Przejdź do treści

Rady eksperta dla Zmęczonych Herosów

Rady eksperta dla Zmęczonych Herosów
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Odpowiedz sobie na pytanie, jakie korzyści będziesz mieć ze zmiany stylu życia, wypisz plusy i minusy oraz przeszkody, jakie mogą się pojawić w trakcie wprowadzania tych zmian.

Ty decydujesz o zmianach!

Masz naprawdę duży wpływ na swoje zdrowie i samopoczucie. Największy wpływ na zdrowie człowieka (53%) ma właśnie styl życia, na który składają się między innymi: aktywność fizyczna, sposób odżywiania się, umiejętności radzenia sobie ze stresem, stosowanie używek. Tylko w 16% zdrowie uwarunkowane jest przez czynniki genetyczne, dlatego warto wziąć sprawy w swoje ręce i nie oglądać się na innych – masz wpływ na swoje zdrowie, masę ciała, samopoczucie, satysfakcję z życia, również życia seksualnego. Odpowiedz sobie na pytanie, jakie korzyści będziesz mieć ze zmiany stylu życia, wypisz plusy i minusy oraz przeszkody, jakie mogą się pojawić w trakcie wprowadzania tych zmian. Wybierz osobę, która pomoże ci w zmianie zachowań. Może to być dietetyk – dzięki wizytom kontrolnym, badaniu składu ciała i obserwacji efektów zyskasz dodatkową motywację i poczucie własnej skuteczności. W zmianę stylu życia warto zaangażować partnera, bliskich, którym wcześniej powiesz, jak mogą ci pomóc.

Czytaj etykiety

Oceń, co w twojej diecie dostarcza najwięcej kalorii. Czytaj etykiety. Wybieraj te produkty, które mają składników i są one prostsze. Unikaj sztucznych konserwantów, większych ilości tłuszczu i sodu oraz dodatkowego cukru. Przeliczaj składniki odżywcze na porcję. To nie takie trudne. Porównuj zawartość białka, błonnika, minerałów, witamin oraz tłuszczu, sodu, cukru i chemicznych dodatków. Wpływaj na swoje kubki smakowe. Jeżeli jesteś przyzwyczajony do jedzenia żywności bogatej w sól, cukier i inne dodatki, musisz przekwalifikować swoje kubki smakowe, aby docenić bardziej subtelne smaki nieprzetworzonego jedzenia. Np. jeśli nie polubisz od razu smaku brązowego ryżu, mieszaj go z białym ryżem, zmieniając proporcje dotąd, aż zaakceptujesz nowy smak. Możesz robić tak samo z pełnoziarnistym i białym makaronem. Zamiast od razu rezygnować z soli, stopniowo dodawaj jej do żywności coraz mniej, wybieraj produkty o obniżonej zawartości sodu. To może trwać około 12 tygodni. Staraj się przyjąć strategię 80–20. Jedz naturalne i urozmaicone produkty przez 80% czasu, podczas gdy 20% pozostaw sobie na podróże, jedzenie na spotkaniach czy też po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na coś „niezdrowego”. Jedz posiłki regularnie co mniej więcej 3 godziny, dzięki temu wspomożesz swój metabolizm. Celebruj je, zwracaj uwagę na to, skąd pochodzi żywność, którą wybierasz, kto ją przygotowuje i jak ją jesz. Zastąp słodycze bananami, orzechami i migdałami. Zawierają one dużo magnezu, który poprawia zdolność zapamiętywania, łagodzi objawy ogólnego zmęczenia i zaburzeń snu. Dobrym źródłem magnezu są również warzywa liściaste (magnez jest składnikiem zielonego barwnika – chlorofilu), chleb razowy i kasza gryczana. 

Odchudzaj się mądrze

Pewnie nierzadko zadajesz sobie pytanie, dlaczego tak trudno jest ci schudnąć. Nie mam gotowej odpowiedzi, ale jest kilka czynników, które utrudniają osiągnięcie celu. Chcąc uzyskać trwałe efekty, musisz być przygotowany na stałą zmianę diety i dokonywanie nowych zdrowych wyborów. Ważne, aby dieta była dostosowana do potrzeb konkretnej osoby, uwzględniała ewentualne choroby i dolegliwości oraz indywidualne zapotrzebowanie na składniki. Może w tym pomóc dietetyk. Nie zapewni ci tego jedna z wielu popularnych diet „cud”, które oprócz zaburzeń chemicznych, utrudniających odczuwanie sytości, mogą powodować niedobory składników pokarmowych. Powodzenie w odchudzaniu również ma swoje źródło w psychice. To nie tylko wzbudzanie motywacji. Wiele osób jada za dużo pod wpływem zbyt dużych napięć emocjonalnych. Pokarm jest łatwym źródłem przyjemności w trudnych sytuacjach, dlatego najczęściej sięgasz do lodówki w momentach frustrujących, przykrych. Okazuje się, że po zrzuceniu zbędnych kilogramów pojawiają się trudności z adaptacją do nowego wyglądu, figury. Często idą za tym zobowiązania co do zmiany stylu życia, które nie były spodziewane i nie są po twojej myśli. Zrzucanie zbędnych kilogramów jest również ciężkie, gdy cała rodzina ma nadwagę. Tłumaczysz się wtedy, że to przez te geny! Jednak najczęstszym źródłem otyłości w rodzinie jest sposób żywienia. Uwierz w siebie i posłuchaj zaleceń, które stoją w sprzeczności z trybem życia. Znajdź przyjemność w aktywnych formach spędzania czasu – taniec, rower, spacer mogą być doskonałą formą radzenia sobie ze stresem i spędzania wspólnego czasu z bliskimi.

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem – jeśli potrzebujesz pomocy, zgłoś się do specjalisty. 

Chcesz wiedzieć jak kształtują się Style Zdrowia Polaków? Odwiedź stronę www.stylezdrowia.pl


Sylwia Leszczyńska
 – dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, certyfikowana europejska specjalistka leczenia otyłości (cert. SCOPE), właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” (www.instytutsanvita.pl). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Ekspertka ds. żywienia w programach tv, m.in. „Sztuka życia” i „Miasto kobiet” i in.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rady eksperta dla Zdesperowanych Buntowników

Rady eksperta dla Zdesperowanych Buntowników

Rady eksperta dla Świadomych Indywidualistów

Rady eksperta dla Świadomych Indywidualistów

Rady eksperta dla Pozornych Twardzieli

Rady eksperta dla Pozornych Twardzieli

Rady eksperta dla Pogodnych Mędrców

Rady eksperta dla Pogodnych Mędrców

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Poprawnych Optymistów

Rady eksperta dla Poprawnych Optymistów

Niepocieszeni Podjadacze

Niepocieszeni Podjadacze

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Zapotrzebowanie kaloryczne – jak obliczyć i co na nie wpływa?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Picie naparu z mięty / unsplash.com

Pijesz napar z mięty na problemy z żołądkiem? Lekarka wyjaśnia, jak działa to na organizm

śniadanie

6 argumentów za tym, żeby jeść śniadanie

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Śmietana w misce. Obok rozrzucone borówki

Czego nie powinna zawierać śmietana? Wyjaśniają dietetyczki z „Czytamy etykiety”

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami