Pizza na spodzie fasolowym – pyszna i zdrowsza od tradycyjnej
Kto lubi jeść pizzę, ręka do góry! Wszyscy? Szkoda tylko, że jest kaloryczna, z glutenem i dużą ilością tłustego sera. A gdyby tak przygotować pizzę samodzielnie?
Przedstawiamy przepis na pizzę o spodzie fasolowym. Będzie zdrowsza od tradycyjnej koleżanki, ciekawsza i szybsza w przygotowaniu. Dodamy nasze ulubione składniki i gotowe!
Przepis na pizzę na fasolowym spodzie
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- jajko
- 50 gram mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- sól i pieprz
- sos pomidorowy
- pieczarki
- pomidorki koktajlowe
- kulka mozarelli w zalewie
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik (180 stopni). Odcedź fasolę i przepłucz ją, przełóż do miski, dodaj jajko i zmiksuj na gładko.
Dodaj mąkę, oliwę z oliwek i przyprawy, wyrób ciasto. Przełóż na blachę do pieczenia przykrytą papierem i uformuj okrągły placek. Piecz 35-40 minut.
Wierzch upieczonego ciasta posmaruj sosem, ułóż pokrojone pieczarki i pomidorki, porwij mozarellę na kawałki i rozsyp je na pozostałych składnikach. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz kilka minut, dopóki mozarella się nie rozpuści.
I gotowe! Smacznego!
Polecamy
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?
Pieczone buraki – najlepsze przepisy na dania z tym warzywem
Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata
się ten artykuł?