Przejdź do treści

IF dieta – efekty, zasady. Okno żywieniowe działa?

Kobieta przed laptopem
Jaki jest jadłospis przy diecie IF? Zdjęcie: iStockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Jakie są efekty diety IF? W standardowym podejściu mówi się, że śniadanie powinnyśmy spożyć do godziny po przebudzeniu, a ostatni posiłek – ze względu na komfort trawienia – najlepiej dwie godziny przed snem. Jednak wiele osób decyduje się na Intermittent Fasting, czyli tzw. okno żywieniowe, które wyklucza posiłek rano i kolację przed snem. Nie jest to kolejna dieta cud z gwarantowanym efektem jo-jo ani pułapka liczenia kalorii. Jedynym ograniczeniem jest czas spożywania posiłków. O tym, czy dieta ośmiogodzinna działa przez całe życie, porozmawiałam z dietetyczką kliniczną, Anetą Strelau i dietetyczką, Iwoną Wanat.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Aneta Strelau
dietetyk kliniczny

IF (Intermittent Fasting) to rodzaj diety, który polega na stosowaniu krótkookresowych głodówek. Jako jego cel uznaje się nie tylko odchudzanie, ale także szeroko pojętą poprawę zdrowia, samopoczucia i metabolizmu. Okno to okres, w którym spożywamy posiłki zgodnie z własnym zapotrzebowaniem energetycznym.

Urszula Gruszka: Na czym polega dieta Intermittent Fasting? 

Aneta Strelau, dietetyczka kliniczna (AS): Istnieją dwie metody stosowania IF – pierwsza z nich zakłada wprowadzenie postu co drugi dzień naprzemiennie z dniami bez limitu kalorycznego. W dni postu dopuszcza się spożycie kalorii na poziomie 25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię w postaci jednego posiłku. Drugą wersją jest stosowanie codziennie okna żywieniowego, czyli określonego czasu w ciągu doby, kiedy spożywamy 100 proc. dobowej puli energetycznej. Standardowy podział to 16 godzin postu i 8 godzin jedzenia. Czas postu to zwykle wydłużenie naturalnego okresu niejedzenia, jakim jest sen, o dodatkowe godziny wieczorem i rano. W praktyce wygląda to w ten sposób, że ostatni posiłek jest spożywany np. o 18:00, a pierwszy o 10:00 następnego dnia.

Iwona Wanat, dietetyczka (IW): Okno to okres, w którym spożywamy posiłki zgodnie z własnym zapotrzebowaniem energetycznym. Jeśli wcześniej jedliśmy 2 tys. kcal w ciągu całego dnia, to ich podaż nie zmienia się a jedynie przestrzeń czasu, w której je spożywamy. W międzyczasie, kiedy nie jemy, nawadniamy się wodą i herbatami ziołowymi

Czy ten model odżywiania poleca się osobom odchudzającym się? 

AS: Okno żywieniowe jest polecaną metodą odchudzania, która według zwolenników ma powodować przyspieszenie metabolizmu, zwiększenie zużycia energii i w szybkim czasie poprawiać stan zdrowia. Jednak zdrowo rozsądkowo patrząc na tę metodę odchudzania, powoduje ona przede wszystkim większą kontrolę spożywanych pokarmów oraz energii, co przekłada się na mniejsze przyjmowanie kalorii i w konsekwencji chudnięcie. Poprawa stanu zdrowia może wynikać przede wszystkim z samego faktu spadku wagi, a nie magicznej właściwości postu przez kilkanaście godzin.

IW: Intermittent fasting stosuje się w celu wydłużenia i poprawy jakości życia. Gdy nie jemy, nasz układ trawienny odpoczywa, a nasz organizm ma czas na odbudowę i oczyszczanie komórek. Dużą zaletą stosowania postu przerywanego jest regulacja hormonalna. Badania wykazują, że stabilizuje się hormon wzrostu, który jest odpowiedzialny za siłę mięśni, dodatkowo powstrzymując proces starzenia się organizmu. Nie jest to zwykła dieta a styl życia. Wśród osób, które stosują IF, zauważa się znacznie więcej energii, pozytywny wpływ na wrażliwość insulinową i układ hormonalny. Badania również pokazują, że okresowe głodzenie się ma wpływ na florę jelitową, poprawiając pracę metabolizmu.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

📢📢 Jednym ze sposobów na obniżenie masy ciała i schudnięcie jest post przerywany🌟🌟🌟 👍Intermittent fasting (IF) to sposób żywienia lub odchudzania, który działa na zasadzie naprzemiennego poszczenia i jedzenia racjonalnie. 👍są różne schematy głodówek – średni czas trwania to 14 do 48 godzin. 👍Post odbywa się w wybrane dni tygodnia lub w ciągu ustalonych godzin w ciągu doby. 👍jeden z popularnych modeli to dieta 5:2, czyli przez 5 dni w tygodniu je się normalnie, a 2 dni należy pościć lub w mniej restrykcyjnej formie – spożywa się nie więcej niż 500 kcal. 👍inny schemat to LGP, czyli Lean Gains Protocol – w ciągu doby mamy 8-godzinne okienko żywieniowe, w którego trakcie zjada się dzienny przydział kalorii, potem następuje post 16-godzinny. Uwaga 📢 należy tylko pamiętać, ze racjonalna dieta nie znaczy że jemy wszystko w nieograniczonej ilości😉 📢 Co możemy zyskać? 🌟Spadek masy ciała u osób z nadwagą. 🌟Zapewnienie narządom trawiennym czasu na regeneracje i odpoczynek. 🌟Zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, poprawa gospodarki glukozowo-insulinowej. 🌟Poprawa profilu lipidowego. zapraszam http://www.spowolnijczas.pl/ #medycynaprzeciwstarzeniowa #medycynaprzeciwstarzeniowakrakow .#antyaging #diet #dieta #spowolnijczas #doctor #cracow #przeciwstarzeniowa #health #healthyfood #healthylifestyle #dietakrakow #dietcracow #spowolnijczaszyjzdrowo #intermittentfasting #post #postprzerywany

Post udostępniony przez Spowolnijczas-żyj zdrowo (@spowolnijczasdiet)

Wiele jednak zależy od trybu życia. Czy każdy może pozwolić sobie na taki post? 

AS: Okno żywieniowe sprawdzi się przede wszystkim u osób zdrowych i aktywnych fizycznie. Krótkotrwały cykl głodówek może pomóc pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów, choć na pewno wymaga skupienia i przygotowania. Takim osobom proponuje się stopniowe wydłużenie postu i skracanie godzin jedzenia, zaczynając od 11 godzin i powoli docierając do 16. Może jednak okazać się, że osoby ciężko trenujące będą zbyt głodne i osłabione w czasie treningu, którego czas wypadnie w godzinach postu. Mało prawdopodobne jest także zbudowanie dużej masy mięśniowej podczas stosowania metod IF.

Monika Prześlakowska

Przyznajmy, że IF jest rygorystyczną dietą. Porozmawiajmy więc o przeciwskazaniach. 

AS: Mimo wielu zalet tej metody odchudzania, należy bardzo ostrożnie podchodzić do niej w stosunku do osób bardzo otyłych lub z różnymi zaburzeniami czy chorobami. Indywidualne spojrzenie na potrzeby organizmu pacjenta oraz dotychczasowy tryb życia i odżywiania się pomagają wybrać drogę do osiągnięcia odpowiedniej masy ciała. Okazuje się często, że pacjenci trafiający do gabinetu dietetyka, od lat stosują okno żywieniowe nie wiedząc nawet o tym. Całe grono chorych od wielu lat nie jada śniadań, posilając się kawą do 13-14, a po powrocie z pracy zajada głód. I niestety, taka metoda nie powoduje u nich chudnięcia, a wręcz odwrotny efekt, w konsekwencji prowadząc do poważnych zaburzeń gospodarki węglowodanowej, hormonalnej czy chorób układu sercowo-naczyniowego.

IW: Kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinny stosować postu przerywanego. Tak samo osoby mające problemy z nerkami i wątrobą. Jednak każda osoba, która decyduje się na IF, powinna skonsultować to z lekarzem. Dobrze jest również wykonać podstawowy pakiet badań laboratoryjnych, aby w perspektywie czasu ocenić, jak parametry uległy zmianie po zastosowaniu nowego modelu odżywiania.

Podsumowując, Intermittent Fasting to metoda odchudzania czy sposób odżywiania na życie? 

AS: Okno żywieniowe może sprawdzić się u niektórych osób, ale zdecydowanie nie należy polecać tej metody każdemu, kto ma kilka kilogramów do schudnięcia. Inne zalety tej metody odchudzania wynikają z działania odchudzającego, a nie magicznych i cudownych właściwości samej metody. W związku z tym, nie należy traktować jej jako sposobu na odżywianie się przez całe życie, a raczej jako formy wsparcia przez krótki okres czasu.


Aneta Strelau – od 13 lat dietetyczka kliniczna. Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezeska Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby”. Prowadzi konsultacje dietetyczne w Poradni dla Osób z Autyzmem Dziecięcym „Krasnal”.

Iwona Wanat – absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Dietetyczka w Instytucie Dietetyki i Promocji Zdrowia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

„Ale schudłaś!” – czy na pewno to słowa, które chce usłyszeć każda kobieta? Odpowiada psychodietetyczka

„Ale schudłaś!” – czy na pewno te słowa chce usłyszeć każda kobieta? Odpowiada psychodietetyczka

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

Z czego wynika myślenie, że „jesz za mało i przez to nie chudniesz”? Odpowiada Jakub Chwiłkowski

L-karnityna

L-karnityna – rola w organizmie, niedobór, suplementacja

Cynamon jest toksyczny? Dietetyczka Zofia Pomes wyjaśnia

20 rzeczy, przez które nie możesz schudnąć

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

“Przejmij kontrolę nad swoim ciałem, a przejmiesz kontrolę nad swoim życiem”. Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego hasło Ewy Chodakowskiej jest fatalne

Psychodietetyczka tłumaczy, dlaczego „motywujące” hasła Ewy Chodakowskiej są fatalne

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Szczupła kobieta

Dieta norweska, czyli monotonny jadłospis, efekt na chwilę i skutki uboczne

Kobieta je danie na talerzu

W których odcinkach przewodu pokarmowego wchłaniane są poszczególne witaminy? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta przed urlopem, czyli jak stworzyć wymarzone beach body

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol