3 min.
Botwinka egzotyczna. Przepis na pyszny i sycący krem z buraków

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
28.05.2022
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Zaczął się czas niesamowitych skarbów prosto z ogródka. Bierzemy dziś pod nóż krwistą botwinę! Dla tych, którym przejadła się lokalność, wszechobecna w maminej zupie czy sałatach pełnych polskich dóbr leśnych, podajemy przepis na urozmaicenie botwinki szczyptą egzotyki. Buraki miksujemy w zupie z orientalnym mlekiem kokosowym i kwaskowym kiwi, które niesamowicie podkręcą ich ziemny charakter.
W młodych burakach ćwikłowych wartości odżywcze są bardziej skondensowane niż w starszych bulwach korzeniowych. Obfitują one w witaminy A, C i B (m.in. biotynę, która korzystnie wpływa na kondycję skóry), a także wapń, magnez i sód. Szczególnie wysoka jest jednak zawartość żelaza. Ten zestaw składników mineralnych czyni je bardzo cennym składnikiem diety wegetariańskiej. Buraki są również istotne dla układu krążenia – poprawiają jakość czerwonych krwinek, dzięki azotanom obniżają ciśnienie krwi, a także zawierają liczne flawonoidy, czyli antyoksydanty poprawiające krążenie. Dzięki zawartości kwasu foliowego stanowią ważny element jadłospisu kobiet ciężarnych i tych mających problemy z regulacją poziomu hormonów w organizmie.
Botwinę od pokoleń uważano zresztą za warzywo o działaniu podobnym do estrogenów – zwanych hormonami piękna! Cudotwórca zwany buraczkiem rośnie obecnie jak szalony, dlatego sięgajmy po niego jak najczęściej.
Krem z młodych buraków ćwikłowych z mlekiem kokosowym i kiwi (wg przepisu Jo Jurgi)
Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Składniki (na 4 porcje):
– 1 pęczek botwiny z czterema większymi buraczkami
– 2 marchewki
– 1 batat
– 2 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– szczypta czarnuszki
– kilka łyżek sosu sojowego
– 1 puszka mleka kokosowego
– 2 kiwi
– sok z 1 pomarańczy
– sól do smaku
– biały sezam do posypania
Przygotowanie:
Buraki, marchewki, batata i czosnek obierz, pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużym garnku. Zalej wodą do ich poziomu, dodaj posiekane chili, szczyptę nasion czarnuszki i porządny chlust sosu sojowego. Gotuj wszystko razem do miękkości warzyw. Zdejmij z ognia, dodaj mleko kokosowe, obrane ze skórki kiwi oraz sok z pomarańczy i zblenduj całość na gładki krem. Dopraw do smaku – dodatkowym sosem sojowym lub po prostu solą. Zupę podawaj z najmniejszymi listkami botwiny i podprażonym sezamem.
Smacznego!

Zdjęcie: Marianna | Coutellerie
Marianna – przyszła historyczka sztuki, kucharka na etacie i w czasie wolnym. Kocha jeść, ale oprócz zawartości talerza interesuje ją to, czego na nim nie widać – autor, historia, przepis, składnik, towarzystwo przy stole. Ma słabość do wszystkiego co francuskie. Wrażeniami dzieli się na blogu, który mógłby nazywać się Sztućce – ale że sprawy mają się tak, nie inaczej – jest Coutellerie.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022