Przejdź do treści

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać?

Cynk to niedoceniany pierwiastek, warto włączyć go do diety. W czym go szukać? Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Może się wydawać, że cynk to mało istotny pierwiastek. Nie mówi się o nim tak dużo, jak przykładowo o witaminie C, lecz rola, jaką odgrywa w naszym organizmie, okazuje się być niezwykle ważna.

Cynk na wagę złota

Cynk bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, gojeniu się ran oraz w syntezie białek. Zwiększa również płodność i pomaga uregulować miesiączkowanie. Niedobór tego pierwiastka zwiększa ryzyko zachorowań, pogorszenia pamięci, wywołuje uczucie znużenia oraz powoduje utratę smaku i węchu, a co za tym idzie – również apetytu.

Większość ludzi nie musi zbytnio martwić się niedoborem cynku, jednak są pewne grupy bardziej narażone od innych. Osoby z zaburzeniami trawienia, chorobami przewlekłymi, kobiety w ciąży lub karmiące piersią muszą szczególnie uważać. Dawka cynku, jakiej potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania, nie jest wysoka. Dorosłej kobiecie wystarczy około 8 miligramów tego pierwiastka dziennie. Bardziej problematyczną kwestią może się okazać źródło, z którego go pozyskujemy. Diety wegetariańska oraz wegańska są szczególnie problematyczne, gdyż cynk znajdujący się w żywności pochodzenia roślinnego trudniej wchłania się do naszego organizmu.

kobieta

Które produkty zawierają ten użyteczny pierwiastek?

  • Pestki dyni

Jeżeli poszukujesz roślinnego źródła cynku, to pestki dyni są dla ciebie idealne. Są one dosyć kaloryczne, gdyż 100 gramów zawiera 553 kcal, ale to jednocześnie prawie całe nasze dzienne zapotrzebowanie na cynk. 100 g pestek dyni ma w sobie 7,7 mg cynku.

  • Owsianka

Czego tu nie lubić w płatkach owsianych? Są niedrogie i bogate w błonnik, który wspomaga metabolizm oraz obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Pół szklanki płatków zawiera 1,3 mg cynku. Kolejny powód, dla którego warto dodać  owsiankę na stałe do naszego śniadaniowego jadłospisu.

  • Ostrygi

W 100 g zawierają aż 32 mg cynku. Jest to najwięcej, ile możemy znaleźć w jakimkolwiek pożywieniu. Na dodatek są bogate w witaminę B12, odpowiedzialną za prawidłową prace systemu nerwowego, metabolizm oraz zdrowe krwinki.

  • Krab

100 gramów gotowanego mięsa kraba zawiera około 8 mg cynku, czyli idealnie spełnia nasze dzienne zapotrzebowanie. Mięso kraba jest również źródłem białka, na dodatek niezbyt kalorycznym.

Dziewczyna pije zielony sok
  • Ciecierzyca

Jest to kolejne dobre źródło cynku pochodzenia roślinnego. Szklanka ciecierzycy nie dość, że zawiera 2,5 mg cynku, to jest również bogata w błonnik oraz białko. Wprowadzenie ciecierzycy na stałe do twojej diety pomoże ustabilizować poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym spadkom energii.

  • Jogurt grecki

Jogurt grecki jest smaczny i zdrowy. Jak się okazuje, możemy powiedzieć o nim kolejną dobrą rzecz – 200-gramowe opakowanie zawiera 1.5 mg cynku. Spełnia to 19 proc. naszego dziennego zapotrzebowania. To idealna przekąska między posiłkami.

  • Czarna fasola

To idealny dodatek do sałatek. Szklanka czarnej fasoli zawiera 2 mg cynku oraz innych ważnych dla nas składników takich jak: żelazo, fosfor, wapń oraz magnez, które odgrywają ważna rolę dla naszego zdrowia.

  • Orzechy nerkowca

Prażone czy zwykłe, 100 g tych smacznych orzechów zawiera 5,25 mg cynku. Są również źródłem zdrowych tłuszczy nienasyconych i spożywanie ich regularnie może obniżyć ciśnienie i zwiększyć poziom cholesterolu HDL, czyli tak zwanego „dobrego” cholesterolu.

Cynk jest źródłem wielu korzyści, ale – tak jak wszystko – w nadmiarze powoduje szereg nieprzyjemności. Skutki długotrwałego przyjmowania dużych dawek cynku to m.in. zmniejszenie stężenia cholesterolu HDL oraz osłabienie odpowiedzi immunologicznej naszego organizmu. Zbilansowana dieta to klucz do zdrowego i szczęśliwego życia, pamiętaj o tym.

 

Źródło: womenshealthmag

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: