Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć
Dlaczego warto zmiksować w pyszny napój truskawki, maliny, orzechy włoskie, czekoladę i soję? Bo wszystkie kryją w sobie silne antyoksydanty, które poprawiają pamięć. Smak możecie sobie wyobrazić…
Kojktajl na dobrą pamięć – dlaczego tak działa?
Wystarczy dobrze się przyjrzeć orzechom włoskim. Ich struktura do złudzenia przypomina główny organ zarządzający ‒ mózg. Orzechy włoskie dobroczynnie wpływają na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Dostarczanie ich regularnie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych i chroni przed chorobami neurodegenarycyjnymi. Bogate w przeciwutleniacze z grupy flawonoidów truskawki i maliny skutecznie walczą ze starzeniem się mózgu: opóźniają wystąpienie zaburzeń pamięci oraz problemów z kojarzeniem faktów.
Truskawki zawierają antocyjanidyny – barwniki z grupy flawonoidów, które nie tylko nadają owocom kolor, lecz także skutecznie walczą z upływem czasu. Badania dowodzą, że substancje te mogą pozytywnie wpływać na funkcjonowanie pamięci i pracę mózgu. Dobra wiadomość! Udowodniono, że czekolada chroni nasz mózg przed zanikami pamięci i dobrze wpływa na sprawność intelektualną. Badacze z Harvardu dowiedli, że picie filiżanki czekolady każdego dnia wzmacnia naszą pamięć i usprawnia myślenie. Mleko sojowe też nie znalazło się w naszym koktajlu przypadkiem ‒ zawiera bowiem nienasycony kwas linolowy (omega-6). To związek, który polepsza pamięć oraz zapobiega chorobie Alzheimera. Miksujemy?
Koktajl na dobrą pamięć
Składniki:
‒ garść truskawek (mogą być mrożone)
‒ garść malin (mogą być mrożone)
‒ 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
‒ 200 ml mleka sojowego
‒ 2 kostki gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki zmiksuj i pij od razu.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Polecamy
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
Soki warzywne idealne na jesień! Korzyści zdrowotne i przepisy
się ten artykuł?