Przejdź do treści

Intermittent fasting inaczej post przerywany – na czym polega i w jaki sposób działa? Wyjaśnia dietetyczka

jedzenie
Intermittent fasting inaczej post przerywany - na czym polega i w jaki sposób działa? Wyjaśnia dietetyczka Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie
Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena

Intermittent fasting (w skrócie IF) to sposób odżywiania, który cieszy się coraz większą popularnością, nie tylko wśród osób odchudzających się. W jaki sposób i dlaczego działa? U kogo się sprawdzi, a dla kogo nie jest zalecany? Na te pytania postanowiła odpowiedzieć dietetyczka, Anna Reguła.

Anna Reguła jest dyplomowanym dietetykiem przekazującym swoją wiedzę na Instagramie. Jej profil „niekoniecznie_dietetycznie” obserwuje już ponad 125 tys. osób. Ostatnio dietetyczka wypowiedziała się na temat intermittent fasting (w skrócie IF) inaczej postu przerywanego.

Post przerywany – na czym polega?

Jak zaznaczyła na wstępie, intermittent fasting to nie dieta, a raczej strategia żywieniowa polegająca na tzw. okresowej głodówce, po której dysponujemy oknem żywieniowym na spożycie posiłku. Co to w praktyce oznacza? W ciągu doby tylko przez określony czas możemy przyjmować posiłki. Najczęściej w tym modelu żywienia unika się śniadań, okno żywieniowe rozpoczyna się w godz. 12-14, a zamyka w godzinach wieczornych po 6-8 godzinnym czasie przeznaczonym na spożywanie posiłków. Zazwyczaj wygląda to w ten sposób, że ostatni posiłek jest spożywany np. do godz. 20:00, a pierwszy o 10:00 następnego dnia.

Kobieta przed laptopem

Post przerywany – czy i w jaki sposób działa?

Wiele osób zastanawia się, czy taki sposób żywienia ma w ogóle sens i przynosi jakieś efekty, zakładając, że w ciągu 8 godzin mamy przyjąć taką samą ilość kcal, co zwykle jedliśmy w ciągu całego dnia, czyli podaż nie zmienia się a jedynie czas, w którym spożywamy posiłki.

„IF magicznie nie sprawia, że tracimy kilogramy, po prostu małe okno żywieniowe powoduje, że mamy większą szansę na dostarczenie mniejszej ilości kcal” – wyjaśnia Anna Reguła w swoim wpisie na Instagramie. „Jeśli w tym okresie czasu zjemy tyle samo kalorii, co standardowo, nie wytworzymy deficytu kalorycznego i nie wspomożemy procesu odchudzania” – dodaje.

View this post on Instagram

W dzisiejszych czasach jak nie jesteś na keto, IF lub nie jesz białkowo-tłuszczowych śniadań to "z czym do ludzi" ?‍♀️ Zajmiemy się dzisiaj tym tajemniczym skrótem… ▫️ ▫️ IF to nie dieta, a raczej strategia zywieniowa. Polega ona na tzw. okresowej głodówce, po której dysponujemy oknem zywieniowym na spożycie posiłku ▫️ ▫️ W jaki sposób i dlaczego działa ❓IF magicznie nie sprawia, że tracimy kilogramy, po prostu małe okno żywieniowe powoduje, że mamy większą szansę na dostarczenie mniejszej ilości kcal. Jeśli w tym okresie czasu zjesz tyle samo kalorii, co standardowo, nie wytworzysz deficytu kalorycznego i nie wspomozesz procesu odchudzania? ▫️ ▫️ Metoda ta sprawdzi się dobrze dla osób, które nie mają w nawyku chociażby jedzenia śniadań lub dużo podjadają, zwłaszcza w godzinach wieczornych ▫️ ▫️ Zastanówmy się, czy deficytu kalorycznego nie możemy zastosować również w tradycyjnej metodzie żywienia❓Czy IF to jedyna metoda żeby zrzucić zbędne kilogramy?❓Czy edukacja zywieniowa nie jest ważniejsza niż rama czasowa spożywania posiłków❓Co jeśli Twój dzień przebiegnie niestandardowo i będziesz musiał nagiąć zasady postu❓Według mnie jest to jedna z metod, którą można zastosować, ale wcale nie jest konieczna i nie sprawdzi się u każdego, a u niektórych skończyć się zaburzeniami odżywiania, kiedy to chociażby śniadanie będzie im się kojarzyło z odstepstwem od diety i wiązało z wyrzutami sumienia? ▫️ ▫️ Na koniec zaznaczę, że ta strategia nie jest odpowiednia dla dzieci i młodzieży, sportowców oraz w niektórych jednostkach chorobowych. Eliminuje natomiast nawyk podjadania i jest prosta w swoich zaleceniach ▫️ ▫️ Czy JA polecam IF❓Znacie mnie – modne strategie to jedno, ja póki co pozostanę w teamie #zdrowyrozsadek i wolę edukować niż ograniczać? ▫️ ▫️ #dietetyka #infografika #fitgirl #redukcja #odchudzanie #nutrition #healthyfood #zdrowejedzenie #zdrowystylzycia #dietanietakanudna #metabolizm #jakschudnac #if #intermittentfasting

A post shared by Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie) on

Intermittent fasting – u kogo się sprawdzi, a kto nie powinien eksperymentować z tą metodą żywienia?

Zdaniem dietetyczki, intermittent fasting sprawdzi się dobrze u osób, które nie mają w nawyku jedzenia śniadań lub dużo podjadają, zwłaszcza w godzinach wieczornych. Reguła podpowiada, by zastanowić się, czy deficytu kalorycznego nie możemy zastosować również w tradycyjnej metodzie żywienia.

„Czy IF to jedyna metoda żeby zrzucić zbędne kilogramy? Czy edukacja żywieniowa nie jest ważniejsza niż rama czasowa spożywania posiłków? Co jeśli Twój dzień przebiegnie niestandardowo i będziesz musiał nagiąć zasady postu?” – pyta dietetyczka.

dziewczyna je kanapkę

Według niej jest to jedna z metod, którą można zastosować, ale wcale nie jest konieczna i nie sprawdzi się u każdego.

„U niektórych może skończyć się zaburzeniami odżywiania, kiedy to chociażby śniadanie będzie im się kojarzyło z odstępstwem od diety i wiązało z wyrzutami sumienia” – tłumaczy ekspertka. „Ta strategia nie jest odpowiednia dla dzieci i młodzieży, sportowców oraz w niektórych jednostkach chorobowych” – dodaje.

Do zalet tego sposobu żywienia dietetyczka zalicza eliminację nawyku podjadania i proste, zrozumiałe zalecenia. Z kolei za wady uznaje ryzyko popadania w skrajności i spożywania jednego posiłku w ciągu dnia, co może prowadzić do zaburzeń odżywiania. Podkreśla, że ta metoda jest też niepraktyczna dla osób, których doba zaczyna się bardzo wcześnie i trwa do późnej nocy.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Talerz z kawałkiem ciasta

Czy po dniu obżarstwa można przytyć? Ile tyjemy w jeden dzień?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

miód

5 najlepszych zamienników cukru

6 rzeczy, które spowalniają metabolizm

Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

kobieta w stroju sportowym

Głodówka – oczyszcza czy szkodzi?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta warzywna – pozornie zdrowa, ale efekty mogą być niebezpieczne

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol