Przejdź do treści

„Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny”. Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów

"Coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny". Katarzyna Bosacka pokazuje spryt producentów / istock
Couple choosing jar of marmalade, reading nutrition label
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Podczas zakupów spożywczych zauważyłaś, że twój ulubiony serek zmniejszył swoją objętość, nie zmieniając przy tym ceny? To coraz częstsze działania producentów. O tym, jakie chwyty wykorzystują, pisze Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie. 

Produkty zmniejszają swoją gramaturę

„Ostatnio dostałam od was bardzo dużo wiadomości i zdjęć, w których pokazujecie, że coraz więcej produktów zmniejsza swoją gramaturę, nie zmieniając przy tym ceny” – pisze Katarzyna Bosacka na swoim profilu na Instagramie.

I dodaje: „Zobaczcie, jacy ci producenci są sprytni!”. 

„Serek po lewej stronie waży 220 g i zawiera 11 g białka, z kolei ten po prawej z uwagi na to, że się zmniejszył do 200 g, to ilość białka pozostała w nim ta sama (5,3 g/100 g), ale w takiej objętości jest to 12 g (czym oczywiście producent chwali się na opakowaniu)” – wyjaśnia Katarzyna Bosacka.

Dalej dziennikarka prezentuje przykład makaronu spaghetti, który zmniejszył się z 500 g do 400 g. Katarzyna Bosacka na tapet wzięła też soki warzywne.

„Na pierwszy rzut oka butelka soku warzywnego po prawej stronie jest wyższa od tej po lewej, ale kiedy wczytamy się w gramaturę na 'cenówkach’, okazuje się, że to produkt po prawej stronie jest mniejszy – waży 300 ml, a ten po lewej 330 ml (węższa szyjka butelki sprawia wrażenie wyższego produktu), cena oczywiście ta sama” – pisze.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zjawisko downsizingu

Jak wyjaśnia Katarzyna Bosacka, zjawisko to nazywa się downsizingiem i polega na potajemnym zmniejszaniu opakowania, nie zmieniając przy tym ceny. Choć, jak widać na załączonych przez nią zdjęciach – bywa i tak, że opakowania pozostają niezmienne, za to ilość produktu wewnątrz ulega uszczupleniu.

„Wygląda na to, że to sposób producentów żywności na inflację… bo praktyka trwa od lat, ale teraz się nasiliła…” – dodaje ekspertka.

Na koniec swojego wpisu Katarzyna Bosacka zadała pytanie: co ostatnio was zaskoczyło, jeżeli chodzi o wielkość opakowań żywności?

„Masło!!!! Z 200 g zrobiło się nagle 175 g – w Leclercu – wygląda dokładnie jak stara kostka, można się nabrać”,

„Czekolady Wedla to teraz 80 g”,

„Chusteczki nawilżane Kindii gorzej, bo cena do góry, a chusteczki rozmiarowo mniejsze”,

„Zauważyłam to przy mleku dla dzieci Nan pro z 800 na 650 g. Myślałam, że coś mi się pomyliło, ale niestety nie. Oczywiście cena ta sama”,

„Herbata Saga, było 100 torebek, teraz 90” – czytamy w komentarzach.

Katarzyna Bosacka – kim jest?

Katarzyna Bosacka – dziennikarka telewizyjna i prasowa, autorka i współautorka programów „Wiem, co jem”, „Wiem, co kupuję”, „O, matko!”, „Co nas truje?”, „Gwiazdy od kuchni”. Autorka wielu książek o tematyce poradnikowej. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 77 tys. osób.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Katarzyna Bosacka (@katarzynabosacka)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

Mąka ze świerszczy zasmakuje Polakom? Właśnie dołączyła do superfoods. Na rynek UE ma trafić jeszcze w tym miesiącu

Nie dajcie się nabić w butelkę podczas zakupów. Zostań profesjonalnym etykietoznawcą

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Hummus z buraczków, a kotlety z bigosu? Świąteczne dania, które nam zostały, świetnie sprawdzą się w nowych wersjach

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Deski do krojenia mogą być prawdziwym siedliskiem bakterii! Mama Chemik wyjaśnia, jak do tego nie dopuścić

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. "Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale..."

Dr Damian Parol ostrzega, czego nie robić w trakcie jedzenia. „Może wydawać się, że jest to przyjemny i niewinny nawyk, ale…”

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Lara Gessler o życiu z ortoreksją: „Wpadałam w panikę, kiedy miałam pięć, a nie sześć migdałów na śniadanie”

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Sieć sklepów Żabka wycofała z obrotu rodzynki sułtańskie / istock

Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną

Galangal – co to jest, gdzie kupić i jak wykorzystać kłącze popularne w kuchni azjatyckiej?

Mięso z kurczaka

Sprawdzili mięso z supermarketów. Ponad 99 proc. filetów z kurczaka nosi ślady choroby

Porchetta – czym jest i jak ją przyrządzić?

„Panie, które charakteryzują się prawidłową masą ciała, mają większe skłonności do tego, żeby podjadać pod wpływem nudy” – mówi Aleksandra Ulatowska, psychodietetyczka

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Uwielbiasz mięso z kurczaka? Zobacz, jak sprawdzić, czy jest świeże

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to jak, je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Co może się stać, gdy zjesz spleśniałe jedzenie? Sprawdziłyśmy!

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

Garnek rzymski – co w nim piec i jak go prawidłowo używać?

×