3 min.
Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik /iStock
28.05.2022
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Często zamawiasz jedzenie na wynos? A przyglądasz się temu, w jakim jest opakowaniu? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik, podkreśla, że niektóre pudełka mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.
Jedzenie na wynos to dobry wybór?
„Tak, jedzenie na wynos może być dla nas niebezpieczne. Szczególnie, gdy zapakowane jest w styropianowe pojemniki” – podkreśla chemiczka Sylwia Panek.
Dlaczego lepiej unikać takich opakowań? Jak tłumaczy Mama Chemik, są wykonane z polistyrenu, z którego pod wpływem temperatury może dochodzić do migracji styrenu i benzenu – dwóch związków, które lepiej omijać szerokim łukiem.
„Oczywiście, jeśli wybieracie tego typu dania na wynos raz na jakiś czas, to nic wam nie będzie. Gorzej, jeśli robicie to często, np. kupując posiłki do pracy” – zaznacza Panek.
A co z kawą na wynos? Ekspertka pisze, że warto unikać gorących napojów w kubeczkach z polistyrenu. Kolejna kwestia to według niej recykling, a raczej jego brak.
„Nie wszystkie miasta współpracują z firmami zajmującymi się przetwarzaniem polistyrenu, a nawet jeśli akurat mamy szczęście to jest mała szansa, że nasze opakowanie zostanie przetworzone, bo zabrudzone, tłuste opakowanie się nie nadaje” – wyjaśnia.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
„Mama Chemik”, czyli Sylwia Panek
Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 16 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.
Zobacz także

7 sposobów naszych babć na bycie zero waste

„Bez plastiku można żyć”. Paulina Górska mówi o tym, jak praktykuje ekologiczny styl życia we własnej rodzinie

„Lekarz nie powinien krytykować naszych wyborów osobistych. Jeśli chcemy karmić długo piersią, nie powinien na nas krzywo patrzeć” – mówi Aleksandra Jagłowska-Pietraszek, założycielka grupy na FB „Eko Matka Lekarka”
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022