Przejdź do treści

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Taro jest bogatym źródłem błonnika i innych składników odżywczych\ źródło: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Zmiany klimatu mają olbrzymi wpływ na gospodarkę, społeczeństwo i nasze funkcjonowanie. Ale oznaczają coś jeszcze: głód. Naukowcy obawiają się, że kiedy kryzys klimatyczny się pogłębi, ludzie mogą mieć problemy ze zdobyciem pożywienia. Globalne ocieplenie sprawia, że grożą nam susze i epidemie. Jakich 5 roślin może nam pomóc przetrwać globalne ocieplenie? Sprawdź!

Amarantus

Amarantus (inaczej nazywany szarłatem) jest rodzajem rośliny, której wybrane gatunki wykorzystuje się jako pseudozboża. Pochodzi z Ameryki Południowej, jednak uprawia się go obecnie na wszystkich kontynentach. Ludzie stosują amarantus w celach spożywczych już od kilku tysięcy lat. Ziarna spożywały społeczności Inków, Majów i Azteków, wśród których stanowiły podstawę jadłospisu.

Amarantus charakteryzuje się wyższą wartością odżywczą od tradycyjnych zbóż, dlatego coraz częściej rekomendowany jest jako uzupełnienie diety, przede wszystkim eliminacyjnej. Z szarłatu wytwarza się płatki, kasze, czy amarantus ekspandowany (popping z amarantusa). W sklepach można dostać również mąkę z amarantusa.

Cała roślina amarantusa jest jadalna. Jest ona dobrym źródłem białka, witamin i przeciwutleniaczy.

Podczas gdy liście amarantusa można smażyć lub gotować, nasiona są zwykle prażone, a następnie spożywane z miodem lub mlekiem.

Obecnie rdzenni rolnicy w Gwatemali, Meksyku i USA współpracują w celu uprawy tej odpornej na suszę uprawy. Amarant trafił do europejskich kuchni, a Ukraina stała się największym producentem upraw na kontynencie.

Fonio

Fonio to rodzaj prosa, który smakuje podobnie jak kuskus lub komosa ryżowa. Historycznie fonio jest uważane za najstarsze uprawiane zboże w Afryce i było uważane przez niektórych za pokarm wodzów i królów. W krajach takich jak Senegal, Burkina Faso i Mali fonio było podawane w święta.

Obecnie podkreśla się odporność tej rośliny i jej właściwości prozdrowotne. Fonio doskonale radzi sobie ze wzrostem nawet na ubogiej, przesuszonej glebie. Jest to bezglutenowe ziarno o niskim indeksie glikemicznym. A to znaczy, że będzie odpowiednie dla diabetyków lub osób z nietolerancją glutenu.

Niegdyś Europejczycy nazywali fonio „głodnym ryżem”, obecnie zboże jest doceniane również na Starym Kontynencie, a europejskie gospodarstwa uprawiają własne fonio.

Kowpea, czyli wspięga wężowata 

To roślina odporna na suszę i wysokie temperatury. Kiedyś, w USA, była przeznaczana na siano do karmienia zwierząt gospodarskich. Jeszcze wcześniej wspięgę jedli mieszkańcy Afryki Zachodniej. Nigeria jest największym na świecie producentem tej rośliny. Można jeść nie tylko jej nasiona, ale także liście i strąki. Stanowią doskonałe źródło białka.

Może być świetną alternatywą dla innych odmian fasoli.

Taro

Taro, nazywane także kleśnicą jadalną, kolokazją jadalną albo włochatym ziemniakiem to roślina pochodząca z Azji. Rolnicy w kontynentalnych Stanach Zjednoczonych próbują przystosować ją do wzrostu w umiarkowanym klimacie, ponieważ nie może przetrwać mroźnych zim w USA.

Chris Smith, założyciel Utopian Seed Project i jego zespół eksperymentowali z tropikalnymi uprawami, szukając sposobów, aby pomóc roślinom przetrwać zimę. Obecnie uprawiają osiem odmian taro, w tym pochodzące z Korei, Filipin, Hawajów, Chin i Portoryko.

Kernza

Kernza to nowy rodzaj zboża, który rośnie inaczej niż tradycyjna pszenica, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w podczas kryzysu klimatycznego. Dla porównania, pszenica to jednoroczna uprawa, którą rolnicy zazwyczaj sieją jesienią. Zbiera się ją latem, kiedy ziarno jest dojrzałe, a rośliny obumierają. Każdego roku sieje się nowe ziarno. Inaczej jest w przypadku kernzy, która raz posiana co roku daje plony. Ziarno ma słodki, orzechowy smak, dzięki czemu dobrze pasuje do płatków śniadaniowych i przekąsek. Zawiera niewiele węglowodanów, ale za to jest świetnym źródłem błonnika.

 

źródło: theguardian.com

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×