Przejdź do treści

Burger nie musi być niezdrowy i z mięsem. Możesz przyrządzisz go z tuńczykiem

burger
Przepis dla aktywnych: zdrowy burger z tuńczykiem Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Szybki, tani, smaczny i zdrowy obiad dla aktywnych? Burger z tuńczyka. Bez dodatku tłuszczu. Rzecz szczególnie polecana dla tych, którzy wiele czasu spędzają na siłowni i pracują nad muskulaturą. Dla nich taki tuńczyk to prawdziwe superfood.

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Tuńczyk dobrą rybą jest – w 100 gramach tuńczyka z puszki jest aż 25 gramów białka i ledwie kilka gramów tłuszczu. Można go podawać w sałatkach, ale nie trzeba, bo można też przygotować świetnego burgera. Może nie jest to danie specjalnie wyrafinowane, ale powiem szczerze – lubię, bardzo. Szybko, bezproblemowo, bez zbędnych ceregieli. Dla mnie w sam raz. Spróbujcie!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Przepis na burgery z tuńczykiem

Składniki (na dwa duże lub cztery małe burgery):

– dwie puszki tuńczyka z puszki w kawałkach i sosie własnym
– dwa jajka
– zieloną cebulkę
– 1/3 szklanki bułki tartej
– odrobinę oliwy
– przyprawy zgodne z upodobaniami. U mnie pół łyżeczki ostrej papryki, trochę pieprzu i odrobina soli.

Ale można też poeksperymentować z ziołami. Zwłaszcza tymi, które pasują do ryb – z tymiankiem lub świeżą kolendrą. 

I teraz tak.

O ile rzecz nie ma trafić na węgiel, to włączamy piekarnik, najlepiej w tryb grillowania i na mniej więcej 160 stopni. Kiedy piekarnik się rozgrzewa, my wyciągamy tuńczyka z puszki i odcedzamy. Następnie wrzucamy do miski i rozgniatamy. Dodajemy jajka i drobno posiekaną zieloną cebulkę. Wsypujemy bułkę tartą. Dolewamy oliwę. Do tego jeszcze papryka. Wszystko mieszamy dokładnie tak samo, jak standardowe burgery lub, bo ja wiem, kotlety mielone. Kiedy uda się stworzyć w miarę jednolitą masę, formujemy dwa duże lub cztery małe burgery. Z wierzchu posypujemy solą i pieprzem, i wrzucamy je na ruszt. Po 10 do 20 minutach – zależnie od tego, czy chcemy „dobrze wypieczone” czy raczej mniej – tuńczyk jest gotowy do tego, by wylądować na talerzu. Wszystko zajmuje maksymalnie pół godziny. Zepsucie wymaga dużego talentu.

Najlepiej serwować z sałatką. Szopska nadaje się świetnie.

Smacznego.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 produktów, które pomogą przetrwać upały

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×