Przejdź do treści

Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?

Mleko krowie vs. mleko kozie
Mleko krowie vs. mleko kozie Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mleko kozie to produkt o wysokiej wartości odżywczej, dzięki czemu zaliczany jest do żywności funkcjonalnej. Nie tylko zawiera ono łatwostrawne białko i cenne kwasy tłuszczowe, ale i znaczną ilość witaminy A, wapnia, miedzi, cynku i manganu. Jakie są właściwości mleka koziego i dla kogo jest ono polecane? Sprawdź! 

Mleko kozie w diecie

Mleko kozie od wieków stanowi ważny składnik diety człowieka z racji tego, iż kozy to jedne z pierwszych udomowionych gatunków zwierząt. Jego produkcja na świecie wynosi ponad 18,7 milionów ton rocznie, z czego w Europie wytwarzane jest 2,7 milionów ton tego mleka. 

Pasteryzowane mleko kozie to produkt o łagodnym smaku i gęstej, gładkiej konsystencji. Charakteryzuje się naturalnym zapachem i słono-słodkim posmakiem. Większość mleka koziego przeznaczana jest do produkcji przetworów mlecznych, w tym: 

  • miękkich, kremowych serów twarogowych, 
  • półtwardych serów kozich sprzedawanych w plastrach i blokach, 
  • twardych serów dojrzewających typu gouda, parmezan, 
  • jogurtów, 
  • kefirów. 

Właściwości zdrowotne mleka koziego

Popyt na mleko kozie w ostatnich latach wzrasta ze względu na świadomość konsumencką dotyczącą zawartych w nim licznych składników odżywczych. Jaki skład ma mleko kozie? Na uwagę zasługują znajdujące się w nim łatwostrawne białka serwatkowe: alfa-laktoalbuina i beta laktoalbumina. Pierwszy z wymienionych związków poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, działa przeciwnowotworowo, przeciwstresowo i antybakteryjnie. Beta-laktoglobulinie również przypisuje się właściwości antykancerogenne, a ponadto wykazuje ona aktywność antyoksydacyjną. W mleku kozim znajduje się mniej białek kazeinowych w porównaniu do mleka krów, więc jest ono mniej uczulające. 

Tłuszcze obecne w mleku kozim są dobrze przyswajalne, gdyż w ich skład wchodzą krótko- i średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA). W największej ilości występują kwasy:  

  • kaprynowy,  
  • linolowy,  
  • laurynowy,  
  • oleinowy. 
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wartość energetyczna mleka koziego i składniki odżywcze

Pod względem wartości energetycznej mleko kozie dostarcza podobną ilość kalorii jak mleko krowie (69-84 kcal na 100 ml produktu w porównaniu do 65-88 kcal znajdujących się w 100 gramach mleka krowiego). Nie brak w nim witamin i minerałów: w odniesieniu do mleka krowiego jest w nim więcej witaminy A, niacyny, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, kalcyferolu oraz takich pierwiastków jak:  

  • żelazo,  
  • cynk,  
  • mangan,  
  • miedź,  
  • wapń, 
  • fosfor. 

Mleko kozie korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, chroniąc przed rozwojem choroby wieńcowej. Dodatkowo wspiera prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego, a także sprzyja mineralizacji zębów. Dowiedziono, że mleko kozie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów. 

Poniższa tabela przedstawia zawartość poszczególnych składników odżywczych w mleku kozim w porównaniu do mleka krowiego. 

Składnik odżywczy Zawartość w 100 g mleka koziego Zawartość w 100 g mleka krowiego
Węglowodany 4,5 5,0
Białka [g] 3,6 3,4
Wapń [mg] 134 119
Żelazo [mg] 0,05 0,05
Magnez [mg] 14 13
Mangan [mg] 0,032 0,02
Potas [mg] 204 151
Selen [μg] 1,33 0,96
Sód [mg] 50 49
Cynk [mg] 0,30 0,38
Witamina A [IU] 185 126
Witamina B1 [mg] 0,048 0,038
Witamina B2 [mg] 0,138 0,162
Witamina B3 [mg] 0,277 0,084
Witamina B5 [mg] 0,310 0,314
Witamina B6 [mg] 0,046 0,042
Witamina B12 [μg] 0,065 0,357
Witamina C [mg] 1,29 0,94
Witamina D [IU] 2,3 2,0
Kwas foliowy [mg] 1,00 5,00
Laktoza [g] 4,3 4,7
Cholesterol [mg] 11 14
Tłuszcze [g], w tym:

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:

Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:

4,5

1,11

0,15

3,7

0,96

0,12

Na co pomaga mleko kozie?

Zawartość laktozy w mleku kozim jest niższa niż w mleku krowim, dzięki czemu jest ono zwykle lepiej przyswajalne przez osoby z nietolerancją laktozy. Poleca się je chorym cierpiących na dolegliwości żołądkowo-jelitowe i wrzody żołądka. Mleko kozie powinno znaleźć się w diecie dzieci i młodzieży – badania wykazały, że wypijanie 1 litra mleka dziennie przyczynia się do poprawy mineralizacji i gęstości kości. Dzięki zawartości laktozy mleko kozie „dba” o jelita, regulując florę bakteryjną. 

Kto nie powinien pić mleka koziego? 

Mleka koziego nie można podawać dzieciom do 1 roku życia, ponieważ jego skład nie jest optymalny dla małych dzieci. Przede wszystkim jest w nim zbyt wiele potasu i chloru, a za mało kwasu foliowego czy witaminy B12. Nawet jeśli u niemowlęcia występuje alergia na mleko krowie, mleko kozie nie może stanowić alternatywy ze względu na podobny potencjał uczulający. Skutki uboczne picia mleka koziego przez osoby z alergią lub nietolerancją to m.in. wysypka skórna, biegunka, nieżyt nosa czy nudności i wymioty.

Bibliografia: 

  1. Molik E., Kotowicz G, Substancje bioaktywne mleka koziego wykorzystywane w medycynie i farmacji, Roczniki Naukowe Zootechniki 2023, T. 50, z. 1, 3–12. 
  2. Pastuszka R., Barłowska J., Litwińczuk Z, Walory odżywcze i prozdrowotne mleka koziego, Medycyna Weterynaryjna 2015, 71 (8), 480-485. 
  3. Wolanciuk A., Barłowska J., Pastuszka R., Topyła B, Podstawowy skład chemiczny i wybrane parametry tłuszczu mleka koziego z okresu żywienia letniego i jesienno-zimowego, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 2013, t. 9, nr 2, 63-70 

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?