Przejdź do treści

Dieta bezlaktozowa – zasady, efekty, wskazania, przeciwwskazania

Dieta bezlaktozowa
Dieta bezlaktozowa
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Dieta bezlaktozowa przeznaczona jest dla osób z nietolerancją laktozy. Wyklucza lub ogranicza zawierające ją produkty mleczne.

Inne nazwy: dieta bezmleczna

Dieta bezlaktozowa – zasady

Zasady: wykluczająca lub ograniczająca produkty mleczne dieta lecznicza przeznaczona dla osób z nietolerancją laktozy. Choroba ta wiąże się z niedoborem lub brakiem laktazy – enzymu rozkładającego dwucukier laktozę. Spadek jej wydzielania przez kosmki w jelicie cienkim następuje już w dzieciństwie i u niektórych osób może sięgnąć poziomu, gdy trawiona jest tylko część laktozy; całkowity brak enzymu występuje tylko w rzadkich przypadkach. Skutkiem tego jest przechodzenie laktozy do jelita grubego, gdzie ulega fermentacji z udziałem bakterii i jest przekształcana do kwasu mlekowego. Działa on drażniąco, powodując objawy takie jak mdłości, skurcze i bóle brzucha, wzdęcia, biegunki; pojawiają się one w ciągu pół godziny do kilku godzin po spożyciu nadmiernej ilości laktozy. Chociaż wywołują dyskomfort, nie powodują szkód w układzie trawienia i rozwoju jego chorób.

Dieta w różnym stopniu ogranicza spożycie mleka krowiego, koziego czy owczego oraz ich przetworów. Tolerowana ilość laktozy jest kwestią indywidualną; może ona zwiększać się pod wpływem stopniowego zwiększania ilości mlecznych w diecie. Jednak przy ich wykluczeniu czy ograniczeniu należy uwzględnić w menu inne źródła wapnia, jak ryby jedzone wraz z ośćmi (sardynki czy łosoś w puszce), wzbogacone mleczko sojowe, nasiona roślin strączkowych, zwłaszcza kiełkowane, zielone warzywa, owoce cytrusowe. Jednocześnie trzeba też spożywać produkty bogate w witaminę D, która umożliwia jego przyswajanie, czyli tłuste ryby, jaja, grzyby. Niektóre osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać pewne ilości mlecznych produktów fermentowanych, a więc napojów takich jak kefir czy jogurt (bez dodatku nieukwaszonego mleka i otrzymywanych z niego produktów), a także sery dojrzewające. Czasem też lepiej od krowiego tolerowane jest mleko innych zwierząt. Przy nietolerancji laktozy możliwe jest też spożywanie zawierających ją produktów razem z suplementami zawierającymi enzym laktazę.

Dieta bezlaktozowa – wskazania

Dla kogo: dieta bezmleczna jest niezbędną metodą leczenia objawów nietolerancji laktozy, ale też alergii na mleko. Jest ponadto stosowana u osób z chorobami i stanami zapalnymi jelit, m.in. w celiakii, zespole drażliwego jelita czy chorobie Crohna, jak również pomocna przy innych zaburzeniach, m.in. neurologicznych. Ze względu na niski poziom wapnia bezlaktozowe menu jest nieodpowiednie dla osób zdrowych, choć może być preferowane w przypadku awersji do mleka. Dieta w nietolerancji laktozy powinna być stosowana na zalecenie lekarza i pod jego kontrolą zwłaszcza w przypadku innych problemów zdrowotnych, okresu dorastania, ciąży, karmienia piersią, menopauzy u kobiet, a także w wieku podeszłym.

Dieta bezlaktozowa – zalety, efekty

Plusy: jest to skuteczna dieta umożliwiająca wyeliminowanie symptomów nietolerancji laktozy. Pomimo wykluczenia lub ograniczenia spożycia całej grupy produktów mlecznych nie jest trudna do zbilansowania, zwłaszcza że jest dostępne wiele ich zamienników przeznaczonych dla wegetarian i wegan.

Dieta bezlaktozowa – przeciwwskazania

Minusy: niezbilansowana dieta bez produktów mlecznych sprzyja powstawaniu niedoboru wapnia, wymaga uwzględnienia innych jego źródeł, produktów zawierających witaminę D, a często też przyjmowania suplementu z tymi składnikami i/lub zwiększonej ekspozycji słonecznej, bo pod wpływem promieni ultrafioletowych witamina D jest syntetyzowana w skórze. W przeciwnym razie menu może sprzyjać zmniejszaniu się masy kostnej, osłabiać zęby, sprzyjać rozwojowi osteoporozy, a także zaburzeń ze strony układu nerwowego i krążenia. Dieta wyłączająca produkty mleczne powinna uwzględniać alternatywne źródła witamin z grupy B, a więc mięso, ryby, jaja.

Istotne jest przestrzeganie diety przez całe życie, wiąże się z ograniczonym wyborem gotowych produktów czy dań w lokalach gastronomicznych. Wymaga czytania etykiet i wiedzy na temat składu żywności, zwłaszcza tej przetworzonej, z dodatkami otrzymywanymi z mleka (laktoza, serwatka), oraz wielu leków i suplementów diety, gdzie laktoza jest popularnym wypełniaczem.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

6 sposobów na poprawę trawienia bez wyrzeczeń

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

„Jedząc duże ilości mięsa, sami ‚okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Laktoza – co to jest i w jakich produktach się znajduje?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Kobieta nietolerująca laktozy

Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy i leczenie

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?