Co będziemy jeść w nadchodzącym roku? Znamy najnowsze trendy kulinarne. Nam się podoba!
![Trendy kulinarne 2020 / istockphoto.com](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/09/istock-1044224574-1140x761.jpg)
się ten artykuł?
Zrównoważony rozwój, niemarnowanie produktów oraz lokalność – takie będą tematy przewodnie w 2020 roku w kulinariach. To odpowiedź na zmiany klimatyczne i kurczenie się zasobów Ziemi. Co będzie trendowało na stołach w przyszłym roku? Jak będziemy przygotowywać potrawy? I w co będziemy je pakować?
Co roku, początkiem jesieni, pojawiają się informacje o trendach kulinarnych na nadchodzący rok. To efekt pracy firm badawczych z całego świata, które opracowują raporty poświęcone branży spożywczej.
Trendy kulinarne 2020 roku
Co będzie modne w nadchodzącym roku? Np. już nie dieta wegetariańska, ale taka oparta na pokarmach roślinnych.
Firma Benchmark opublikowała 10 gorących, ogólnoświatowych trendów.
- kannabidiol (organiczny związek chemiczny zawarty w konopiach siewnych, pozbawiony działania psychoaktywnego) jako dodatek do napojów i produktów spożywczych,
- roślinne alternatywy dla przetworów mlecznych,
- zdrowe przekąski (np. ryż preparowany, chipsy z groszku zielonego lub jarmużu),
- owoc drzewa bochenkowego jako substytut mięsa,
- nietypowe owocowe smaki (yuzu, opuncja, kaffir),
- napoje gazowane (w szczególności woda gazowana),
- mleko owsiane,
- jedzenie w jasnych i intensywnych kolorach,
- większa identyfikowalność (składników jedzenia i opakowań),
- zwrot w percepcji produktów spożywczych (np. warzywa i owoce nie muszą być piękne, oby były smaczne oraz zdrowe).
Jedzenie bezglutenowe i alternatywy cukru
O trendach kulinarnych 2020 r. mówią też przedstawiciele nowojorskich targów Summer Fancy Food Show. Na ich liście znalazły się przekąski warzywne (np. z kalafiora, grochu, ciecierzycy), orzechy kokosowe, probiotyki, alternatywy cukru spożywczego oraz jedzenie bezglutenowe.
Nie możemy zapomnieć też o mocktails’ach (czyli koktajlach bezalkoholowych), jeszcze większej liczbie produktów wegańskich w diecie, alternatywach mleka, wołowinie, cukierkach w zdrowszej wersji, grillu w nowej odsłonie, kuchni śródziemnomorskiej, fine dining czy o zakładaniu przydomowych ogródków. Wraca też moda na gotowanie w domu.
Zobacz także
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/03/cialo_i_zdrowo_poziom-850x425.jpg)
„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!
![Hashimoto a dieta bezglutenowa](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/05/khamkhor-626339-unsplash-850x567.jpg)
Hashimoto a gluten – dieta bezglutenowa przy Hashimoto
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/03/x2-horz-850x449.jpg)
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Polecamy
![Agnieszka Piskała-Topczewska - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/piskala-850x425.jpg)
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)
Zucchiolo – nowe warzywo na polskim rynku. Wygląda jak dynia, ale tak nie smakuje
![Ostropest plamisty](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/ostropest-plamisty-850x569.jpg)
Na co pomaga ostropest plamisty i jak go stosować?
![Skąd bierze się efekt jo-jo? Co zrobić, by go uniknąć?](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/01/adobestock_179840491-kopia-850x563.jpg)