Przejdź do treści

Grill i piwo – zdrowy duet?

Grill i piwo – zdrowy duet?
Grill i piwo – zdrowy duet? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Grillowanie, jak wiadomo, nie jest zdrowym sposobem obróbki mięsa. Podczas przypiekania i skapywania tłuszczu na żar uwalniają się rakotwórcze związki, które osiadają na mięsie. Naukowcy znaleźli sposób: marynata z piwa podnosi walory zdrowotne grillowanego mięsa!

Sezon grillowy rozpoczęty. W sklepach już wysypało podpałkami, workami z węglem, składanymi grillami. Sama radość! Ale czy ktokolwiek myśli o tym, że gdy soczyste mięsko smaży się na ruszcie, pięknie pachnie i wygląda, to powstają liczne rakotwórcze związki, jak na przykład policykliczne węglowodory aromatyczne, w skrócie PAH? Niestety… Jest ich tym więcej, im bardziej podgrzewamy mięso oraz im więcej tłuszczu ono zawiera. Związki uwalniają się podczas skapywania tłuszczu na żar, a następnie osiadają na mięsie.

W zmniejszeniu ilości szkodliwych substancji pomaga wcześniejsze marynowanie mięsa. Naukowcy z Uniwersytetu w Porto (Portugalia) proponują użyć w tym celu… piwa. Najlepiej ciemnego. Doświadczenie, które wykonali, polegało na przygotowaniu dwóch typów marynat. Jedna bazowała na jasnym pilznerze, druga natomiast zawierała piwo ciemne.

Ten drugi rodzaj trunku ma więcej tzw. melanoidynów, związków o brązowej barwie, powstających z połączenia cukrów i aminokwasów. Melanoidyny mają właściwości przeciwutleniające, czyli dobre dla naszego organizmu – niszczą wolne rodniki (odpowiedzialne za degradację komórek ciała). Badacze przypuszczali, że ciemne piwo spowoduje uwolnienie mniejszej ilości szkodliwych PAH w trakcie grillowania. I tak się stało.

Niezamarynowane wcześniej steki miały 21 nanogramów PAH na gram mięsa, zamarynowane w pilznerze – 18 nanogramów , zaś te wprost z ciemnego piwa – 10 nanogramów, czyli ponad połowę mniej niż bez marynaty. Nie udało się całkowicie wyeliminować niechcianych związków, ale możemy sami wspomóc się bardzo prostymi sposobami.

Lepiej położyć mięso na tacy lub folii – na żar będzie skapywać mniej tłuszczu. Dobrym pomysłem jest odsunięcie żaru na boki, mięso nie musi smażyć się bezpośrednio nad węglem. Niektórzy grillują mięso do granic smaku i wyglądu, niemal na czarno – to nie oznacza, że staje się ono zdrowsze, bo prawie cały tłuszcz się wytopił. Im bardziej przypalone, tym ma więcej PAH i innych rakotwórczych związków. Dobrze o tym pamiętać!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Co się kryje w wędlinach? Przeglądamy ich skład i radzimy, gdzie najlepiej je kupować

Lubisz czerwone mięso? Te sygnały świadczą o tym, że jesz go za dużo

Masz zapasy mielonej wołowiny? Sprawdź, czy możesz ją zjeść

Jak mrozić mięso, drób i owoce morza? Ile mamy czasu na ich zjedzenie?

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Nie namawiają do przejścia od razu na dietę roślinną, ale do wprowadzenia drobnych zmian

Żywieniowcy z Dietetyki #NieNaŻarty: jedząc mięso, wzmagasz suszę. Namawiają do zmian

Kobieta kupuje mięso w sklepie

Sklep Aldi wycofuje ze sprzedaży mięso na pulpety. Powodem jest znalezienie pałeczek salmonelli

mięso

Dieta karniwora – jakie daje efekty? Co mówi o niej ekspert?

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

Dietetyczka kontra student na zakupach. Co zazwyczaj ląduje w koszyku, a nie powinno?

Zdrowa żywność, bio i eko – czy masz świadomość, jak wygląda produkcja? Opowiada pracownica Inspekcji Weterynaryjnej

parówki

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

soja

Soja i mięso w diecie zwiększają ryzyko raka? Odpowiada lekarka Magdalena Jutrzenka

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

mięso

Dziwny zapach, lepka konsystencja, zielony nalot. Zjadłam zepsute mięso, czy będę chora? Dietetyczka wyjaśnia

Kobieta wyjmuje mleko z lodówki

Groźne bakterie, które mogą grasować w twojej lodówce. Sprawdź, jak się przed nimi ustrzec

drewniana taca z wędlinami i kiełbasami

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi

Wege grill na majówkę

mięso na talerzu

Dlaczego tak bardzo lubimy mięso?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Mięsna panika. Czy powinniśmy przejść na wegetarianizm?

Lunch dla mięsożerców

Lunch dla mięsożerców

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol