Groszek cukrowy – chrupiący i soczysty kuzyn tego z puszki. Wypróbuj go w sałatce!
Groszek kojarzy się wam głównie z puszkowanym dodatkiem do sałatki jarzynowej? Czas skorzystać z zalet jego sezonowego krewnego – groszku cukrowego. Chrupiący i soczysty doskonale odnajdzie się w sałatce z kurczakiem, grillowaną cukinią i kozim serem.
Kiedy byłam w podstawówce, lato zawsze spędzałam u dziadków na wsi. Oboje szaleli za uprawą warzyw. A ja za dobieraniem się do krzaczków pełnych zielonych strączków i wyjadaniem z ich środka słodkich, chrupiących kuleczek… Groszek cukrowy w sklepach i na targu dostępny jest już od końca maja.
Choć zadomowił się na naszym kontynencie prawie 300 lat temu, groszek cukrowy wciąż nie należy do warzyw popularnych i łatwo dostępnych. Jeśli jednak natkniecie się na niego na straganie, nie przechodźcie obojętnie! Możecie też pokusić się o jego samodzielną hodowlę. Jest bardzo wdzięczny w uprawie, niewiele wymaga od gleby, na której rośnie i… nie znosi pestycydów! Zasiany w marcu jest gotowy do chrupania już po trzech miesiącach.
Ziarenka groszku, mimo że słodkawe, mają całkiem niski indeks glikemiczny. Co więcej, dzięki sporej zawartości białka, skrobi i błonnika, sycą na długo. Są przy okazji bogate w witaminy z grupy B, żelazo i kwas foliowy. Dodatkowo zawierają ogromną ilość chlorofiliny oraz antyoksydantów, więc chronią przed nowotworami (nie tylko) przewodu pokarmowego. Ponieważ jako jedyna odmiana grochu nie wytwarza wewnątrz tzw. ściółki, jeść go można w całości, razem ze strączkiem. Zdecydowanie najlepszy (i zarazem najzdrowszy) jest na surowo. Jedzmy go jednak jak najszybciej po zerwaniu – w dość krótkim czasie traci swoje cenne właściwości odżywcze.
Groszek cukrowy jest pyszny w każdej postaci – duszony, gotowany, smażony. Doskonale sprawdza się w zupach i chłodnikach, jako zdrowy dodatek do zielonych koktajli, chrupiący składnik kremowych risotto i… król letnich sałatek!
Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym, grillowaną cukinią, kurczakiem i kozim serem
Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym – składniki:
– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 200 g świeżego groszku cukrowego
– 2 mała zielona cukinia
– 200 g sera koziego w kulkach
– garść rukoli lub roszponki
– 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
– 2 łyżki podprażonych pestek słonecznika
– sos sojowy
– miód
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
Sałatka z chrupiącym groszkiem cukrowym – przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paski i przekładamy do miseczki. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę miodu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, słodką paprykę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na ok. 15 minut.
W międzyczasie ze strączków groszku usuwamy końcówki, a cukinię kroimy wzdłuż w cieniutkie paski (świetnie sprawdzi się też użycie obieraczki do warzyw!).
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy paski cukinii 2-3 minuty z każdej strony, by nabrały lekko złotego koloru. Odkładamy je na osobny talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na wciąż rozgrzaną patelnię przekładamy kurczaka (wraz z marynatą) i obsmażamy. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy strączki groszku. Całość smażymy jeszcze ok. 4-5 minut.
Cukinię, kurczaka i groszek łączymy delikatnie z rukolą i pestkami słonecznika. Wykładamy na talerze i skrapiamy oliwą. Na wierzchu sałatki układamy kawałki sera koziego. Gotowe!
Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego gotowania, nowych smaków i ciekawych zamienników. Fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Wie, co to chroniczny brak czasu, więc stawia na szybkie i proste przepisy.
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?