Przejdź do treści

Czujesz, że nadchodzi migrena? Dietetyczka wyjaśnia, co może pomóc

Woda z imbirem na migrenę / istock
Woda z imbirem na migrenę / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Migrena to nie tylko zwykły ból głowy. To choroba mająca bardzo poważne konsekwencje. Pojawiają się nudności, nadwrażliwość na światło i dźwięki i wymioty. Czy jest coś, co może pomóc? Dietetyczka Celina Kunicka z CM Damiana wyjaśnia. 

Migrena – co może pomóc?

Coraz częściej zdarzają ci się dni, w których zamknięta w pokoju z zasłoniętymi oknami walczysz o przetrwanie? Jeśli tak, pamiętaj, że nie jesteś sama. W naszym kraju na migrenę cierpi ponad 3 mln Polek w wieku produkcyjnym. Migrena naprawdę potrafi wykluczyć z życia, nawet na kilka dni. Nierzadko zdarza się też, że silny ból głowy kończy się hospitalizacją.

– Migrena to coś więcej niż zwykły ból głowy. Charakteryzuje się napadowym występowaniem, czasami mogą towarzyszyć objawy neurologiczne. Z migreną łączą się także nudności, czasem wymioty oraz nadwrażliwość na światło, dźwięki lub zapachy. Z dietetycznego punktu widzenia jest tylko jeden produkt spożywczy, który działa zarówno profilaktycznie, jak i leczniczo w przypadku migren – jest nim woda.

Bardzo często główną przyczyną – czy to migreny czy to zwykłego bólu głowy – jest zbyt małe nawodnienie organizmu lub zbyt duże stężenie substancji toksycznych w organizmie. Przepłukanie go wodą, może pomóc – wyjaśnia Celina Kinicka, dietetyczka.

A co z jedzeniem? Okazuje się, że pewne grupy produktów żywnościowych mogą pomóc albo – wręcz przeciwnie – zaszkodzić.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Migrena u kobiet / istockphoto.com

Migrena – czego unikać?

Chociaż produkty, które mogą pogłębiać migrenę, są kwestią indywidualną, warto zapoznać się z poniższą listą. Czego unikać?

  • alkoholu, który tylko chwilowo sprawi, że zapomnimy o narastającym bólu głowy, a dodatkowo jeszcze bardziej odwodni organizm,
  • żywności przetworzonej pełnej sztucznych konserwantów, m.in. glutaminianu sodu,
  • słodzików (lepiej sięgać po naturalne słodzidła, jak np. miód),
  • wędlin, ale tylko tych zawierających związki zwane azotanami, które rozszerzają naczynia krwionośne w mózgu,
  • produktów zawierających tyraminę (wino, dojrzewające sery) i kofeinę (kawa, herbata).

Migrena – co jeść?

Jeśli czujesz, że migrena zbliża się dużymi krokami, pij dużo wody. To pomoże oczyścić organizm. A co potem?

  • jajka – zawarta w nich witamina B12 skutecznie zapobiega bólom głowy,
  • imbir – pomoże nie tylko w migrenie, ale i w towarzyszących jej nudnościach,
  • orzechy – pełne zdrowych tłuszczów i magnezu. Specjaliści dowiedli bowiem, że ból głowy często powodowany jest właśnie niedoborem magnezu.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Berberys – zastosowanie w kuchni, kosmetologii i suplementach diety

10 dietetycznych mitów, w które nie warto wierzyć. Wśród nich jest ten o czekoladzie

Kuchnia molekularna – na czym polega, stosowane techniki, domowe potrawy molekularne

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem i cytryną

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Czy mak jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie i przepisy  

owsianka na wodzie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

cukier

Życie bez cukru. Co się zadzieje, kiedy odstawisz słodkości?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

×