Przejdź do treści

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy

Rady eksperta dla Niepocieszonych Podjadaczy
Źródło: deathtothestockphotos.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Zdarza się, że jesz mimo uczucia sytości, bo tak naprawdę ciągle masz ochotę na jedzenie? Czas powiedzieć stop, gdy nie jesteś już głodny. Bo nad apetytem można i trzeba panować.

To pierwszy krok do lepszej formy! Nie zawsze jest to łatwe, bo nadmierny apetyt często wynika z nieprawidłowej, niezbilansowanej diety, m.in. odchudzającej. A dieta musi być dostosowana do potrzeb konkretnej osoby i uwzględniać indywidulane zapotrzebowanie na składniki, ewentualne choroby i dolegliwości.

W wyborze odpowiedniej diety może pomóc dietetyk. Na pewno nie warto ufać różnym cudownym dietom, bo oprócz zaburzeń chemicznych utrudniających odczuwanie sytości mogą one spowodować niedobory składników pokarmowych, m.in. cynku i chromu. Niski poziom cynku bywa przyczyną wilczego głodu i upośledzenia odczuwania smaku, co dodatkowo utrudnia osiągnięcie satysfakcji z jedzenia. Obniżenie poziomu chromu może zwiększać apetyt na słodycze. Z kolei zbyt słodkie menu powoduje spadek poziomu chromu – i tak błędne koło się zamyka.

Koniecznie trzeba uważać na tłuszcz. Zbyt tłuste menu może utrudnić utrzymanie stałej masy ciała zarówno ze względu na nadmierną ilość kalorii (1 g tłuszczu – 9 kcal, białka i węglowodanów – 4 kcal), jak i wpływ na obniżenie poziomu leptyny – „hormonu sytości”. Satysfakcja z jedzenia osiągana jest trudniej przy mało wrażliwych kubkach smakowych, które są znieczulane przez powszechną wysokoprzetworzoną żywność, zawierającą nadmiar tłuszczu, cukru, soli czy wzmacniaczy smaku (glutaminian). Czytaj etykiety i porównuj zawartości tych składników w produktach. Proste zmiany mogą przynieść duże korzyści. Przygotowując sałatkę, zamień łyżkę majonezu (132 kcal) na łyżkę jogurtu (12 kcal) – oszczędzisz 120 kcal. Zamiast mięsa dodaj do niej fasolę, tofu, soczewicę lub ciecierzycę – ograniczysz w ten sposób ilość tłuszczu w diecie i poprawisz jednocześnie jego jakość, a w menu będzie więcej korzystnych dla serca, odporności i wyglądu skóry kwasów nienasyconych, witaminy E, błonnika.

W zmianie nawyków żywieniowych pomoże ci dieta składająca się z produktów o niskiej gęstości energetycznej, czyli niskiej liczbie kalorii w objętości. Posiłek o dużym rozmiarze nie oznacza tu nadmiaru energii. Porcja fasolki szparagowej, pomidora i bakłażana, która zapewnia 200 kcal, wypełni żołądek, a nie zrobi tego 50 g schabowego o tej samej kaloryczności. Większa objętość to więcej bodźców dla organizmu. We wprowadzeniu diety o niskiej gęstości energetycznej może pomóc dietetyk. Sycąca dieta wymaga regularnych pór spożywanych posiłków. Pomaga to utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi. Podobnie zadziała zamiana produktów z oczyszczonego ziarna na pełnoziarniste. Nie będziesz potrzebować „kopa” w postaci napoju energetycznego. Jeśli już musisz sięgnąć po jedzenie między posiłkami, wybierz lekkie przekąski tłumiące głód: rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, seler naciowy czy mniej słodkie owoce, np. borówki amerykańskie.

Warto też wiedzieć, że u wielu osób jedzenie jest silnie związane z emocjami i stanowi rekompensatę czegoś, czego danej osobie brakuje w życiu. Prowadź dziennik emocji. Jedzenie może przynosić ulgę podczas stresu, smutku czy nudów. Aby to prześledzić, zapisuj w kalendarzu, jaka sytuacja i nastrój miały miejsce podczas epizodu objadania się. Warto zgłosić się do psychologa, dzięki któremu nauczysz się emocji, zyskasz kontrolę nad jedzeniem, bodźcami, które je wyzwalają, oraz poznasz pozwalające sobie z nimi radzić.

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem – jeśli potrzebujesz pomocy, zgłoś się do specjalisty. 

Chcesz wiedzieć jak kształtują się Style Zdrowia Polaków? Odwiedź stronę www.stylezdrowia.pl


Sylwia Leszczyńska
 – dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka, certyfikowana europejska specjalistka leczenia otyłości (cert. SCOPE), właścicielka Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” (www.instytutsanvita.pl). Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki oraz Polskiego i Europejskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością. Ekspertka ds. żywienia w programach tv, m.in. „Sztuka życia” i „Miasto kobiet” i in.

 

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rady eksperta dla Zdesperowanych Buntowników

Rady eksperta dla Zdesperowanych Buntowników

Rady eksperta dla Świadomych Indywidualistów

Rady eksperta dla Świadomych Indywidualistów

Rady eksperta dla Pozornych Twardzieli

Rady eksperta dla Pozornych Twardzieli

Rady eksperta dla Zmęczonych Herosów

Rady eksperta dla Zmęczonych Herosów

Rady eksperta dla Pogodnych Mędrców

Rady eksperta dla Pogodnych Mędrców

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Towarzyskich Hedonistów

Rady eksperta dla Poprawnych Optymistów

Rady eksperta dla Poprawnych Optymistów

Niepocieszeni Podjadacze

Niepocieszeni Podjadacze

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu