Przejdź do treści

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Świąteczne obżarstwo / istock
Świąteczne obżarstwo / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać
Superkanapki z batata. Bezglutenowe, wegańskie i zdrowe
Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?
Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże
Ogórkowe love, czyli 3 letnie przepisy z ogórkiem

W święta na pewno przesadzimy z ilością spożywanego jedzenia. Najpierw była wigilia, podczas której często nie odmawialiśmy sobie kolejnej porcji maminych pierogów czy dodatkowego talerza barszczu białego z uszkami. Po niej stoły uginają się od sałatek, mięs i… ciast. A w kolejne dni będziemy „dojadać” to, co zostało. I na pewno wiele z nas podczas świątecznego obżarstwa powie: „no teraz to już naprawdę nic nie zmieszczę, no chyba, że trochę serniczka…”. Czy na desery mamy „drugi żołądek”? Wyjaśniamy. 

Po co jemy?

Jemy, by dostarczyć i zaspokoić potrzeby organizmu na niezbędne, podstawowe składniki odżywcze. To dzięki jedzeniu prawidłowo funkcjonujemy.

– Organizm człowieka wyposażony jest w mechanizm regulujący odczuwanie głodu i sytości, który zlokalizowany jest w mózgu, a dokładnie w podwzgórzu.  Kiedy jesteśmy głodni, grelina będąca „hormonem głodu” produkowana jest przez komórki okładzinowe żołądka. Daje o sobie znać charakterystycznym uczuciem zasysania w żołądku. Jej poziomy zależą m.in. od ogólnego stanu odżywienia organizmu, poziomu glukozy i insuliny, czyli od tego, co jemy każdego dnia i naszego stylu życia – wyjaśnia mgr inż. Paula Nagel, specjalistka ds. żywienia z Instytutu Żywności i Żywienia.

Jeżeli więc odżywiamy się śmieciowym jedzeniem i nie zwracamy uwagi na to, co ląduje na naszym talerzu, wydzielanie greliny jest nieprawidłowe. Czym innym jest apetyt.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

kutia

Psychologia jedzenia

Dzięki żywności możemy też doświadczać pozytywnych stanów emocjonalnych. I właśnie tutaj doskonale widać, czym tak naprawdę ten „drugi żołądek na deser” jest.

– Uwarunkowania kulturowe przyzwyczaiły nas do konsumpcji „czegoś dobrego” po sytym posiłku. Kiedyś więcej czasu spędzaliśmy w gronie rodzinnym, a wspólne spożywanie posiłków było mocno zakorzenione w tradycji. Powielanie tych schematów w ciągu całego życia wypracowało w nas mechanizm „jestem najedzony, ale zjem jeszcze”. Kawałek ciasta, czekolada, słodka bułka na deser…

Poza tym, takie spotkania wyzwalają pozytywne emocje, kojarzą się z czymś miłym. Racjonalne odżywianie dopuszcza wszystkie produkty żywnościowe w codziennym jadłospisie, tylko problemem staje się nieumiejętne oddzielenie zachowań zwyczajowych, impulsywnych i refleksyjnych – tłumaczy ekspertka.

Paula Nagel / archiwum prywatne

Czym są zachowania zwyczajowe? To te wyuczone, np. gdy po porannej toalecie jemy śniadanie składające się z kanapek i wypicia kawy. Zachowania refleksyjne występują natomiast wtedy, gdy dokonujemy wyborów świadomie, zgodnie z naszymi przekonaniami i wartościami. Przykład? Zamiast słodyczy wybieram suszone owoce.

Zachowania impulsywne z kolei są realizowane pod wpływem impulsu (zewnętrznego bądź wewnętrznego) w przypadkowych okolicznościach. To właśnie do tych zachowań można zaliczyć błędy żywieniowe.

Stres a jedzenie

Jedzenie może być też formą radzenia sobie z negatywnymi emocjami. I chociaż w święta raczej nie jemy z powodu stresu, o tym też warto wspomnieć.

– Emocje mają ogromny wpływ na nasze wybory żywieniowe. Żywienie emocjonalne ma najczęściej związek z zajadaniem smutku, złości, żalu. Co więcej, nasze samopoczucie nie tylko wpływa na ilość, ale i jakość wybieranej żywności. Badania naukowe dowodzą, że negatywne emocje kompensujemy sobie za pomocą żywności bogatej w cukier, tłuszcz i dużą zawartością kalorii – dodaje mgr inż. Paula Nagel.

Może serniczka?

Co jednak robić, gdy ochota na słodkości jest od nas silniejsza?

– Konflikt motywacyjny związany z tym „czy zjeść więcej czy nie” i jego naprawienie, wymaga czasu i samozaparcia. Często lepiej jest zaprzyjaźnić się z wrogiem, np. pozwolić sobie na ten zakazany kawałek ciasta, ale zjeść jedną porcję, a potem wrócić na właściwe tory i odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia – poleca specjalistka.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

mgr inż. Paula Nagel
specjalistka ds. żywienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×