Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska
Co jeśli wolimy przygotować potrawy na święta wcześniej, a nie tuż przed Bożym Narodzeniem? Albo zostanie nam dużo jedzenia po odejściu od stołu i nie mamy, co z nim zrobić? Mrozić czy wekować? Oto jest pytanie! Z ratunkiem przychodzi Jagna Niedzielska, autorka książki „Bez resztek” i miłośniczka zero waste.
Co warto zamrozić?
„Mamy kilka sposobów na przedłużenie świeżości gotowych potraw. To między innymi mrożenie i wekowanie. Zwróćmy uwagę na to, co będzie lepsze dla naszych dań. Złe zabezpieczenie może mieć wpływ na późniejszy smak potrawy lub jej konsystencję/strukturę” – podkreśla Jagna Niedzielska.
Ekspertka przygotowała listę tego, co ze świątecznych potraw najlepiej zamrozić, a co zawekować. Mrozić według niej warto:
- pierogi,
- uszka,
- wędliny i pasztety,
- makowiec,
- piernik,
- paszteciki,
- rybę w galarecie (po oczyszczeniu z galaretki).
Co lepiej zawekować?
Mrożenie nie jest jedynym sposobem, żeby nasze świąteczne potrawy zachowały świeżość na dłużej. Są takie dania, które zdecydowanie lepiej się przechowują, gdy je zawekujemy. To na przykład:
- kapusta z grochem,
- barszcz czerwony,
- kompot z suszu,
- gołąbki,
- ryba po grecku,
- kasza z grzybami.
Dosyć łatwym w przechowywaniu daniem, które szybko się nie psuje i możemy je zarówno zawekować, jak i zamrozić, jest bigos. Natomiast, jak podkreśla Niedzielska, ani do wekowania, ani do mrożenia, nie nadają się śledzie i sałatka jarzynowa. Pamiętajcie: nie róbcie ich za dużo, żeby później nie wylądowały w koszu.
A wy co wekujecie, a co mrozicie? Macie sprawdzone patenty na zabezpieczanie świątecznych potraw przed zepsuciem?
Jagna Niedzielska – kim jest?
Jagna Niedzielska jest rozpoznawalną twarzą idei „Zero Waste” w Polsce. To miłośniczka i propagatorka nurtu niemarnowania w kulinariach i autorka poradnika „Bez resztek”. Podczas warsztatów uczy różnych technik gotowania oraz tego, jak planować zakupy i przechowywać jedzenie.
Jest prowadzącą programu „Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek” oraz współprowadzącą „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Oprócz tego Jagna wspiera doświadczeniem w powstawaniu nowych punktów restauracyjnych oraz poprawia funkcjonowanie już istniejących. Tworzy karty menu do konceptów gastronomicznych i na potrzeby indywidualne. Jej profil na Instagramie obserwuje niemal 13 tys. osób. Radzi tam, jak wprowadzić ideę „Zero Waste” do kuchni i publikuje przepisy.
RozwińZobacz także
10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!
„Tradycja jest dla nas ważna, dopóki jest wygodna. A jeżeli tradycja wiąże się ze stawianiem nam wymagań, ograniczeń, nakazów – to jej nie lubimy”. Jak nie zwariować w Święta i przeżyć je bez nadmiernego stresu? Wyjaśnia psycholog
Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Paulina Hojka o noszeniu ubrań po zmarłych: “Myślę, że żaden nieboszczyk się nie obrazi”
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
się ten artykuł?