Przejdź do treści

Chcesz mieć zdrową skórę? Utrzymuj stabilny poziom cukru. Radzi autorka bloga Natura Pod Lupą

Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Marzy ci się zdrowa i lśniąca skóra bez zaskórników i trądziku? Zamiast do kosmetyczki zajrzyj do swojego menu i poczyń w nim jeden drastyczny krok – pożegnaj się z cukrem. Jak to zrobić i dlaczego, tłumaczy Natalia Borczyńska kosmetolożka i autorka bloga Natura Pod Lupą.

Natalia Borczyńska jest kosmetolożką, która na swoim blogu Natura Pod Lupą wspiera i zachęca kobiety do dbania o piękno swojego ciała na różnych płaszczyznach. Tworzy receptury na sezonowe preparaty lecznicze, naturalne kosmetyki, kremy, serum, skruby, lotiony, naturalne perfumy oraz herbaty. Tym razem postanowiła jednak poruszyć problem naszego menu, a dokładniej spożywanego cukru i jego wpływu na wygląd skóry. Utrzymanie stabilnego poziomu cukru jest absolutną koniecznością, jeśli chcesz mieć piękną, lśniącą i zdrową skórę! – pisze na swoim koncie na Instagramie, które obserwuje prawie 5 tys. osób i tłumaczy zależność między cukrem a trądzikiem.

Cukier a zdrowa skóra

Wysoki poziom insuliny➡️ wysoki czynnik wzrostu IGF-1➡️ wysoki testosteron➡️ wysoki DHT➡️ tłusta skóra i zatkane ujścia mieszków włosowych (pory)➡️ trądzik
Spożywanie rafinowanych cukrów, powoduje nagły skok poziomu insuliny we krwi. To z kolei prowadzi do gwałtownego wzrostu hormonów powodujących trądzik🔴

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Natura Pod Lupą (@naturapodlupa)

Cukier – jak utrzymać stabilny poziom we krwi?

Najpierw należy wyeliminować rafinowane cukry z codziennego jadłospisu – radzi kosmetolożka. Zaznacza także, ze może być to trudniejsze niż się wydaje, ponieważ większość ludzi, mówiąc o odstawieniu cukru, w rzeczywistoći ma na myśli słodycze. Problem jednak tkwi głębiej. Aby usunąć rafinowane cukry z diety nie wystarczy pozbyć się z jadłospisu cukierków i pyszności, które podtrzymują nas na duchu w poniedziałkowy poranek w pracy. Borczyńska wymienia produkty, które powinnaś omijać szeroki łukiem, jeśli chcesz cieszyć się zdrową i lśniącą cerą. Zaznacza jednak, że nie jest to wciąż pełna lista, dlatego warto zawsze czytać etykiety tego, co ląduje w naszym koszyku ze sklepowej półki a później na talerzu.

Produkty, z których należy zrezygnować:
✔ Syrop z agawy;
✔ alkohol
✔ cukier brązowy👉🏻chleb;
✔ ciastka;
✔ czekolada (ciemna czekolada 70-80% może być);
✔ syrop kukurydziany;
✔ kukurydza i chipsy ziemniaczane;
✔ krakersy;
✔ ciasteczka;
✔ mąka (mieszanka bezglutenowa- unikaj jej! Mąka kokosowa, migdałowa są w porządku);
✔ soki owocowe i koncentraty soków owocowych (niedobre z powodu braku błonnika, zamiast tego zjedz całe owoce)🍎🍌🍏;
✔ syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy;
✔ musztarda;
✔ lody;
✔ keczup;
✔ muffiny;
✔ naleśniki (ze względu na mąkę);
✔ gofry;
✔ wszystkie rodzaje ciasta;
✔ najczęściej kupowane płatki zbożowe, z wyjątkiem niesłodzonych, 100% pełnoziarnistych, bezglutenowych płatków zbożowych;
✔ makaron;
✔ pizza z mąki pszennej;
✔ większość batonów energetycznych ( nawet zdrowe batony mogą zawierać zbyt dużo zdrowych cukrów, np. daktyli, miodu lub syropu klonowego;
✔ wafle ryżowe;
✔ ciastka kukurydziane.

Lista jest dość długa, wręcz przerażająca. Jak Borczyńska sama zaznacza – Cukier jest prawie wszędzie. Warto jednak, przyjrzeć się bliżej produktom, które zjadamy i wybrać zdrowe zamienniki. Dla tych, którzy właśnie pomyśleli o miodzie, niestety mamy złą wiadomość. – Chociaż prawdziwy miód nie jest oczyszczony, to wciąż jest czystym cukrem. Wpływa na nasze zdrowie i poziom insuliny w taki sam sposób jak inne cukry proste, więc należy go ograniczyć – zaznacza kosmetolożka.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Czym są „cukry ukryte” i jak ich unikać? Ostrzega Tata Stomatolog

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Czy kawa w kapsułkach jest dobra dla nas i dla środowiska? Tłumaczy dietetyk kliniczny

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Kobieta z pączkami

Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinniśmy wierzyć

Największe mity na temat insulinooporności. Dietetyczka Anna Reguła wyjaśnia, w co absolutnie nie powinnyśmy wierzyć

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Cukier trzcinowy zamiast białego?/iStockphoto

Cukier trzcinowy zamiast białego – to na pewno dobra zmiana? Odpowiada dietetyczka

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Ograniczasz spożycie cukru? W tych produktach chyba nie spodziewałaś się go znaleźć

Lubisz dietetyczną colę? Może lepiej wymienić ją na inny napój?

Cukier uzależnia – objawy i sposoby walki z uzależnieniem

7 zaskakujących sygnałów, że jesz za dużo cukru

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

kostki cukru

Alternatywa dla cukru – słodzik, stewia i inne zamienniki cukru

Zamienniki cukru - sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Zamienniki cukru – sprawdź listę TOP 5 przygotowaną przez dietetyka

Lubisz słodkie napoje? Mają negatywny wpływ na twoje zdrowie

Nie możesz obejść się bez cukru? Wypróbuj jego zdrowsze zamienniki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?