Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo
Indianie uważali dynię za świętą roślinę. Dziś doceniane są jej naturalne moce – pisze Sylwia Majcher na swoim profilu na Instagramie. Ekoaktywistka wyjaśnia, jak i gdzie powinniśmy przechowywać dynię, by jak najdłużej zachowała swoje właściwości. Lodówka to nie jest dobry pomysł!
Dynia – właściwości zdrowotne
Dynia, jak pisze Sylwia Majcher, dzięki zawartości witaminy A korzystnie wpływa na wzrok i kondycję skóry.
„Przecier z dyni łagodzi problemy żołądkowe, usprawnia przemianę materii. Miąższ dyni łagodzi zaparcia. Obecna w dyni kukurbitacyna skutecznie walczy z pasożytami, które pojawiają się w układzie pokarmowym” – tłumaczy blogerka.
Kukurbitacyna znajduje się tuż pod powierzchnią pestki dyni, w cienkiej warstwie widocznej błonki. To ona nadaje pestkom gorzki smak.
Z wpisu Sylwii Majcher dowiadujemy się również, że pestki dyni są afrodyzjakiem. „Dobrze wpływają na potencję” – pisze autorka.
Czy dynię można jeść na surowo?
Dynia jest lekkostrawna, a sposobów na to, jak ją wykorzystać, jest sporo. Można ją gotować, piec, smażyć, dusić, a także jeść na surowo. Sylwia Majcher wymienia konkretne odmiany, które możemy jeść bez obróbki termicznej. Należą do nich: piżmowa, pienna lunga, muscat de Provence. Ze skórką z kolei możemy jeść dynię:
- hokkaido,
- piżmową,
- delicata,
- mandarynkową.
Jak przechowywać dynię?
Dyni w całości, podobnie jak arbuza nie przechowujemy w lodówce. „Nie lubi chłodu lodówki. Najlepiej trzymać ją w ciemnym i przewiewnym miejscu, ułożoną ogonkiem do dołu” – tłumaczy Sylwia Majcher.
Dopiero po przekrojeniu i zawinięciu w folię spożywczą możemy włożyć dynię do lodówki i przechowywać przez 4-5 dni. Obraną ze skórki, bez pestek i w kawałkach możemy też mrozić nawet do 5 miesięcy.
Najlepiej, jak podpowiada autorka wpisu, zrobić z dyni uniwersalną pulpę, która potem przyda się do bułek, dżemów, ciast, placków czy kawy.
„Wystarczy umyte, obrane i pokrojone kawałki dyni przełożyć do garnka, zalać wodą, przykryć i gotować 15 minut. Potem przecedzić (wodę wykorzystać do koktajlu), rozpadającą się dynię zmiksować blenderem i gładki mus przełożyć do słoika. W lodówce pulpa wytrzyma do 5 dni, w zamrażarce pół roku” – czytamy.
RozwińSylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, ekoaktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
Polecamy
Dynia – warzywo idealne na jesień. Co można z niej przyrządzić?
Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać
Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin
31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”
się ten artykuł?