Przejdź do treści

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło

Czy to zatrucie? 7 nie do końca oczywistych sygnałów, które świadczą o tym, że coś ci zaszkodziło Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Wymioty, biegunka, nudności i bóle brzucha? To oczywiste sygnały, że coś jest nie tak. Co jeszcze może świadczyć o zatruciu?

Ważne sygnały

Wiele dolegliwości, które nas spotyka to sygnały, że organizm broni się przed jakąś infekcją. Zwykle dobrze je znamy, ale czasem trudno nam je zidentyfikować. Zatrucia pokarmowe mogą być wywoływane prze bardzo różne drobnoustroje, dlatego też objawy będą się pojawiać w różnym czasie i w różny sposób. Niektóre mogą się pokazać po kilkunastu minutach, inne dopiero po kilku dniach. Warto zatem poznać większość możliwych symptomów, aby móc w porę zareagować.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Kobieta cierpiąca na zatrucie pokarmowe i czująca, że zaraz zwymiotuje

Oczywiste i te mniej charakterystyczne objawy zatrucia

To najczęstszy objaw zatrucia. Gdy organizm wykrywa niepożądaną substancję, chce się jej pozbyć jak najszybciej. Zmusza wtedy żołądek i inne organy do kurczenia się i podnoszenia zjedzonej zawartości do przełyku. Wymiotować można nagle i mocno, ale też sporadycznie. Pamiętaj, aby po wymiotowaniu uzupełnić płyny, ponieważ organizm szybko się odwadnia.

Występuje wtedy, gdy jelita nie mają siły wchłaniania wody i innych płynów. Jeśli musisz iść do toalety więcej niż 3 razy w ciągu doby, a stolec jest wodnisty, to znaczy, że dotknęło cię jakieś zatrucie. Ważne jest, aby regularnie się nawadniać, ponieważ organizm traci wiele płynów. Pomagają również wodniste dania, takie jak zupy czy rzadka kasza manna.

  • Gorączka

Jest to jedna z najbardziej naturalnych reakcji obronnych organizmu. Jeśli twoja temperatura przekracza 37 stopni Celsjusza oznacza to, że masz gorączkę. Ciało wytwarza wówczas więcej białych krwinek, które zwalczają infekcje. Przy gorączce również ważne jest regularne picie oraz odpoczynek, a najlepiej sen.

  • Dreszcze

Są silnie związane z gorączką i zwykle występują razem. Dreszcze to szybkie skurcze mięśni, które wytwarzają ciepło, dzięki czemu pomagają w obronie przez zatruciem.

  • Osłabienie i zmęczenie

Te objawy mogą dotyczyć wielu chorób. Jeśli czujesz, że nie masz siły, lepiej posłuchaj swojego ciała. Być może w tym momencie broni się przed małymi ilościami bakterii i potrzebuje do tego sporej części energii. Osłabienie może prowadzić także do braku apetytu. W takim przypadku lepiej jednak jeść, aby ciało miało stałe źródło energii. Niech to będą jednak potrawy bardzo lekkie, takie jak zupy czy buliony.

  • Mdłości

Bardzo nieprzyjemne uczucie, które powoduje chęć wymiotów, mimo że nie można tego zrobić. Mogą temu towarzyszyć bóle brzucha i „przewracanie” się w żołądku. Mogą się pojawić nawet do ośmiu godzin od zjedzenia posiłku. Organizm broni się przed jakąś bakterią, warto wtedy odpoczywać. Nudności są też objawem innych chorób, na przykład lokomocyjnej czy też przejedzenia. Jeśli długo nie ustępują, zgłoś się do lekarza.

Głowy zwykle nie kojarzymy z brzuchem lub jakimkolwiek zatruciem. Okazuje się, że są one ze sobą silnie powiązane. Podczas zatrucia bardzo łatwo i szybko można się odwodnić, co ma bezpośredni wpływ na funkcje mózgu. Dochodzi do tego zmęczenie i osłabienie, co sprawia, że układ nerwowy ma spowolnione działanie.

 

Źródło: Healthline

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Pijesz wodę? To dobrze. A zastanawiałaś się, kiedy najlepiej to robić, by korzyści było jak najwięcej?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel

Lubisz winogrona? Sprawdź, czy możesz je jeść razem z pestkami

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Jeśli masz te objawy, to najprawdopodobniej jesz za dużo śmieciowego jedzenia

Gorąco? Czujesz się odwodniona? Zrezygnuj z tych potraw

Glifosat – co to jest i jak go usunąć? Jaki wpływ na nasze zdrowie mają herbicydy?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Im starsze, tym lepsze? Sprawdziłyśmy!

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Zawsze robisz za dużo naleśników? Sprawdź, czy możesz je zamrozić

Ćwiczenia zamiast porannej kawy? Czy to zadziała?

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Chałwa

Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×