Przejdź do treści

Dieta Atkinsa – zasady, efekty, przeciwwskazania

Dieta Atkinsa
Dieta Atkinsa
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Dieta Atkinsa opracowana przez kardiologa Roberta Atkinsa w latach 70. ubiegłego wieku to dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa, o bardzo niskiej zawartości węglowodanów.

 

Inne nazwy: nowsze wersje to Atkins Advantage, nowa dieta Atkinsa.

Dieta Atkinsa – zasady

Zasady: dieta opracowana przez kardiologa Roberta Atkinsa w latach 70. ubiegłego wieku to dieta wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa, o bardzo niskiej zawartości węglowodanów. Jada się do syta trzy posiłki dziennie, głównie pełnotłuste produkty zwierzęce – mięso, jaja, masło, ale też sery; niedozwolone są wszelkie źródła węglowodanów w postaci cukrów i skrobi, w tym owoce i produkty zbożowe; ilość orzechów i pestek jest limitowana, a wybór warzyw ograniczony do tych o najniższej zawartości węglowodanów (np. limit wynosi do trzech szklanek liści dziennie). Zalecane są tłuste przyprawy i suplementacja diety w witaminy oraz składniki mineralne; dopuszcza się używanie większości słodzików.

Dieta składa się z czterech etapów: pierwszy trwa od 14 dni do kilku miesięcy, aż do pozbycia się ok. 75 proc. nadwagi; tempo chudnięcia 1,5–2,5 kg tygodniowo wymaga ograniczenia węglowodanów do 20 g dziennie. Drugi etap to zwiększanie ich dziennego spożycia o 5 g co tydzień do momentu zatrzymania chudnięcia – wtedy należy odjąć 5 g i kontynuować na tym poziomie, aż do zmniejszenia nadwagi tylko do kilku kilogramów; tempo chudnięcia wynosi 0,5–1 kg tygodniowo. Trzeci etap to faza wstępna utrzymania wagi; polega na analogicznym zwiększaniu ilości węglowodanów o 10 g dziennie co dziesięć dni, aż waga wzrośnie o 2 kg, wtedy należy odjąć 10 g i przejść do ostatniej fazy – utrzymania wagi. Czwarty etap wymaga ograniczenia do końca życia dawki węglowodanów do 90–120 g dziennie (więcej przy aktywności) i chociaż zezwala na jedzenie produktów skrobiowych, nigdy nie dopuszcza cukrów.

Dieta Atkinsa – przeznaczenie

Dla kogo: dla osób, które lubią jeść tłusto i do syta, a przy nie lubią ćwiczyć (w początkowej fazie intensywny ruch jest niezalecany). Powinny też preferować mięso i z łatwością zrezygnować ze słodyczy, owoców i produktów zbożowych oraz mieć czas na rejestrowanie diety i masy ciała, a także obliczanie spożycia węglowodanów. Metoda jest niewskazana dla osób chorych, zwłaszcza z zaburzeniami pracy nerek, wątroby, serca, miażdżycą, hipercholesterolemią, cukrzycą, artretyzmem; nie powinny stosować jej kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci i osoby starsze. Chociaż istnieją wegetariańskie odmiany diety (to najzdrowszy rodzaj diet wysokobiałkowych), w wersji podstawowej metoda Atkinsa nie nadaje się dla osób niejedzących mięsa i produktów zwierzęcych.

Dieta Atkinsa – zalety, efekty

Plusy: nie wymaga liczenia kalorii. Zapewnia szybkie chudnięcie w okresie do sześciu miesięcy, np. 7 kg w dwa tygodnie, a przy tym umożliwia jedzenie do syta i spożywanie produktów zabronionych w innych dietach. Obecnie w USA dostępna jest uaktualniona wersja diety, bardziej liberalna, skrócona do 12 tygodni i urozmaicona; można np. jeść więcej warzyw, chudsze mięsa i zastępować je innymi produktami; rozróżnia się w niej rodzaje składników odżywczych, np. kwasów tłuszczowych, oraz dostępny jest dopracowany plan utrzymania efektów diety.

Dieta Atkinsa – przeciwwskazania

Minusy: dieta bazuje na nieaktualnej i niepełnej wiedzy teoretycznej i nie została przebadana długoterminowo na odpowiednio dużej grupie osób. Została uznana przez lekarzy za dietę niezdrową, która nie powinna być zalecana. Bazuje bowiem na produktach zwierzęcych, których nadmiar jest szkodliwy, m.in. zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu i działa rakotwórczo. Eliminując całe grupy produktów spożywczych, sprzyja niedoborom witaminy C i niektórych witamin z grupy B, przeciwrakowych antyoksydantów, składników mineralnych – magnezu, wapnia, potasu; wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Zalecane uzupełnianie ich poziomu za pomocą suplementów rozwiązuje problem tylko częściowo. Możliwe efekty uboczne diety są związane m.in. z zatruciem organizmu ketonami: to kurcze mięśni, biegunki i zaparcia, osłabienie, wysypki, nieświeży oddech, zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia pracy serca, w dłuższym terminie: miażdżyca, kamica żółciowa, uszkodzenia wątroby i nerek, osteoporoza, nowotwory, m.in. jelita. Dieta jest uciążliwa – wymaga ciągłego ważenia się i liczenia gramów węglowodanów w jadłospisie; w wersji podstawowej nie uczy zdrowych nawyków i realnie trwałych zmian stylu życia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

BESTSELLER
Odporność, Good Aging
Naturell Selen Organiczny 200 µg, 365 tabletek
73,00 zł
Odporność
Naturell Uromaxin + C, 60 tabletek
15,99 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność
Estabiom Baby, Suplement diety, krople, 5 ml
28,39 zł
Energia
Vigor Up! Fast o smaku owoców leśnych, 20 tabletek musujących
24,90 zł
i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

kobieta pijąca koktajl

„Czysta micha” wcale nie taka czysta! Dlaczego trend „clean eating” przynosi więcej szkody niż pożytku?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

Jod - właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła /fot. iStock

Jod – właściwości, niedobór i nadmiar, naturalne źródła

Nowa "dieta cud", która podbija Hollywood - dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Nowa „dieta cud”, która podbija Hollywood – dieta bulionowa. Dietetyczka wyjaśnia, czy słusznie zyskała sławę

Kobieta je lody

7 dietetycznych mitów. O których definitywnie możesz zapomnieć?

Czy można pić kawę podczas…? Internistka odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Dieta owsiankowa. Jest skuteczna, ale czy bezpieczna?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdrowa sałatka

Masz zimową chandrę? Jej przyczyną może być dieta. Ekspertka radzi, co jeść, aby poprawić sobie nastrój

kobieta ćwiczy

„Nie traktuj odchudzania jako jedynego słusznego wyboru w drodze do zmiany nawyków. Popatrz na swoje ciało jak na maszynę, która potrzebuje paliwa” – apeluje Marta Stoberska

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

kanapka z łososiem i avocado

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Mycie ziemniaków

Nie truj się jedzeniem! Co powinno cię zaniepokoić w jego wyglądzie?

×