Przejdź do treści

Co daje wolniejsze jedzenie?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”
Kawa
Pijesz codziennie kawę z mlekiem? Pora dnia, kiedy to robisz, ma znaczenie! Wyjaśnia diabetolożka Luiza Napiórkowska
Chałwa
Salmonella w partii chałwy znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Mleko migdałowe – jak zrobić, gdzie kupić i do czego dodawać?
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom

Czy często jesz w pośpiechu? W stresie? Jesz byle jak, myśląc o zupełnie innych rzeczach niż czynność, którą wykonujesz? Jeśli tak, ten tekst jest dla ciebie.

Jedzenie, jak choćby sen, stanowi jedną z najważniejszych potrzeb człowieka. Jest niezbędne do życia, ma wpływ na nasze zdrowie fizyczne i stan umysłu. Jednak o ile ważne są dla nas zasady higieny snu (używamy czystej pościeli, wietrzymy pokój, ustawiamy odpowiednią temperaturę oraz oświetlenie), o tyle wydaje się, że często mało myślimy o higienie jedzenia… Jemy w pośpiechu, byle jak, zestresowani.  A warto przede wszystkim zwolnić – podpowiadają naukowcy. Dlaczego? Według różnych badań jedzenie bez pośpiechu to…

Więcej spalonych kalorii i szybsze trawienie

Przeznaczając więcej czasu na zjadanie posiłków, możemy spalić ok. 2 000 kalorii dodatkowo każdego miesiąca. Jak przeliczył Yuka Hamada z Instytutu Technologii w Tokio, dokładne przeżuwanie jedzenia to 10 spalonych kalorii więcej na każde 300 kalorii. Jeśli jemy dokładniej i wolniej, więcej krwi dociera do żołądka i jelit, a układ trawienny skuteczniej pracuje. Z kolei Meena Shah, profesor żywienia z Texas Christian University, sprawdzała, jak się ma szybkość jedzenia do wielkości poszczególnych posiłków. Dowiodła, że jedząc wolniej, zjadamy mniejsze posiłki, zatem mniej obciążamy nasz układ trawienny.

Lepsze doznania smakowe

Znane są badania, które dowodzą, że przeznaczając na jedzenie co najmniej dwa razy więcej czasu niż zwykle, osiągniemy więcej przyjemności. Wolniejsze jedzenie to lepsze wyczuwanie smaków i konsystencji dań.

Skuteczniejsza kontrola wagi

Nie udowodniono, by wolniejsze jedzenie spowodowało chudnięcie, ale na pewno pomaga lepiej kontrolować wagę. Dotarcie do mózgu sygnału o najedzeniu zajmuje ok. 20 minut od rozpoczęcia jedzenia, dlatego konsumujmy leniwie. W ten sposób nie zapchamy się jedzeniem do przesady. Przynajmniej tak wynika z analiz naukowców. To nie wszystko.

Jedno z badań, w którym śledzono nawyki żywieniowe grupy osób przez osiem lat, wskazało, że ci, którzy jedzą wolniej, nie przybierają na wadze tak szybko jak jedzący prędko. W innym badaniu  jedzenie w pośpiechu podwyższało o 35 proc. ryzyko tzw. zespołu metabolicznego, czyli grupy zależnych czynników, które mogą spowodować rozwój cukrzycy i chorób układu krążenia (np. otyłość brzuszna, nadciśnienie, wysoki cukier). Jeśli chcemy temu zapobiec, jedzmy wolniej.

Kobieta jedząca pizzę / istockphoto.com

Mniej podjadania w ciągu dnia

Zwolnienie tempa to jedno, ważne jest też to, byśmy się na jedzeniu koncentrowali. Gdy tego nie robimy, mózg nie otrzymuje pełnej informacji o zaspokojeniu głodu. Prof. Jane Ogden z Uniwersytetu w Surrey przeprowadziła eksperyment, w którym dowiodła, że koncentrowanie się na posiłku, a nie innych zajęciach podczas jedzenia, powoduje, że w ciągu dnia mniej podjadamy.

Jeśli nie skupiamy się tylko na konsumpcji, wpadamy w pułapkę bezmyślnego jedzenia, w której nie śledzimy lub nie rozpoznajemy pokarmu, jaki dopiero co trafił do naszego żołądka – mówi prof. Ogden.

Jeśli chcemy ulżyć swojemu organizmowi i żyć zdrowiej, sprawmy, by spożywanie posiłków było czymś ważnym w ciągu dnia.

Bibliografia:

  1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.20715/full
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24388483
  3. https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/fuller/understanding-satiety-feeling-full-after-a-meal.html
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21565235
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375288/

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels

Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze