Przejdź do treści

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Świąteczne obżarstwo / istock
Świąteczne obżarstwo / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

W święta na pewno przesadzimy z ilością spożywanego jedzenia. Najpierw będzie wigilia, podczas której nie odmówimy sobie kolejnej porcji maminych pierogów czy dodatkowego talerza barszczu białego z uszkami. Później stoły będą uginać się od sałatek, mięs i… ciast. A w kolejne dni będziemy „dojadać” to, co zostało. I na pewno wiele z nas podczas świątecznego obżarstwa powie: „no teraz to już naprawdę nic nie zmieszczę, no chyba, że serniczka…”. Czy na desery mamy „drugi żołądek”? Wyjaśniamy. 

Po co jemy?

Jemy, by dostarczyć i zaspokoić potrzeby organizmu na niezbędne, podstawowe składniki odżywcze. To dzięki jedzeniu prawidłowo funkcjonujemy.

– Organizm człowieka wyposażony jest w mechanizm regulujący odczuwanie głodu i sytości, który zlokalizowany jest w mózgu, a dokładnie w podwzgórzu.  Kiedy jesteśmy głodni, grelina będąca „hormonem głodu” produkowana jest przez komórki okładzinowe żołądka. Daje o sobie znać charakterystycznym uczuciem zasysania w żołądku. Jej poziomy zależą m.in. od ogólnego stanu odżywienia organizmu, poziomu glukozy i insuliny, czyli od tego, co jemy każdego dnia i naszego stylu życia – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel, specjalistka ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia.

Jeżeli więc odżywiamy się śmieciowym jedzeniem i nie zwracamy uwagi na to, co ląduje na naszym talerzu, wydzielanie greliny jest nieprawidłowe. Czym innym jest apetyt.

kutia

Psychologia jedzenia

Dzięki żywności możemy też doświadczać pozytywnych stanów emocjonalnych. I właśnie tutaj doskonale widać, czym tak naprawdę ten „drugi żołądek na deser” jest.

– Uwarunkowania kulturowe przyzwyczaiły nas do konsumpcji „czegoś dobrego” po sytym posiłku. Kiedyś więcej czasu spędzaliśmy w gronie rodzinnym, a wspólne spożywanie posiłków było mocno zakorzenione w tradycji. Powielanie tych schematów w ciągu całego życia wypracowało w nas mechanizm „jestem najedzony, ale zjem jeszcze”. Kawałek ciasta, czekolada, słodka bułka na deser…

Poza tym, takie spotkania wyzwalają pozytywne emocje, kojarzą się z czymś miłym. Racjonalne odżywianie dopuszcza wszystkie produkty żywnościowe w codziennym jadłospisie, tylko problemem staje się nieumiejętne oddzielenie zachowań zwyczajowych, impulsywnych i refleksyjnych – tłumaczy ekspertka.

Paula Nagel / archiwum prywatne

Czym są zachowania zwyczajowe? To te wyuczone, np. gdy po porannej toalecie jemy śniadanie składające się z kanapek i wypicia kawy. Zachowania refleksyjne występują natomiast wtedy, gdy dokonujemy wyborów świadomie, zgodnie z naszymi przekonaniami i wartościami. Przykład? Zamiast słodyczy wybieram suszone owoce.

Zachowania impulsywne z kolei są realizowane pod wpływem impulsu (zewnętrznego bądź wewnętrznego) w przypadkowych okolicznościach. To właśnie do tych zachowań można zaliczyć błędy żywieniowe.

Stres a jedzenie

Jedzenie może być też formą radzenia sobie z negatywnymi emocjami. I chociaż w święta raczej nie jemy z powodu stresu, o tym też warto wspomnieć.

– Emocje mają ogromny wpływ na nasze wybory żywieniowe. Żywienie emocjonalne ma najczęściej związek z zajadaniem smutku, złości, żalu. Co więcej, nasze samopoczucie nie tylko wpływa na ilość, ale i jakość wybieranej żywności. Badania naukowe dowodzą, że negatywne emocje kompensujemy sobie za pomocą żywności bogatej w cukier, tłuszcz i dużą zawartością kalorii – dodaje mgr inż. Paula Nagel.

Może serniczka?

Co jednak robić, gdy ochota na słodkości jest od nas silniejsza?

– Konflikt motywacyjny związany z tym „czy zjeść więcej czy nie” i jego naprawienie, wymaga czasu i samozaparcia. Często lepiej jest zaprzyjaźnić się z wrogiem, np. pozwolić sobie na ten zakazany kawałek ciasta, ale zjeść jedną porcję, a potem wrócić na właściwe tory i odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia – poleca specjalistka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Paula Nagel
mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Morelowe batoniki mocy

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Nieustannie czujesz głód? Powodów takiego stanu może być naprawdę wiele

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol