto postępować według jej wskazówek:

  1. Zadzwoń do bliskich, z którymi będziesz spędzać święta i rozdziel obowiązki gotowania. Niech każdy przygotuje to, w czym jest dobry.
  2. Na drzwiach lodówki zawieś kartkę z menu świątecznym i z informacjami, które dania ty przygotowujesz, m.in. gramaturą dań, pamiętając że syty posiłek dla dorosłego człowieka waży ok. 500g. Jeśli nie wiesz jak to zrobić, w sieci są strony internetowe, które pokazują ile potrawy ważą i jak o tej wadze wyglądają. Przykładowo może to być ok. 300ml barszczu na osobę, 4 uszka na osobę, 6 sztuk pierogów na osobę, 100g ryby na osobę, etc.
  3. Pamiętaj, żeby z ewentualną nadwyżką przygotować te potrawy, które dłużej postoją lub dadzą się zamrozić, np. barszcz, pierogi, bigos, gołąbki. Dania, które składają się z delikatnych składników jak sałatka jarzynowa, ryby, etc. przygotujcie w mniejszych ilościach.
  4. Tip mamy Jagny Niedzielskiej, Alicji: od kilkunastu, a może kilkudziesięciu lat przygotowuje dokładnie to samo. Dzięki temu doskonale wie, jakich produktów potrzebuje, jakie ilości i ile wcześniej musi przygotować. Wie też, w jakich ilościach znika ze stołu świątecznego i jak je przechowywać.
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Patenty babci na bycie zero waste

Co możesz zrobić wcześniej przed świętami?

Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety podpowiada, które potrawy wigilijne możemy zrobić nawet na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. „Wystarczy tylko odpowiednio wszystko zorganizować” – podkreśla.

Żeby nic się nie zmarnowało i żebyś się nie stresowała, że z czymś nie zdążysz, możesz przygotować wcześniej zakwas na barszcz czerwony, a także ulepić uszka oraz pierogi i je zamrozić. 3-4 dni przez Wigilią możesz przygotować bigos, 1-2 dni wcześniej śledzie w zalewach, dzień przed Wigilią to też dobry czas na zrobienie sałatki jarzynowej, pasztetu i ryby po grecku. Możesz też wtedy namoczyć grzyby suszone i przygotować z nimi kapustę. I oczywiście upiec ciasta!

Ekspertka z Czytamy Etykiety podkreśla też, że warto zrobić z wyprzedzeniem listę zakupów potrzebnych za święta. Nie zostawiaj tego na ostatnią chwilę.

Sylwia Majcher / Arch. prywatne S. Majcher

Jagna Niedzielska i Agnieszka Pocztarska – kim są?

Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz jak planować zakupy i przechowywać jedzenie. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 10 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.

Czytamy Etykiety to portal, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska. Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 244 tys. osób.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?