Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?
W tegorocznym wielkanocnym menu nie może zabraknąć wegańskiego pasztetu foie gras (czasami błędnie zapisywanego jako fuagra). Chodzą słuchy, że w tym sezonie najmodniejsze będą stoły wielkanocne zapełnione roślinami! Będzie zdrowo, ekologicznie i bardzo smacznie!
Foie gras (fuagra) – co to?
Foie gras to danie zrobione z kaczki lub gęsiej wątroby, która została anormalnie powiększona w wyniku choroby zwanej stłuszczeniem wątroby, spowodowanej karmieniem na siłę zwierzęcia dużymi ilościami pokarmu. Wątróbka jest sprzedawana w całości lub mielona na pasztet. Z uwagi na metodę pozyskiwania, tj. skarmianie siłą zwierząt do stanu, w których stają się chore, produkcja foie gras jest zakazana w wielu krajach świata, także w Polsce.
Wegańskie foie gras na Wielkanoc
Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi coroczne wyzwanie zaplanowania wspaniałego menu. Na początek, szczególnie jeśli temat jest dla nas nowy, warto spróbować wegańskiego pasztetu, rozsmarowanego na kromce chleba niczym najprawdziwsze foie gras. Pochodzące z orzechów i sosu sojowego umami, w które obfituje, sprawia, że jego smak zadowoli każdego mięsożercę. Będzie to przy okazji rozwiązanie ekologiczne – oprócz tego, że podziękuje nam za nie Ziemia, wdzięczne będą też nasze organizmy. Wegański pasztet dostarczy im bowiem nieporównywalnie więcej wartości odżywczych niż mięsny.
Z czego zrobić wegańskie foie gras?
Fasola jaś, która jest jego bazą, w 100 g zawiera ponad 20 g białka! To zdecydowanie więcej niż kiełbaski i wędliny tradycyjnie goszczące na wielkanocnym stole. Co więcej, białko to dostarczy nam witamin z grupy B, wspierających pamięć, sprawność intelektualną oraz system odpornościowy organizmu (co jest szczególnie istotne w zdradliwym okresie przedwiosennym). Fasola jest też bogata w składniki mineralne, przede wszystkim potas, wapń i fosfor, a także w rozpuszczalny błonnik.
Z kolei orzechy włoskie, drugi główny składnik pasztetu, dostarczą nam zdrowych wielonienasyconych tłuszczów. Te wpływają zbawiennie na układ krążenia – regulują poziom cholesterolu we krwi, obniżają zbyt wysokie ciśnienie i działają przeciwzapalnie.
Wegańskie foie gras – przepis na wielkanocny pasztet z fasoli i orzechów
Składniki na foie gras (8-12 porcji):
- – 200 g suchej białej fasoli, np. piękny jaś
- 150 g orzechów włoskich
- 200 g pieczarek
- 2 nieduże białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- spora szczypta świeżego tymianku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki chili lub pieprzu kajeńskiego
- sól morska
Jak zrobić foie gras?
Wieczorem poprzedniego dnia zalej fasolę dużą ilością zimnej wody i zostaw do namoczenia. Rano przepłucz, umieść w garnku, zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości (około 1 godziny), w razie potrzeby uzupełniając odrobiną wody, żeby wszystkie fasolki były przykryte. Po wyłączeniu ognia, posól i wymieszaj.
W międzyczasie wysyp orzechy włoskie na suchą patelnię i upraż je na niedużym ogniu, często mieszając. Przesyp do miski i odstaw do przestudzenia. Następnie umyj pieczarki i pokrój je na plasterki. Posiekaj w kostkę cebulę oraz czosnek. Na tej samej, już rozgrzanej patelni rozpuść oliwę i olej kokosowy. Dodaj przygotowane warzywa ze szczyptą soli, rozmarynem i tymiankiem. Duś do miękkości, około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Zdejmij z ognia i przełóż do naczynia blendera lub malaksera. Dodaj sos sojowy, cukier, chili i sok z cytryny, a także odsączoną (najlepiej wciąż gorącą) fasolę oraz uprażone orzechy. Miksuj wszystko razem na najwyższych obrotach, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji – pasztet może być gładki niczym foie gras, lub zachować teksturę, dzięki połączeniu maślanej fasoli i chrupiących orzechów. W obu wersjach będzie przepyszny!
Podawaj na kanapkach z ulubionymi dodatkami, np. kiszonym ogórkiem, żurawiną, rzeżuchą, czy ćwikłą.
Wesołych, roślinnych Świąt!
Marianna – przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
się ten artykuł?