Przejdź do treści

„Halo! Jelita? Dzwoni mózg”. Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i jelitom, i mózgowi

"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi
"Halo! Jelita? Dzwoni mózg". Emilia Cesarek wyjaśnia, jakie nawyki żywieniowe szkodzą i im, i mózgowi/ GettyImages
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Zdrowie jelit ma ogromny wpływ na funkcjonowanie mózgu!” – podkreśla na swoim profilu na Instagramie Emilia Cesarek, dietetyczka kliniczna. „Zdrowie psychiczne wpływa w drugą stronę na funkcje trawienia i tym samym na działanie układu pokarmowego i mikrobiotę” – dodaje. O co zapytałby mózg, gdyby zadzwonił do jelit? Co w naszych nawykach żywieniowych ma kolosalne znaczenie dla stanu psychicznego? Pisze w swoim najnowszym poście dietetyczka.

Zadaj sobie te pytania

Dużo mówi się o tym, że jelita to nasz drugi mózg. Ale wiesz, co to naprawdę znaczy? I jaki jest cel zwracania baczniejszej uwagi na połączenie jelitowo-mózgowe?

Przyjmowanie przez ciebie pokarmy nie tylko odżywiają i kształtują twój mikrobiom jelitowy. Wpływa na niego także twój styl życia – ponoszone skutki stresu, diet eliminacyjnych, przyjmowanych leków i antybiotyków, obcowanie z naturą, środowisko, w którym żyjesz” – wyjaśnia dietetyczka.

Jak dodaje, mikrobiom jelitowy odgrywa znaczącą rolę w produkcji neuroprzekaźników, takich jak dopamina, serotonina, norepinefryna, acetylocholina czy GABA. Każdy z nich bezpośrednio wpływa na wiele ważnych kwestii związanych z naszą psychiką, takich jak: nastrój, koncentracja, motywacja, regulacja bólu.

„To, co jesz, jak żyjesz, naprawdę ma wpływ na twój stan psychiczny i fizyczny” – przekonuje Cesarek i podkreśla, że każdego dnia, zanim zaczniemy szukać drogich testów do „badania mikrobioty”, powinniśmy zadać sobie kilka istotnych pytań:

  1. Co dziś jesz? Przygotowany samodzielnie posiłek czy fast food?
  2. Kiedy jesz? W jakiej porze dnia, regularnie czy nie, w jakich odstępach czasu?
  3. Jak się czujesz podczas jedzenia i po jedzeniu?
  4. Czy jesteś w dobrym nastroju, czy odczuwasz lekkość brzucha, a może jedzenie stanowiło rozładowanie emocjonalnego stresu?
  5. Z kim zjadasz posiłek?
  6. Gdzie zjadasz posiłek? Jesteś w drodze, w samochodzie, siedzisz, stoisz, spieszysz się, czy masz czas na spokojne przeżuwanie kęsów?

Niezwracanie uwagi na powyższe, pozornie proste kwestie, może prowadzić do schorzeń układu pokarmowego, dyskomfortu, zmienić funkcję hormonów i zepsuć produkcję neuroprzekaźników!” – ostrzega dietetyczka. „Gotuj więcej!” – namawia.

Kobieta

Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Profil na Instagramie @keepfitinstyle_dietetyk obserwuje niemal 58 tys. osób. Oba profile w mediach społecznościowych dietetyczki (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?