Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia
Usłyszałaś niedawno, że mandarynki są trujące? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”, uspokaja: „Nie! Mandarynki nie są trujące. Jedynie ich skórki mogą być złe dla naszego zdrowia. Zresztą podobnie jak skórki innych cytrusów i bananów”.
Czy mandarynki są trujące?
„Mandarynki oraz inne cytrusy, zanim dotrą do naszych sklepów, pokonują wiele kilometrów, później leżą wiele dni w marketach, więc aby w tym czasie nie doszło do ich zepsucia pryskane są fungicydami, czyli środkami grzybobójczymi” – wyjaśnia Sylwia Panek, podkreślając, że nie jest to równoznaczne z tym, że mandarynki są trujące. Bo nie są!
Zdaniem ekspertki, najgorszym fungicydem jest imazalil.
„Nie dość, że badania pokazują, że jest niebezpieczny dla zdrowia, to jeszcze trudno usunąć go ze skórek. Dlatego odradzam picie herbaty z cytryną ze skórką, czy wrzucanie cytrusów ze skórką do drinków. Warto również po obieraniu myć ręce” – tłumaczy Sylwia Panek.
Warto sprawdzić etykietę na cytrusach
Jak wyjaśnia chemiczka, jednocześnie jak to mawiał Paracelsus 'wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę’, wszystko zależy od dawki, jaką sobie dostarczycie oraz często też od organizmu. „Bardziej narażone będą pewnie małe dzieci czy starsze lub chore osoby” – dodaje.
„Na kartonach, w których są cytrusy, zawsze jest etykieta i znajdziecie tam informacje, czym wasze owoce zostały potraktowane. Oprócz fungicydów są tam też często wymienione woski, bo przecież owoc musi być jędrny i pięknie błyszczeć na stoisku” – wyjaśnia Sylwia Panek.
Sylwia Panek – kim jest?
Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 92 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.
RozwińPolecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
się ten artykuł?