Przejdź do treści

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Marzy ci się zdrowa i lśniąca skóra bez zaskórników i trądziku? Zamiast do kosmetyczki zajrzyj do swojego menu i poczyń w nim jeden drastyczny krok – pożegnaj się z cukrem. Jak to zrobić i dlaczego, tłumaczy Natalia Borczyńska kosmetolożka i autorka bloga Natura Pod Lupą.

Natalia Borczyńska jest kosmetolożką, która na swoim blogu Natura Pod Lupą wspiera i zachęca kobiety do dbania o piękno swojego ciała na różnych płaszczyznach. Tworzy receptury na sezonowe preparaty lecznicze, naturalne kosmetyki, kremy, serum, skruby, lotiony, naturalne perfumy oraz herbaty. Tym razem postanowiła jednak poruszyć problem naszego menu, a dokładniej spożywanego cukru i jego wpływu na wygląd skóry. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru jest absolutną koniecznością, jeśli chcesz mieć piękną, lśniącą i zdrową skórę! – pisze na swoim koncie na Instagramie, które obserwuje prawie 5 tys. osób i tłumaczy zależność między cukrem a trądzikiem.

Cukier a zdrowa skóra

Wysoki poziom insuliny➡️ wysoki czynnik wzrostu IGF-1➡️ wysoki testosteron➡️ wysoki DHT➡️ tłusta skóra i zatkane ujścia mieszków włosowych (pory)➡️ trądzik
Spożywanie rafinowanych cukrów, powoduje nagły skok poziomu insuliny we krwi. To z kolei prowadzi do gwałtownego wzrostu hormonów powodujących trądzik?

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Natura Pod Lupą (@naturapodlupa)

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Cukier – jak utrzymać stabilny poziom we krwi?

Najpierw należy wyeliminować rafinowane cukry z codziennego jadłospisu – radzi kosmetolożka. Zaznacza także, ze może być to trudniejsze niż się wydaje, ponieważ większość ludzi, mówiąc o odstawieniu cukru, w rzeczywistoći ma na myśli słodycze. Problem jednak tkwi głębiej. Aby usunąć rafinowane cukry z diety nie wystarczy pozbyć się z jadłospisu cukierków i pyszności, które podtrzymują nas na duchu w poniedziałkowy poranek w pracy. Borczyńska wymienia produkty, które powinnaś omijać szeroki łukiem, jeśli chcesz cieszyć się zdrową i lśniącą cerą. Zaznacza jednak, że nie jest to wciąż pełna lista, dlatego warto zawsze czytać etykiety tego, co ląduje w naszym koszyku ze sklepowej półki a później na talerzu.

Produkty, z których należy zrezygnować:
✔ Syrop z agawy;
✔ alkohol
✔ cukier brązowy??chleb;
✔ ciastka;
✔ czekolada (ciemna czekolada 70-80% może być);
✔ syrop kukurydziany;
✔ kukurydza i chipsy ziemniaczane;
✔ krakersy;
✔ ciasteczka;
✔ mąka (mieszanka bezglutenowa- unikaj jej! Mąka kokosowa, migdałowa są w porządku);
✔ soki owocowe i koncentraty soków owocowych (niedobre z powodu braku błonnika, zamiast tego zjedz całe owoce)???;
✔ syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy;
✔ musztarda;
✔ lody;
✔ keczup;
✔ muffiny;
✔ naleśniki (ze względu na mąkę);
✔ gofry;
✔ wszystkie rodzaje ciasta;
✔ najczęściej kupowane płatki zbożowe, z wyjątkiem niesłodzonych, 100% pełnoziarnistych, bezglutenowych płatków zbożowych;
✔ makaron;
✔ pizza z mąki pszennej;
✔ większość batonów energetycznych ( nawet zdrowe batony mogą zawierać zbyt dużo zdrowych cukrów, np. daktyli, miodu lub syropu klonowego;
✔ wafle ryżowe;
✔ ciastka kukurydziane.

Lista jest dość długa, wręcz przerażająca. Jak Borczyńska sama zaznacza – Cukier jest prawie wszędzie. Warto jednak, przyjrzeć się bliżej produktom, które zjadamy i wybrać zdrowe zamienniki. Dla tych, którzy właśnie pomyśleli o miodzie, niestety mamy złą wiadomość. – Chociaż prawdziwy miód nie jest oczyszczony, to wciąż jest czystym cukrem. Wpływa na nasze zdrowie i poziom insuliny w taki sam sposób jak inne cukry proste, więc należy go ograniczyć – zaznacza kosmetolożka.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

„Nie kupujmy produktu, w którego składzie na pierwszym miejscu jest cukier”- apeluje dr inż. Anna Hinburg. Czy czekoladowe zajączki to dobry pomysł?

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Berberyna to naturalna metformina? Dietetyczka wymienia jej zdrowotne właściwości

Korzeń lukrecji

Korzeń lukrecji – właściwości, działanie, skutki uboczne

Sacharoza

Sacharoza – co to, właściwości, gdzie występuje? Podział węglowodanów

Puszki Pandory – jakie zło się czai w puszkach z gazowanymi napojami?

bakalie

Bakalie bakaliom nierówne. Jakie kupować, żeby świątecznych pyszności nie zepsuły sztuczne barwniki i konserwanty?

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy – pochodzenie, właściwości, cena

Napój nawadniający

Izotonik? Proszę z miodem! Podpowiadamy, jak przygotować zdrowy napój, dzięki któremu uzupełnimy elektrolity

Kawa

Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Indeks glikemiczny - co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Indeks glikemiczny – co to, tabela. Produkty o niskim i wysokim IG

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×