Przejdź do treści

Zupa pomidorowa raz!

Pomidorowa raz!
Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej – krem z pomidorów. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lubisz zupę pomidorową? Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest kultowa i nieśmiertelna. Ale mały tuning tego legendarnego dania przyda się nawet zagorzałym fanom klasyki. Co powiecie na to, by opatentować swój własny, niepowtarzalny przepis i przerobić poczciwinę na wykwintny aksamitny krem pomidorowy z czosnkiem, bazylią, kleksem gęstej śmietanki podawany z bagietką, na której rozpływa się świeżutka mozzarella?

A co powiecie na to: zupa pomidorowa przyprawiona nieoczekiwanie cynamonem, suszoną zmieloną kolendrą, z soczewicą lub cieciorką – czyli bardzo sycący wysokobiałkowy posiłek z marokańską nutą? Możliwości są tysiące – bez obaw dorzucajcie do swoich pomidorówek oliwki, kapary, cukinię, ugotowaną fasolkę i wszelkie rodzaje serów – z fetą i kozim włącznie.

Pomidory bardzo lubią towarzystwo innych smaków i doskonale znoszą eksperymenty kulinarne, a nowe, śmiałe połączenia zawsze świetnie smakują i mile zaskakują. Nawet najwierniejsi wyznawcy oldskulowej pomidorówki z ryżem przekonają się, że zupa pomidorowa niejedno ma imię.

Klasykę zostawiamy zatem mamom i teściowym, a sami idziemy z pomidorami w tango, by stworzyć z nich zupy, które zadziwią niejednego amatora tradycji. Oto nasze propozycje, które, mamy nadzieję, zainspirują was do pomidorowych szaleństw ze smakiem.

Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – składniki

Porcja na 4 osoby:
– 1 kg pomidorów
– 4 ząbki czosnku
– pół opakowania suszonej bazylii
– kilka listków bazylii świeżej
– sól, pieprz
– kostka rosołowa warzywna bio
– 2 łyżki masła
– gęsta śmietanka
– bagietka
– ser mozzarella, feta lub kozi

Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – przygotowanie

Pomidory ponacinaj na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Obierz je ze skórki. Pokrój w ósemki i gotuj do miękkości przez mniej więcej 1 godzinę. Dodaj do pomidorów 2 łyżki masła i łyżkę cukru (cukier jest potrzebny, by przełamać kwaskowaty smak pomidorów) oraz kostkę bulionu warzywnego bio. Gdy pomidory będą się już rozpadały, zmiksuj zupę na jedwabisty krem.

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do zupy razem z suszoną bazylią. Dosól i dopieprz do smaku. Podawaj z grzankami zapieczonymi z mozzarellą ozdobioną kleksem gęstej śmietanki i listkiem bazylii. Na grzankach możesz też zapiec ser kozi lub fetę lub dodać te serki zamiast śmietanki bezpośrednio do zupy. Zupa pomidorowa w wersji glam gotowa!

Zupa pomidorowa z marokańską nutą – składniki

Porcja na 4 osoby:
1 litr przecieru pomidorowego (jak z wcześniejszego przepisu lub gotowego)
– 1 litr wywaru warzywnego z włoszczyzny lub z kostek bulionowych warzywnych bio
– 2 średnie czerwone cebule
– 200 gramów ugotowanej wcześniej czerwonej lub zielonej soczewicy
– 1 łyżka zmielonego kminku
– 2 łyżki zmielonej kolendry
– 1 łyżka suszonej całej kolendry
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 2 duże ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, świeża kolendra do smaku
– gęsty jogurt naturalny

Zupa pomidorowa z marokańską nutą – przygotowanie

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulę, podsmaż na małym ogniu 2–3 minuty, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory, soczewicę i wywar.

Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupę wlej do miseczek, udekoruj łyżką jogurtu i listkami kolendry. Zupa pomidorowa rodem z Maroka ląduje na stole!

Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – składniki

Pomidorowa raz!

Porcja na 4 osoby:
6 dużych pomidorów
– 4 małe ogórki
– 1 papryka w dowolnym kolorze
– 2 małe czerwone cebule
– sok z ½ cytryny
– sól, pieprz, ostra papryka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka octu winnego
– 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 1–2 kromki białego pieczywa (opcjonalnie)

Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – przygotowanie

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zmiksuj je z 2 ogórkami, 1 cebulą i sokiem z cytryny. Możesz dodać białe pieczywo i zmiksować je z warzywami. Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do całości. Posól, popieprz. Jeśli lubisz ostry smak, dopraw chilli lub tabasco. Wymieszaj z całością.

Wstaw na 2 godziny do lodówki, by zupa dobrze się schłodziła. Tuż przed podaniem pokrój w drobną kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Zupę rozlej do miseczek i posyp każdą porcję pokrojonymi warzywami. Zupa pomidorowa w wersji na lato – idealna na upalne dni!

Smacznego!

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?