Przejdź do treści

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik
Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik /iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Często zamawiasz jedzenie na wynos? A przyglądasz się temu, w jakim jest opakowaniu? Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik, podkreśla, że niektóre pudełka mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia. 

Jedzenie na wynos to dobry wybór?

„Tak, jedzenie na wynos może być dla nas niebezpieczne. Szczególnie, gdy zapakowane jest w  styropianowe pojemniki” – podkreśla chemiczka Sylwia Panek.

Dlaczego lepiej unikać takich opakowań? Jak tłumaczy Mama Chemik, są wykonane z polistyrenu, z którego pod wpływem temperatury może dochodzić do migracji styrenu i benzenu – dwóch związków, które lepiej omijać szerokim łukiem.

„Oczywiście, jeśli wybieracie tego typu dania na wynos raz na jakiś czas, to nic wam nie będzie. Gorzej, jeśli robicie to często, np. kupując posiłki do pracy” – zaznacza Panek.

A co z kawą na wynos? Ekspertka pisze, że warto unikać gorących napojów w kubeczkach z polistyrenu. Kolejna kwestia to według niej recykling, a raczej jego brak.

Nie wszystkie miasta współpracują z firmami zajmującymi się przetwarzaniem polistyrenu, a nawet jeśli akurat mamy szczęście to jest mała szansa, że nasze opakowanie zostanie przetworzone, bo zabrudzone, tłuste opakowanie się nie nadaje” – wyjaśnia.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

„Mama Chemik”, czyli Sylwia Panek

Sylwia Panek jest chemiczką, która (jak sama o sobie mówi): „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej konto na Instagramie obserwuje ponad 16 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Tak, jedzenie na wynos może być dla nas niebezpieczne. Szczególnie gdy zapakowane jest w te styropianowe pojemniki. Ten rodzaj opakowania wykonany jest z polistyrenu, z którego pod wpływem temperatury może dochodzić do migracji styrenu i benzenu – dwóch związków, które lepiej omijać szerokim łukiem. Oczywiście jeśli wybieracie tego typu dania na wynos raz na jakiś czas to nic Wam nie będzie. Gorzej jeśli robicie to często, np. kupując posiłki do pracy. Unikajcie też gorących napojów w kubeczkach z polistyrenu. Kolejna kwestia to recykling, a raczej jego brak, bo nie wszystkie miasta współpracują z firmami zajmującymi się przetwarzaniem polistyrenu, a nawet jeśli akurat mamy szczęście to jest mała szansa, że nasze opakowanie zostanie przetworzone, bo zabrudzone, tłuste opakowanie się nie nadaje. Więcej o recyklingu styropianu możecie przeczytać u @kasia_ograniczamsie, bo akurat wczoraj ten temat poruszała. _____________ #jedzenie #zdrowejedzenie #jedzenienawynos #nawynos #styropian #bezchemii #dombezchemii #jedzonko #obiad #poranalunch #zdrowydom #zdrowo #zdrowie #trucizna #catering #pysznejedzenie #recykling #segregacja #segregacjaśmieci #dbamoplanetę #bezplastiku #ograniczamplastik #lesswastepolska

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×