Przejdź do treści

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia
Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czy to prawda, że dobrze jest podawać dzieciom surowe żółtko? Zdecydowanie nie! Surowe jajka to realne ryzyko zatrucia salmonellą. Ale to nie wszystko. Dietetyczka Małgorzata Jackowska wyjaśnia, dlaczego jedzenie surowych jajek przez maluchy jest złym pomysłem. 

Jajka – dobre dla dzieci?

Dietetyczka Małgorzata Jackowska w swoim ostatnim poście na Instagramie zajęła się tematem podawania dzieciom surowych jajek.

„Tak, jajka faktycznie są dobrym źródłem wielu składników odżywczych i tak, zawierają pełen zestaw aminokwasów i to powoduje, że są jedynym produktem spożywczym, który jest źródłem tzw. białka wzorcowego (pierwszym źródłem takiego pełnowartościowego białka jest mleko mamy!). To nie oznacza, że organizm nie musi ich trawić…  Jajka są też niezłym źródłem żelaza, witaminy B12, choliny, lecytyny” – tłumaczy ekspertka.

I dodaje, że jaja od „szczęśliwej” kury to lepszy wybór, ponieważ zwykle zawierają one więcej składników odżywczych, często są smaczniejsze i po prostu bardziej etycznie pozyskiwane (chociaż to oczywiście zależy od hodowcy). Jest jednak jedno „ale”. Niezależnie od tego, skąd bierzemy jajka, to jedzone na surowo są realnym zagrożeniem zatrucia salmonellą.

Zakażenie salmonellą

„Bakterie salmonelli mogą być w środku jajka (dostają się tam w trakcie formowania jajka) lub na skorupce (zabrudzone kupą zakażonej kury lub z brudnych rąk kogoś kto jest nosicielem, itd).

Zatrucie salmonellą (salmonelloza) jest naprawdę realnym zagrożeniem – w Unii Europejskiej notuje się ponad 91 tys. zakażeń co roku, w USA ponad 1,3 miliona zakażeń rocznie” – wyjaśnia dietetyczka.

Salmonelloza objawia się w ciągu 6 godzin do 6 dni po zatruciu i utrzymuje się 4 do 7 dni.
4-7 dni biegunki, wymiotów, osłabienia organizmu. Czasem wymaga hospitalizacji i leczenia antybiotykami.

„W grupie szczególnego ryzyka są dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby z osłabionym układem pokarmowym. Dzieci mają niską masę ciała, a ich organizm nadal dojrzewa, szybciej się odwadniają i zatrucia pokarmowe są dla nich dużo bardziej niebezpieczne niż dla dorosłych” – dodaje dietetyczka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Choroba Hashimoto - dieta / istock

Salmonella – zakażenie u dzieci

Dietetyczka wyjaśnia dalej, że salmonella nie dostaje się do płodu, ale zatrucie w ciąży, osłabienie, odwodnienie matki, może stanowić ryzyko dla dziecka i jego rozwoju.

„I ja wiem, że my jedliśmy kogel-mogel, podjadaliśmy surowe ciasto, a babcia próbowała mięsa na mielone przed smażeniem. Ale to nie jest argument, żeby ignorować zagrożenie wynikające z zatruć pokarmowych.

Jeśli wiesz, że ryzyko istnieje, to nie podawaj dziecku surowego jajka. Nawet od szczęśliwej kury. Tak naprawdę i dorośli nie powinni jeść surowych lub niedogotowanych jajek. Tylko, że dorośli podejmują decyzje sami, a jeśli się zatrują salmonellą to przebieg choroby u nich jest mniej niebezpieczny niż u niemowlaka czy małego dziecka” – pisze Małgorzata Jackowska.

Dietetyczka na koniec ma dla wszystkich radę: Przechowujmy jajka w lodówce, bez kontaktu z żywnością, którą jemy na surowo, myjmy ręce po dotykaniu surowych jajek, przemywajmy powierzchnie, na których leżały oraz opakowania i naczynia, w których przygotowujemy surowe jajka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Wczoraj na mojej grupie wsparcia na Facebooku pojawiło się pytanie czy to prawda, że dobrze jest jeść i podawać dzieciom surowe żółtko. Że podobno takie super zdrowe i odżywcze. . Złapałam się za głowę i zaczęłam zastanawiać skąd ten pomysł. Przecież surowe jajka to realne ryzyko zatrucia salmonellą! . Wiec jeśli trafiłyscie na takie zalecenie i polecanie podawania surowego jajka dziecku to proszę, przeczytajcie najpierw trochę o tym dlaczego to bardzo ryzykowne.. . ✅ Tak, jajka faktycznie są dobrym źródłem wielu składników odżywczych i tak, zawierają pełen zestaw aminokwasów i to powoduje że są jedynym produktem spożywczym który jest źródłem tzw. białka wzorcowego (pierwszym źródłem takiego pełnowartościowego białka jest mleko mamy!). To nie oznacza że organizm nie musi och trawić..tylko że z jednego produktu pochodzą wszystkie dostępne w żywności aminokwasy. Jajka są też niezłym źródłem żelaza, witaminy B12, choliny, lecytyny. . ✅ Tak, jaja od „szczęśliwej” kury to lepszy wybór i zwykle zawierają więcej składników odżywczych, często są smaczniejsze ? i po prostu bardziej etycznie pozyskiwane (chociaż to oczywiście zależy od hodowcy). . ALE! . Niezależnie od tego skąd bierzesz jajka to jedzone na surowo są realnym zagrożeniem zatrucia salmonellą! . ?Bakterie salmonelli mogą być w środku jajka (dostają się tam w trakcie formowania jajka) lub na skorupce (zabrudzone kupą zakażonej kury lub z brudnych rąk kogoś kto jest nosicielem itd). . Zatrucie salmonellą (salmonelloza) jest naprawdę realnym zagrożeniem – w Unii Wuropejskiej notuje się ponad 91tys zakażeń co roku, w USA ponad 1,3 miliona zakażeń rocznie. . ?Salmonelloza objawia się w ciągu 6h do 6 dni po zatruciu i utrzymuje 4 do 7 dni. 4-7 dni biegunki, wymiotów, osłabienia organizmu. Czasem wymaga hospitalizacji i leczenia antybiotykami. . ?W grupie szczególnego ryzyka są dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i osoby z osłabionym układem pokarmowym. . ??Dzieci mają niską masę ciała a ich organizm nadal dojrzewa, szybciej się odwadniają i zatrucia pokarmowe sa dla nich dużo bardziej niebezpieczne niż dla dorosłych. . C.d. W komentarzu ?

Post udostępniony przez Małgorzata Jackowska (@mjackowska.dietetyka)

Dietetyczka Małgorzata Jackowska

Małgorzata Jackowska jest dietetyczką, która w szczególności zajmuje się żywieniem niemowląt  i małych dzieci. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie ponad 16 tys. osób!

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze – właściwości, jak i ile gotować, przepisy

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Dziecko je

Wysoki poziom toksycznych metali ciężkich w żywności dla niemowląt. Niepokojący raport zza oceanu

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki

Dziecko je posiłek przy stole i pije wodę ze szklanki

Co czuje dziecko, kiedy jest zmuszane do jedzenia? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

kobieta karmiąca piersią

Ból zęba a karmienie piersią – sposoby na ból zęba

Czy można mrozić jajka?

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Białka jaj – czy naprawdę są zdrowsze od żółtek?

Białko czy żółtko jaja kurzego – co jest zdrowsze?

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Kobieta trzyma w dłoniach pisanki

W jaki sposób sprawdzić, czy jajka są świeże? Czytamy Etykiety pokazują prosty trik!

Żywienie w ciąży / istockphoto

Czy to co jesz w ciąży, wpływa na smaki dziecka po urodzeniu? Położna Kasia podzieliła się niesamowitą ciekawostką

Jajka w kartoniku

Uwaga! Jajka z pałeczkami salmonelli. GIS ostrzega i wycofuje kilka partii ze sprzedaży

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Metoda BLW (Baby Led Weaning), czyli samodzielne jedzenie przez niemowlęta

Kadr z filmu rodzinka.pl / VOD tvp.pl

Kożuchowska jako serialowa babcia daje zły przykład. „I biadolenie, że biedne babcie nie mogą w dzieci cukru ładować”

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

×